Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με φέτα ή γραβιέρα και τραγανιστό ψωμί.
1 κουταλιά της σούπας λάδι
3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε μισοφέγγαρα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας mix από καρυκεύματα
2 κουταλάκια του γλυκού βαλσάμικο ξύδι
500 γρ. ντοματίνια
150 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 αυγό (αν δεν σας αρέσει το αυγό μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο γάλα βρώμης)
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Πρέζα αλάτι
1 φύλλο σφολιάτας
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μαλακώσουν αλλά να μην κολλήσουν. Έπειτα από πέντε λεπτά, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι. Έπειτα από πέντε λεπτά, προσθέστε τα καρυκεύματα και το ξύδι και μαγειρέψτε για άλλα πέντε λεπτά. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C στον αέρα.
Απλώστε τα κρεμμύδια πάνω στη ζύμη και στη συνέχεια τοποθετήστε από πάνω τις ντομάτες και τις ελιές. Χτυπήστε το αυγό και αλείψτε τις άκρες του φύλλου. Μεταφέρετε την τάρτα στο φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα πλούσιο χρυσοκόκκινο χρώμα στις άκρες.