Το Φεστιβάλ “Αναιρέσεις” ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του στην Πάτρα στο Νότιο Πάρκο στην Ακτή Δυμαίων στις 5 & 6 Ιουνίου 2026, για να σημάνει την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, με τον καθιερωμένο πλέον θερινό πολιτικό – πολιτιστικό σταθμό στην πόλη.
Φέτος όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “επιλέξαμε, εναρμονισμένοι με την ανάγκες που γεννά η καθημερινότητα, η πρώτη μέρα του φεστιβάλ να φιλοξενήσει μία μουσική σκηνή που θα μετατραπεί σε ένα απέραντο γλέντι. Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Αναιρέσεις θα φιλοξενήσει μουσικούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται από παραδοσιακούς και έντεχνους ήχους.
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Πολιτικών Εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ Αναιρέσεις:
Την Παρασκευή 5/6/2026 στις 19:00 “200: Η ιστορία δεν σιωπά μπροστά στις κάννες”.
Ομιλητές/τριες :
· Αιμιλία Καραλή, Δρ. Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικός
· Παντελής Παπαχρόνης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ)
Η εκτέλεση αυτή δεν είχε στόχο την τιμωρία ή τη φυσική αποδυνάμωση του εργατικού – λαϊκού ή κομμουνιστικού κινήματος. Ήταν μια κίνηση καλά οργανωμένη (ακόμα και η επιλογή ημερομηνίας – η πρωτομαγιά, η μέρα των εργατών) με στόχο την τρομοκράτηση, την ευθεία επίθεση στην ανάγκη των ανθρώπων να οραματίζονται και να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο.
Πόσο αφελής σκέψη, όταν η ίδια η ιστορία έχει δείξει αμέτρητες φορές πως ο επαναστατικός αγώνας δε φιμώνεται με όπλα. Αυτό μας δίδαξαν οι διακόσιοι, στεκούμενοι όρθιοι, με χαμόγελο και περηφάνεια, την ώρα που τους σημάδευαν οι γερμανικές κάννες ή μέσα από τις τελευταίες τους κουβέντες και τα σημειώματα που πετούσαν από τα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο για την εκτέλεση, όπως και τόσοι άλλοι/ες επαναστάτες ανά τα χρόνια και τα μέρη του κόσμου, μέσα από νικηφόρες αλλά και ηττημένες επαναστάσεις. Επαναστάτες που πριν γίνουν ήρωες, έζησαν και πολέμησαν για ένα ανώτερο ιδανικό, μια κοινωνία χειραφετημένη από τη φτώχεια, τους πολέμους, το φασισμό και την εκμετάλλευση.
Την Παρασκευή 5/6, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Ααναιρέσεις Πάτρας, στις 19.00, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους/ες για να συζητήσουμε αυτή την εμπειρία, να αναλύσουμε το «μέταλλο» των ανθρώπων που κοίταξαν με χαμόγελο το θάνατο και να βοηθήσουμε να πιαστεί το νήμα που διαπερνά όλες αυτές τις σπουδαίες ιστορικές στιγμές και να συνδεθεί με την εποχή μας. Την εποχή του βάρβαρου πολεμικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού αλλά και των σύγχρονων επαναστάσεων.
Σάββατο 6/6 στις 19:00 “Στα συντρίμμια των πολέμων τους, να ηχήσουν οι νότες της επανάστασης”
Ομιλητές/τριες
-Παντελής Βλάχας, μέλος του Global Sumud Flotilla
– Γιώργος Παυλόπουλος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης
– Έκτορ- Ξαβιέ Δελαστίκ, αρθρογράφος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ).
Η εποχή των πολέμων είναι σκοτεινή, όμως η νεολαία δε θα μείνει σιωπηλή. Για αυτό και με αντιπολεμικά συνθήματα και με υψωμένες τις σημαίες των λαών που αντιστέκονται το Φεστιβάλ Αναιρέσεις Πάτρας το Σάββατο 6/6 στις 19.00 θα κορυφώσει το αντιπολεμικό του μήνυμα με την κεντρική εκδήλωση, συνώνυμη με το φετινό κεντρικό σύνθημα.
Ο παροξυσμός των πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο βυθίζει την ανθρωπότητα σε μια μαύρη περίοδο. Ο πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν σφραγίζει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, όπου ο πόλεμος γίνεται ο τρόπος ώστε ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την κρίση του. Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ αποτελεί την πιο τραγική πλευρά αυτής της νέας εποχής.
Όλα αυτά δεν είναι μακρινά. Το ελληνικό κράτος εμπλέκεται ανοιχτά στις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η στροφή στην πολεμική οικονομία της ΕΕ με το ReArm Europe των 800 δις. θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η νεολαία πρέπει να είναι έτοιμη να γίνει θυσία στο βωμό αυτών των σχεδίων.
Και, όμως, η εποχή των πολέμων μπορεί να γίνει και εποχή νέων επαναστάσεων! Οι λαοί αντιστέκονται και διεκδικούν τη ζωή τους, με πρώτο τον παλαιστινιακό λαό και την ηρωική αντίστασή του παρά τη γενοκτονία. Ένα νέο αντιπολεμικό, διεθνιστικό κίνημα αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύμορφο και με έντονο νεολαιίστικο χαρακτήρα.
Πώς μπορεί αυτό το κίνημα να γίνει νικηφόρο; Ποιος είναι ο ρόλος του εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών; Πώς θα φέρουμε τις επαναστάσεις της εποχής μας στο προσκήνιο; Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα θα μετρηθούμε, και καλούμε κάθε εργαζόμενη, κάθε νέο να αναζητήσουμε μαζί τις συλλογικές μας απαντήσεις.



Δημήτρης Μυστακίδης – Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ.


