Το καλύτερο καλοκαίρι ήταν το φετινό για τα Airbnb στην Ελλάδα, με τις διανυκτερεύσεις για την περίοδο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου να είναι αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη, πολύ καλή περίοδο του 2022 και κατά 30% σε σύγκριση με το 2019.
Τα στοιχεία που επικαλείται η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων AirDNA παραπέμπουν σε επιδόσεις -ρεκόρ της ελληνικής αγοράς, στον απόηχο των εξαγγελιών για νέες ρυθμίσεις στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τον διαχωρισμό αυτών που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πιο επαγγελματικά, με περισσότερα, άνω των 3 ακινήτων υπό διαχείριση από τους μικροϊδιοκτήτες με 1-2 ακίνητα αλλά και, κατά τα λεγόμενα του οικονομικού επιτελείου, την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά και στα ενοίκια.
Τα στοιχεία της ΑirDNA αποτυπώνουν ένα νέο ορόσημο για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλα και πανευρωπαϊκά για το μήνα Αύγουστο. Στο peak της καλοκαιρινής σεζόν, τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκοί προορισμοί μέτρησαν 53,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών, αποτελώντας τον καλύτερο ιστορικά μήνα -ρεκόρ από πλευράς ζήτησης.
Η Ελλάδα είχε στη διάρκεια του καλοκαιριού 7% περισσότερες καταχωρήσεις, ενώ η πληρότητα, ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς αυξήθηκε οριακά, μόλις 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Ακόμη καλύτερες, όπως είναι εύλογο, είναι οι επιδόσεις της χώρας μας σε σύγκριση με το 2019:
Η Ελλάδα, σε σύγκριση με την περίοδο προ κορωνοϊού, σημείωσε την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, με 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από ό,τι το 2019 και αυξημένες καταχωρήσεις σε ποσοστό 9%, ωθώντας ψηλότερα την πληρότητα κατά 14% από τα επίπεδα του 2019.
Εξετάζοντας τις τάσεις ανά χώρα, η χώρα μας, κατέχει την πρωτιά πανευρωπαϊκά με τα υψηλότερα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) με 156 ευρώ και ακολουθούν Κροατία και Ηνωμένο Βασίλειο, αμφότερα με 148 ευρώ και η Ελβετία με 135 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί στα 117 ευρώ στο +15% σε σχέση με το 2022.
Με Μέση Tιμή ανά Kαταχώρηση (ADR) πάνω από 200 ευρώ τη βραδιά, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία και η Ελλάδα ήταν οι τέσσερις πιο ακριβές χώρες για διαμονή αυτό το καλοκαίρι.
Η ΑirDNA επισημαίνει όσον αφορά τις φετινές τάσεις ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες έχουν επιστρέψει δυναμικά στην Ευρώπη το καλοκαίρι, σημειώνοντας αύξηση 17% στο μερίδιο των διαμονών τους σε σύγκριση με το 2019, με κορυφαίο το μερίδιό τους στην Ιρλανδία (23%), την Ελβετία (20%) και την Ιταλία (18%).
Ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση η Πορτογαλία και η Ελλάδα με ένα μερίδιο κοντά στο 16%- 17%.
Συνοπτικά στην ευρωπαϊκή αγορά:
- Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 12,9% σε ετήσια βάση, ενώ εμφανίζονται πανευρωπαϊκά μειωμένες κατά 0,7% από το 2019.
- Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, στο +1,7% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.
- Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 14,7% σε ετήσια βάση και +33,7% σε σύγκριση με το 2019.
- Τα έσοδα γενικότερα αυξήθηκαν κατά 23,6% σε ετήσια βάση και 36% από το 2019
- Η πληρότητα μειώθηκε 4,3% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε 3,2% σε σύγκριση με το 2019.
- Τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 38% από το 2019.