Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, για κοινή επιχείρηση με ΗΠΑ μιλούν αμερικανικά ΜΜΕ

    Ημερομηνία:

    Τι ξέρουμε για την επίθεση

    -Σε αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Τεχεράνης προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, πραγματοποιώντας κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ.   Ισραηλινός αξιωματούχος κάνει λόγο για πολύμηνο σχεδιασμό της επιχείρησης.

    -Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Διατάχθηκε επίσης απαγόρευση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των συγκεντρώσεων, ενώ συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι.

    -Εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη ενώ βίντεο δείχνουν πυκνούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη. Αναφορές για πλήγμα στο σπίτι του Ιρανού προέδρου και για απομάκρυνση του Χαμενεΐ από την πόλη.  Διακοπές στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας ενώ αναφέρονται προβλήματα στο διαδίκτυο.

    -Σειρήνες ηχούν σε όλο το Ισραήλ, όπου οικογένειες σπεύδουν στα καταφύγια.

    Έως τη Δευτέρα η απαγόρευση συγκεντρώσεων στο Ισραήλ

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πολιτική απαγόρευσης για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις και συγκεντρώσεων σε χώρους εργασίας στο Ισραήλ ισχύει από το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2026, στις 8:00 π.μ. έως τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2026, στις 8:00 μ.μ.

    Φωτογραφία από την Τεχεράνη όπου φαίνονται οι καπνοί στον ουρανό

    Καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν, ακούγονται εκρήξεις στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης, καθώς και στο Ισφαχάν, το Καράτζ και το Κερμάνσαχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν.

    Κλειστός ο εναέριος χώρος του Ιράν, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

    Οι εικόνες από την έκρηξη υποδηλώνουν επίθεση με πυραύλους μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο FARS.

    Όπως μετέδωσαν άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, εκρήξεις έχουν ακουστεί στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, ενώ στόχος επίθεσης φέρεται να ήταν και το αεροδρόμιο Μέραμπαντ.

    Το πρακτορείο TASNIM ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος του Ιράν έχει κλείσει, ενώ, με βάση ιρανικά μέσα ενημέρωσης, έχει πέσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές της ανατολικής και δυτικής Τεχεράνης και καταγράφονται προβλήματα στη σύνδεση στο διαδίκτυο.

    Κλειστό το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

    Το Μπεν Γκουριόν όπως είναι λογικό έχει κλείσει αλλά σύμφωνα με διαρροές από την πολεμική αεροπορία της χώρας δεν έχει ακόμη δοθεί εντολή απομάκρυνσης και διανομής σε τρίτα αεροδρόμια των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας για λόγους ασφαλείας

    Reuters: Εκτός Τεχεράνης ο Χαμενεΐ

    Ο Χαμενεΐ απομακρύνθηκε από την Τεχεράνη και μεταφέρθηκε σε ασφαλές συγκρότημα κατοικιών μετέδωσε το Reuters

    Επιβεβαιώνεται η αμερικανική συμμετοχή στην επιχείρηση

    Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στις επιθέσεις το Ιράν μαζί με το Ισραήλ, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα The Times of Israel.

    «Η επιχείρηση σχεδιαζόταν επί μήνες» λέει Ισραηλινός αξιωματούχος

    Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή επίθεση επιχείρηση εναντίον του Ιράν διεξάγεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση σχεδιαζόταν για μήνες, ενώ η ημερομηνία που θα διεξαγόταν η επίθεση είχε αποφασιστεί πριν εβδομάδες.

    Η Μοσάντ καλεί τους Ιρανούς «να επιστρέψουν το Ιράν στις ένδοξες μέρες του»

    Καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ιράν, η μυστική υπηρεσία Μοσάντ, μέσω του επίσημου καναλιού της στο Telegram στην περσική γλώσσα, καλεί τους Ιρανούς να βοηθήσουν «να επιστρέψει το Ιράν στις ένδοξες μέρες του». «Αδελφοί και αδελφές μας Ιρανοί, δεν είστε μόνοι! Έχουμε δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασφαλές και ειδικό κανάλι Telegram ειδικά για εσάς. Μαζί θα επιστρέψουμε το Ιράν στις ένδοξες μέρες του», αναφέρει η ανακοίνωση. Η Μοσάντ καλεί τους Ιρανούς να «μοιραστούν μαζί μας φωτογραφίες και βίντεο από τον δίκαιο αγώνα σας ενάντια στο καθεστώς».

    Η ανακοίνωση των IDF

    Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που αναφέρει:

    Τα τελευταία λεπτά ήχησαν σειρήνες σε ολόκληρο το Ισραήλ, ενώ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα απευθείας σε κινητές συσκευές με οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν κοντά σε προστατευμένους χώρους.

    Πρόκειται για προληπτική ειδοποίηση με στόχο την προετοιμασία του κοινού για το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων προς το Κράτος του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) υπογραμμίζει ότι το κοινό καλείται να βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με καταφύγια και άλλους ασφαλείς χώρους.

    Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε αντίποινα χτυπήματα από το Ιράν, είχαν προειδοποιήσει κατά της στρατιωτικής δράσης και προσπάθησαν να βρουν μια διπλωματική λύση, αλλά απέτυχαν. Η νέα έκρηξη του πολέμου στην περιοχή θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Το Ιράν βρίσκεται κατά μήκος του Στενού του Ορμούζ, μιας σημαντικής θαλάσσιας οδού από την οποία διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, και απέχει ελάχιστα από τα σημαντικά πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας και το διεθνές εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βραχνέϊκα Πατρών: Κίνδυνος στην παραλία και μείωση του χώρου για κολύμβηση λόγω… καταστημάτων εστίασης – φωτό

    Νοτιοδυτικά στα Βραχνέΐκα!  Ο κίνδυνος εγκυμονεί στην πααραλία. Κάτοικοι...

    Πάτρα: “Ζούγκλα” η Πλατεία Ολγας και… άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί – φωτό

    Η ολοκλήρωση της Ανάπλασης της Πλατείας Όλγας  μετατίθεται χρονικά,...