Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων Ομοσπονδιών, Σωματείων και πολιτών που συζητήθηκαν σήμερα κατά των εμβολιασμών και των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test) για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον νέο πρόεδρο της Δημήτριο Σκαλτσούνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη και Παναγιώτα Καρλή, συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και ζητούν να ακυρωθεί η από 18.5.2021 πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, καθώς οκτώ ακόμα αιτήσεις φυσικών προσώπων (πολιτών).
Όλοι οι ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) για τον κορωνοϊό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι συνήγοροι των Σωματείων κ.λπ. υποστήριξαν ότι η κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) για την εμβολιασμό και τη χρήση self-test, όπως και η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της κ.υ.α., παραβιάζουν την συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών.
Από την άλλη πλευρά συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) και της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής σθεναρά αντέκρουσαν τα νομικά επιχειρήματα των προσφευγόντων στο ΣτΕ.
Έξω από το ΣτΕ ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 400 νοσηλευτές, κ.λπ. διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή των εμβολιασμών.