Το όρος Έβερεστ είναι, ως γνωστόν, το ψηλότερο στον πλανήτη μας, αλλά όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, συνεχίζει να παίρνει μπόι και μάλιστα τα τελευταία 89.000 χρόνια το ύψος του αυξήθηκε κατά 15 έως 50 μέτρα!
Κι οι επιστήμονες έχουν τώρα, όπως λένε, την εξήγηση. Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το University College του Λονδίνου, μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση του ύψους του Έβερεστ οφείλεται στη συνάντηση δύο ποταμών, των Arun και Koshi, που δημιούργησαν ένα νέο φαράγγι σε απόσταση περίπου 74 χλμ. από το βουνό με τη διάβρωση του εδάφους να προσθέτει ύψος έως και δύο χιλιοστών ετησίως στη μεγαλύτερη κορυφή των Ιμαλαΐων.
Το Έβερεστ ορθώνεται σήμερα στα 8.849 μ. και είναι κατά περίπου 250 μ. ψηλότερο από την δεύτερη ψηλότερη κορφή των Ιμαλαΐων. Ο ποταμός Arun και το φαράγγι, που δημιούργησε, διατρέχει την ορεινή περιοχή ανατολικά του Έβερεστ και τα νερά του συναντώνται κατάντη με εκείνα του μεγαλύτερου ποταμού Koshi, τον οποίο συχνά διαβαίνουν ορειβάτες καθ’ οδόν προς τον διάσημο καταυλισμό βάσης.