Το φρούτο με τις λίγες θερμίδες και τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία

    Ημερομηνία:

    Ένα από τα χειμωνιάτικα δώρα της φύσης, που τιμάμε ποικιλοτρόπως στην ελληνική κουζίνα, μάς συστήνεται και μάς δίνει στο πιάτο μερικούς καλούς λόγους για να το βάλουμε στη διατροφή μας.

    Κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία, πιο συγκεκριμένα από την περιοχή του Καυκάσου και από την αρχαιότητα θεωρούνταν καρπός της ομορφιάς και του έρωτα. Η φήμη του άλλωστε ξεκινά από τη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Πάρις χάρισε στην όμορφη θεά Αφροδίτη ένα «χρυσό μήλο», που όπως εικάζεται ήταν κυδώνι.
    Το όνομά του ήταν επίσης συνυφασμένο με τη γονιμότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην αρχαιότητα είχε θεσπιστεί διάταγμα από τον Σόλωνα, που υποδείκνυε στα ζευγάρια που παντρεύονταν να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να φάνε μαζί ένα κυδώνι.

    Στενός συγγενής με το μήλο και το αχλάδι, με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, ελαφριά υπόξινη γεύση και υπέροχο άρωμα, το κυδώνι έχει πολλούς λόγους τους φθινοπωρινούς μήνες-που είναι στα καλύτερά του- να έχει εξέχουσα θέση στο τραπέζι μας. Η «κυδωνάτη» υπογραφή σε θεσπέσια γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και συνταγές με κρέας ή πουλερικά το κάνει να στέκεται επάξια στα κυριακάτικα ή γιορτινά τραπεζώματα.

    Διατροφικός θησαυρός

    Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα φρούτο πραγματικό σύμμαχο για την υγεία, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που το καθιστούν ευεργετικό και για το πεπτικό μας σύστημα. Χαλκός, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την πλούσια διατροφική του αξία. Περιέχει ακόμη στοιχεία, όπως ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, τα οποία ενισχύουν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία. Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι το κυδώνι προσφέρει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 55-60 θερμίδες /100 γραμμάρια), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει σημαντικές ποσότητες από τανίνες και κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Οι σπόροι του έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες όταν καταναλωθούν ως αφέψημα.

    Και λίγα χρήσιμα tips 
    -Προτιμήστε τα μεγάλα, σκληρά, γερά, κίτρινα κυδώνια, χωρίς λεκέδες ή στάμπες, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
    -Το κυδώνι όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει, οπότε όσο τα βράζετε ή τα ψήνετε μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη από την αρχή. Δοκιμάζετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και προσθέτετε ζάχαρη ανάλογα.
    -Το κυδώνι τρώγεται ψημένο, γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, κομπόστα και λικέρ, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας, χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη

    Ακινητοποιήθηκε σήμερα στις 14:32 η αμαξοστοιχία 1596 που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα - Θεσσαλονίκη,...

    Κέρκυρα: Τουρίστρια ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα – Την βρήκαν σφηνωμένη σε βράχια

    Τραγικό θάνατο βρήκε μια 50χρονη τουρίστρια στην Κέρκυρα καθώς ανασύρθηκε νεκρή από τη...

    Διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος στη χώρα – Τρόποι μετάδοσης και πρόληψης

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν...

    Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος, εγώ

    «Μετά την ύβρη, έρχεται η Νέμεσις», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε...