flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, πήγε το CREATIVE@HUBS στην 86η ΔΕΘ!

Πολύ θετική εντύπωση δημιουργήθηκε από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εξωστρέφειας “Make Noise Event” που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας, για το έργο CREATIVE@HUBS του Προγράμματος Interreg Greece-Italy 2014-2020 στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο κτίριο «Ν.Γερμανός» και αφορούσε τόσο στην παρουσίαση του έργου CREATIVE@HUBS όσο στην συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε αυτό αλλά και στην παρουσίαση του Οικοσυστήματος Δημιουργικής Βιομηχανίας για την Αχαΐα αλλά και την παρουσίαση καλών πρακτικών από επιχειρήσεις της Αχαΐας, που οι εκπρόσωποί τους μετέβησαν για το σκοπό αυτό στην ΔΕΘ.

Στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και τόνισε τη σημασία του να εργαζόμαστε συλλογικά, φορείς, επαγγελματίες και η τοπική κοινωνία στο να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της Δημιουργικής Βιομηχανίας της περιοχής μας που αποτελεί και βασική προτεραιότητα της ΠΔΕ. Για το Επιμελητήριο Αχαΐας, χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία των τριών Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο αυτού του Στρατηγικού έργου για την περιοχή αλλά και στην ανάγκη προώθησης και εξωστρέφειας του δημιουργικού θησαυρού που διαθέτει. Μάλιστα ο κ. Μαρλαφέκας έκανε αναφορά στην προσπάθεια που κάνει το Επιμελητήριο Αχαΐας μέσω διαφορετικών Ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί στην Δημιουργική Βιομηχανία, να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται  και δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο, υλοποιώντας ποικίλες και παράλληλες δράσεις προς όφελός τους. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες επίσης ο κ. Παπαδόπουλος Τάκης Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού,  Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο  κ. Τζομάκας Χρήστος, Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης/ΠΔΕ καθώς και ο κ. Τσούμπελης Θεόδωρος, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας,  o κ. Τζούδας Παναγιώτης,  Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου αλλά και ο κ. Κάραμπετ Σαάντ, μέλος ΔΣ.

image00002.jpg

Σε τεχνικό επίπεδο έργου, την παρουσίαση όλου του έργου CREATIVE@HUBS έκανε ο κ. Λυμπερέας Τάκης, Υπεύθυνος του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι ο Επικεφαλής εταίρος,  ενώ η κα Κατσαντά Δανάη, Υπεύθυνη του έργου για το Επιμελητήριο Αχαΐας  παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που έχει ήδη  έχουν υλοποιηθεί από τον φορέα καθώς και όσες έπονται αλλά και το νέο σχεδιασμό που έχει γίνει σε συνεργασία με τον Επικεφαλής εταίρο.  Στη συνέχεια, ο κ. Τσιλήρας Ανδρέας εκπροσωπώντας την Ομάδα του CreativeHub Patras’ Manager  παρουσίασε το επίπεδο ωριμότητας αλλά και οργάνωσης του Οικοσυστήματος Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας της Αχαΐας, μέσα από 3 προσπάθειες χαρτογράφησης αυτού στη βάση 3 Ευρωπαϊκών έργων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή μας. Οι Αχαϊκές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν ως καλές πρακτικές, ήταν: η  “faceartnet”, πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης, η “Prime Marketing”, μάρκετινγκ και επικοινωνία, η “Paris Laliotis”, fashion design, καρναβαλικές δημιουργίες και η Mosaic//Πολιτισμός και δημιουργικότητα, πολιτιστική διαχείριση. Οι επιχειρήσεις αυτές, έδειξαν στο κοινό πώς η κοινότητα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας στη περιοχή μας, έχει εμφανίσει ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει στην post-covid εποχή αλλά και στην υιοθέτηση νέων υλικών, νέων τεχνολογιών αλλά και προσέγγισης του κοινού στο οποίο απευθύνονται.

image00004.jpg

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι τοπικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συναντήσεις B2B στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με εκπροσώπους επιχειρήσεων που βρίσκονταν ως επισκέπτες στην ΔΕΘ. Εκεί διαπιστώθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτικές δημιουργίας συνεργασιών και ανάπτυξης συνεργειών στον Πολιτιστικό κλάδο, εκτός Πάτρας και Αχαΐας ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο συγκεκριμένος οικονομικός κλάδος