Μία νέα «σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράφοντας τη Διακήρυξη Φιλίας με τον Ταγίπ Ερντογάν και καθοδηγώντας τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των 15 συμφωνιών και την έναρξη των συζητήσεων για τα δύσκολα διμερή θέματα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανάβει το πράσινο φως για μια σειρά δυναμικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, καθώς αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνέχεια θα αναλάβουν την κρίσιμη «αποστολή» για την εφαρμογή των μέτρων.
Το Μέγαρο Μαξίμου που κινείται με πλήρη μυστικότητα για τη συγκρότηση του πακέτου μέτρων διατηρεί ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία της κορυφαίας ετήσιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αφορά στη συζήτηση του προϋπολογισμού, που ξεκινά την Τετάρτη στην Ολομέλεια.
Πρόκειται για τρία μεγάλα γεγονότα εντός του Δεκέμβρη -του μήνα που με βάσει τον σχεδιασμό του είχε επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου για να δρομολογήσει νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όπως η ρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ελληνοτουρκικά
Το πρώτο μεγάλο γεγονός της περασμένης – πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη ήταν αναμφίβολα η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και η υπογραφή της ουσιαστικής, μη δεσμευτικής, Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μέσω αυτής οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή” και να επιλύουν τις διαφορές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η καταγραφή των «ήρεμων νερών» από τη συνάντηση στην Αθήνα ήταν σαφώς μια θετική εξέλιξη, που αναγνωρίζουν και δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας βέβαια πλήρη ενημέρωση – κάτι που θα γίνει άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής- για το νέο «κεφάλαιο» στη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ενδεικτική βέβαια της στάσης του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι «όλα πρέπει να κρίνονται καθημερινά». Σε κάθε περίπτωση όμως το «αποτύπωμα» της επίσκεψης Ερντογάν ήταν θετικό. «Αποτυπώθηκε μια εμπέδωση σε ένα πολύ καλό κλίμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και για το Κυπριακό, και για τη μειονότητα και για το ότι είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας. Εκφράστηκαν με πλήρη σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις, όμως είδαμε και από τις δύο πλευρές ότι συμφωνούν -μένει αυτό να το βλέπουμε συνεχώς να αποτυπώνεται- ότι οι διαφωνίες μας δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του και στο ερώτημα για το αν η Χάγη έρχεται πλέον πιο κοντά, απάντησε με πολύ προσεκτικό τρόπο:
«Δεν μας αρέσουν οι προβλέψεις, ούτε τα μεγάλα λόγια. Εμείς πιστεύουμε στην επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. Είναι μία η διαφορά μας. Το είπε ο Πρωθυπουργός: στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα είναι ένα Κράτος που διαχρονικά σέβεται το Διεθνές Δίκαιο με την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και πάρα πολλές φορές το έχει αποδείξει. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε βήμα – βήμα. Θεωρούμε ότι έχει γίνει πρόοδος στη ρητορική, στην αποτύπωση της ηρεμίας, στις πολύ σημαντικές οικονομικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».
Οπαδική βία
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για την οπαδική βία εν τω μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να «καθαρογραφούν» οι τελικοί «κανόνες του παιχνιδιού» με ψύχραιμο αλλά και αποφασιστικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίοι και ανέλαβαν να παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους και την εκτίμηση για το αποτέλεσμα της ανάπτυξής τους, σε άμεσο και όχι μόνο χρόνο. Ένας εξ’ αυτών, ήταν ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση Σημίτη το 2000 και είχε ασχοληθεί με τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς και βίας στα γήπεδα καθώς και με την συγκρότηση δραστικών μέτρων.
Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν και στην χθεσινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί παρά να ήταν η ενδεχόμενη ανάκληση της απόφασης του Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών (το ζητούν συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών), η διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Είναι αυτονόητο για πολλούς ότι μέρος και αφετηρία της συζήτησης αποτελεί το νέο πακέτο των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν εκτέλεση των ποινών χωρίς αναστολή και φυσικά το πλάνο των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο για το ποδόσφαιρο. Τότε είχαν αρχίσει να υλοποιούνται κάποιες αποφάσεις, όπως έλεγχοι στους συνδέσμους και έλεγχοι στα γήπεδα– μάλιστα έχουν σφραγιστεί πολλοί σύνδεσμοι.
«Είναι προφανές ότι τρέχει και η Κυβέρνηση, τρέχει όμως και η εγκληματικότητα . Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο. Είχε πει κάτι συγκεκριμένο βέβαια ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο. Ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι δυναμικές. Δηλαδή με βάση τη συμμόρφωση κάποιων. Γιατί πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν μπορεί κάποιοι να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές ή να μην είναι σφόδρα απέναντί τους.”, εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τα σκαλοπάτια της κλιμάκωσης της παραβατικής συμπεριφοράς: « Ξεκινούν από ήπιες ποινικά συμπεριφορές, κάποια πλημμελήματα, τα οποία είναι όμως πολύ σοβαρά. Τι συνέβαινε για όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας; Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλημμεληματικών περιπτώσεων, συλλαμβάνονταν, πήγαιναν στη διαδικασία του αυτοφώρου, έπαιρναν και μια – δύο αναβολές, δικάζονταν κάποια στιγμή και έβγαιναν έξω με αναστολή. Σε δύο εβδομάδες ξαναπήγαιναν στο γήπεδο του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, οπουδήποτε και πάλι τα ίδια. Τώρα θα μένουν «μέσα», εφόσον καταδικαστούν. Έναν χρόνο, δύο, όσο αποφασίσει το δικαστήριο». Αξίζει δε να επισημανθεί ότι οι αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα δεν θα αφορούν μόνο στο γήπεδο, αλλά και στους εμπρηστές και τις πράξεις τους, πλημμεληματικές περιπτώσεις κατά την οδήγηση κα.