Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, μετά την έρευνα για τις αναδοχές παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη, οι αρμόδιες Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό όλους τους φακέλους και τα αιτήματα αναδοχής, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί τα παιδιά παρέμεναν στις δομές, ενώ υπήρχε έντονο και διαρκές ενδιαφέρον από ανάδοχους γονείς; Αραγε, οι ανάδοχοι γονείς που επιλέγονταν από την «Κιβωτό» ήταν πρόσωπα που γνώριζε ο πατέρας Αντώνιος;
Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβληματίζονται για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, όπως επιβεβαιώνουν στη Realnews, ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών της ΜΚΟ κατέληξε σε ανάδοχες οικογένειες, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτεται ποιος είναι ο ακριβής αριθμός. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των γονέων που καταγγέλλουν ότι, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και επεδείκνυαν διαρκές ενδιαφέρον για την αναδοχή παιδιών, η απάντηση του Οργανισμού ήταν απορριπτική, κάτι που δημιουργεί υποψίες για τους λόγους που δικαιολογούσαν τη συγκεκριμένη στάση.
Μάλιστα, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες αναδοχές και υιοθεσίες είναι από κρατικά ιδρύματα και όχι από ιδιωτικά. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε και εφαρμόστηκαν πιο αυστηροί κανόνες για την αναδοχή και την υιοθεσία. Η όλη διαδικασία, από το 2020 και εντεύθεν, «τρέχει» μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.anynet.gr, στην οποία ιδρύματα και ανάδοχοι αναρτούν όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, με τη συνέργεια και την εποπτεία όλων των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.
Αρνήσεις
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί της «Κιβωτού του Κόσμου» απέρριπταν συχνά αιτήματα αναδοχής, εκφράζοντας κάθε φορά διαφορετικές αιτιολογίες. Παράλληλα, εντοπίστηκε πληθώρα ελλείψεων, σφαλμάτων και παρατυπιών στα στοιχεία που καταχωρίζονταν από τα ιδιωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και της «Κιβωτού», στη σχετική πλατφόρμα. «Υπήρχαν δυσκολίες από τα στελέχη της οργάνωσης να προωθήσουν την αναδοχή. Επίσης, τα αρχεία και το μητρώο που τηρούσε ο Οργανισμός σε σχέση με τα παιδιά ήταν ελλιπή. Κατά καιρούς γίνονταν συστάσεις και διορθώνονταν», αναφέρει ένα από τα στελέχη στην «R».
Έκπληξη
Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκαλεί η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ότι 34χρονος άνδρας, συνεργάτης του επικεφαλής της «Κιβωτού» πατέρα Αντώνιου και πρώην φιλοξενούμενος στη δομή, εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, τεσσάρων ετών, με πολλούς να αναρωτιούνται αν πληρούσε τα κριτήρια δεδομένων των δυσκολιών που προβάλλονταν από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ.
Η είδηση δεν διαψεύδεται από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι σπεύδουν να τονίσουν ότι ο έλεγχος θα στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που εξετάζεται στην ουσία είναι αν τα στελέχη της «Κιβωτού» ενέκριναν τις αναδοχές μόνο για τους «δικούς τους» ανθρώπους, ώστε να καρπώνονται τις οικονομικές ενισχύσεις. Ο 34χρονος, μάλιστα, όπως και άλλα δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» που εργάζονται στη δομή, ελέγχονται για ασέλγεια και για τα περιστατικά κακοποιήσεων που έχουν καταγγελθεί.
Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα www.anynet.gr μπαίνουν τα παιδιά που βρίσκονται στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τα παιδιά που έχουν το λεγόμενο Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης για Αναδοχή. Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Το επίδομα αυτό ξεκινά από 325 ευρώ και μπορεί να προσαυξηθεί σε περίπτωση παιδιών με πάθηση. Αυτό που προβληματίζει ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία είναι ότι πολλοί φορείς δεν στηρίζουν με θέρμη την αναδοχή επειδή έχουν συμφέρον να κρατούν παιδιά στις εγκαταστάσεις τους και να εμφανίζουν πολλούς ωφελούμενους. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπήρξαν αντιδράσεις όταν ζητήθηκε να ανεβάσουν όλους τους ωφελούμενους στην πλατφόρμα.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τη Λένα Γεώργαρου, δικηγόρο και πρόεδρο του δικτύου αναδόχων γονέων και εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια», πολλές οργανώσεις βάζουν στο σύστημα κάποιες προϋποθέσεις αναδοχής που συνήθως οι ανάδοχοι γονείς δεν μπορούν να τις πληρούν. «Βρίσκουν δηλαδή κάποιους έμμεσους τρόπους να αποτρέπουν στην πράξη την αναδοχή. Βάζουν προσχώματα. Δεν έχουμε πληροφορίες αν η “Κιβωτός” ανήκει σε αυτά τα ιδρύματα. Εχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να μας δώσουν στοιχεία για το πόσα ιδρύματα έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργά στην Ελλάδα, ιδιωτικά και δημόσια, πόσες αναδοχές και υιοθεσίες γίνονται από κάθε ίδρυμα κ.ά., ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Δυστυχώς, δεν μας τα δίνουν. Είναι θέμα διαφάνειας», τονίζει η Λ. Γεώργαρου.
Στην ανοιχτή πλατφόρμα του υπουργείου www.paidi.gov.gr και με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το γ’ τρίμηνο του 2022, συνολικά 1.396 παιδιά φιλοξενούνταν σε δομές. Από αυτά, 175 παρέμεναν χωρίς Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ), 112 είχαν ΑΣΟΑ για υιοθεσία και 606 για αναδοχή. Δύο είχαν ΑΣΟΑ για συγγενική υιοθεσία και 18 για συγγενική αναδοχή, 145 για επιστροφή στη φυσική οικογένεια και 203 με ΑΣΟΑ που δεν αποκαθίστανται σε οικογένεια. Από τα παιδιά αυτά, περίπου 133 είχαν, βάσει γνωμάτευσης, αναπηρία. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των αναδόχων.
Ωστόσο, δεν δημοσιεύονται στοιχεία σχετικά με τις αναδοχές ανά οργάνωση και ανά δομή. Σημειώνεται ότι τα σχετικά προβλήματα στη διαδικασία αναδοχής είχαν διαπιστωθεί και σε μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με τίτλο «Τα ιδρύματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές, 2022», στην οποία αναφερόταν ότι «ένας από τους κύριους λόγους υπολειτουργίας της αναδοχής στην Ελλάδα είναι η εκτεταμένη χρησιμοποίηση της ιδρυματικής φροντίδας. Η επιλογή αυτή, εκτός των άλλων, υποκρύπτει α) φόβους του προσωπικού των ιδρυμάτων ότι προγράμματα αποϊδρυματοποίησης μπορεί να συνεπάγονται απώλεια θέσεων εργασίας και εργασιακών κεκτημένων και β) ανεπάρκειες των κοινωνικών υπηρεσιών των περιφερειών να υποστηρίξουν προγράμματα αποϊδρυματοποίησης, που σίγουρα απαιτούν περισσότερη κινητοποίηση, υπευθυνότητα και εγρήγορση».
«Απορώ γιατί δεν προχωρούσαν οι υιοθεσίες»
Ο βιομήχανος και ευεργέτης της «Κιβωτού», Κώστας Λούλης, καταγγέλλει ότι οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δεν ενέκριναν οικογένειες που ενδιαφέρονταν για τους ανήλικους φιλοξενούμενους στις δομές
Εκτός από τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποίηση, στο φως ήρθαν και καταγγελίες για υιοθεσίες που δεν πραγματοποιήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες. Κάποια από τα χιλιάδες παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» θα μπορούσαν να έχουν μεγαλώσει σε μια οικογένεια. Την απορία του εκφράζει και ένας από τους μεγάλους δωρητές της «Κιβωτού», ο γνωστός βιομήχανος και πρώην πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Κώστας Λούλης.
«Μου είχε προκαλέσει απορία ότι υπήρχαν δύο με τρεις περιπτώσεις παιδιών για τα οποία είχαν ενδιαφερθεί πολύ καλές οικογένειες να τα υιοθετήσουν. Το είχα πει στον πατέρα Αντώνιο, αλλά για κάποιους λόγους δεν έγινε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έπιασαν αυτή την ευκαιρία από τα μαλλιά», δηλώνει στη Realnews ο κ. Λούλης, τονίζοντας, μάλιστα, ότι «ειδικά η μία οικογένεια που ενδιαφέρθηκε να υιοθετήσει παιδί είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Απορώ γιατί δεν έγινε η υιοθεσία».
Ο K. Λούλης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της «Κιβωτού». Χάρη σε αυτόν και τις δωρεές του λειτουργούν οι δομές στον Βόλο, που άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2016. Ο βιομήχανος δώρισε 15 στρέμματα στο Διμήνι, όπου είχε το σπίτι του και άλλα κτίσματα, όπως έναν παραδοσιακό πετρόμυλο, ένα εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών, τυροκομείο, φούρνο, ελαιοτριβείο κ.ά. Εκεί είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθούν 40 αγόρια. Τελικά, όμως, έμειναν μόνο τα μισά!
«Το σπίτι είχε ετοιμαστεί και είχε ανοικοδομηθεί για να δεχθεί 40 παιδιά. Μπήκαν γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κρεβατάκια, ενώ τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα εργαστήρια που υπήρχαν σε άλλα οικήματα της εγκατάστασης. Όπως μου είπαν πριν από λίγες ημέρες που επισκέφθηκα τη δομή, μετά από χρόνια, ήταν μέσα 22 παιδιά αντί για 40», λέει με παράπονο ο κ. Λούλης.
«Δεν πήγαν ποτέ»
Και αν στο Διμήνι η δωρεά του αξιοποιήθηκε μόλις κατά το ήμισυ, η δομή στον Άνω Βόλο, όπου παραχώρησε 10 στρέμματα, δεν λειτούργησε ποτέ για τον σκοπό που δημιουργήθηκε. «Στον Ανω Βόλο θα φιλοξενούνταν 60 κορίτσια, κυρίως αδελφές των αγοριών που έμεναν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, στο Διμήνι. Ετσι, δεν θα έσπαγε η αλυσίδα της οικογένειας. Οπως έμαθα, δεν πήγαν ποτέ τα κορίτσια αυτά στον Ανω Βόλο. Περιστασιακά φιλοξενήθηκαν κάποια αγόρια που μεταφέρθηκαν από το Διμήνι. Γιατί να είναι άδειο ένα σπίτι τόσα χρόνια;», διερωτάται ο Κ. Λούλης.
Πριν από μία εβδομάδα -και ενώ είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για την «Κιβωτό», ο βιομήχανος συνάντησε τον πατέρα Αντώνιο. «Εμεινα μαζί του για μία ώρα και κουβεντιάσαμε. Δεν μου είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη στην τηλεόραση. Είμαι στενοχωρημένος και προβληματισμένος, όπως όλος ο κόσμος. Όμως πιστεύω στο τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και κλείσει αυτός ο κύκλος», καταλήγει ο κ. Λούλης.
Έρευνες σε όλα τα ιδρύματα
Στο κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζονται με τις φτωχές «επιδόσεις» των ιδιωτικών δομών όσον αφορά την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και ετοιμάζουν ελέγχους σε όλες τις οργανώσεις φιλοξενίας ανηλίκων.
Η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», πέρα από τις καταγγελίες για ασέλγεια σε παιδιά, άσκηση ψυχολογικής πίεσης και οικονομικές ατασθαλίες, φέρνει στο φως και το ζήτημα των ανάδοχων οικογενειών αλλά και των υιοθεσιών. Η κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητα την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών -επιδιώκοντας την αύξηση των ανάδοχων οικογενειών- ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.
Ενδεικτικό είναι πως, όταν έσκασε η βόμβα με την «Κιβωτό του Κόσμου», ένα από τα θέματα που αναδείχθηκε στην κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Δευτέρα, ήταν το πόσες ήταν οι αναδοχές το τελευταίο διάστημα και αν έμπαιναν προσχώματα, αλλά και πόσες υιοθεσίες ολοκληρώθηκαν. Αλλωστε, υπήρξαν καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες για την «Κιβωτό» σχετικά με το ότι δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες παρά τα αιτήματα που υπήρχαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως μόνο το 2021 το 70% των νέων αναδοχών πραγματοποιήθηκε από δημόσιες δομές, ενώ το 30% από ιδιωτικές, όπως η «Κιβωτός του Κόσμου». Συγκεκριμένα, το 2021 συστάθηκαν 210 συνολικά νέες αναδοχές, εκ των οποίων οι 148 πραγματοποιήθηκαν από δημόσιες δομές, ενώ μόλις 62 έγιναν από ιδιωτικές.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημόσιες δομές, ενώ πραγματοποίησαν το 70% των αναδοχών, φιλοξενούν μόνο το 35% των ανήλικων παιδιών. Αυτό σημαίνει πως σε απόλυτα νούμερα οι αναδοχές από τις ιδιωτικές δομές είναι ακόμα λιγότερες. Είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι ιδιωτικές δομές ουσιαστικά έβαζαν φρένο στις αναδοχές ή τουλάχιστον δεν είχαν τους ρυθμούς που έτρεχαν στις δημόσιες δομές.
Όσον αφορά στις υιοθεσίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2021 ολοκληρώθηκαν συνολικά 92. Από αυτές, οι 72 έγιναν από δημόσιες δομές και μόλις 20 από ιδιωτικές. Και εδώ φαίνεται πως οι δημόσιες δομές φιλοξενίας «έτρεξαν» πολύ πιο γρήγορα τις διαδικασίες από τις ιδιωτικές.
Όλα τα παραπάνω απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο και πλέον στο μικροσκόπιο μπαίνουν για τα καλά οι καταγγελίες που υπάρχουν για τις ιδιωτικές δομές και φυσικά για την «Κιβωτό του Κόσμου». Παράλληλα, πέρα από τον οικονομικό έλεγχο και τις συνθήκες διαβίωσης στην «Κιβωτό», θα ελεγχθούν εξονυχιστικά και οι φάκελοι που αφορούν αναδοχές και για ποιο λόγο αυτές δεν προχώρησαν.
Δομές
Στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 94 μονάδες παιδικής προστασίας. Από αυτές, οι 32 είναι δημόσιες, οι 55 ιδιωτικές και οι επτά φιλοξενούν ασυνόδευτα ανήλικα. Οι δομές αυτές, δημόσιες και ιδιωτικές, φιλοξενούν συνολικά περίπου 2.000 ανήλικα παιδιά. Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν και στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου για την «Κιβωτό» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όχι μόνο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις δομές -και ακόμα περισσότερο στις ιδιωτικές- αλλά να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το πλαίσιο των αναδοχών.
Αλλαγές
Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τρεις βασικές αλλαγές του πλαισίου για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής:
1) Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξη του στο εθνικό μητρώο υποψήφιων γονέων.
2) Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής ως οικονομικής ενίσχυσης προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών.
3) Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου τα 50 έτη.
Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουν το έργο των δομών αυτών. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, πολλές από αυτές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν σώσει ζωές, ενώ έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερα στα δέκα παιδιά που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα σήμερα είναι σε οικογένειες. Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι, πέρα από τους τακτικούς, δεν θα μείνουν μόνο στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά θα επεκταθούν και σε άλλες δομές. Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και το ζήτημα των ανάδοχων οικογενειών.
«Θα σε σκοτώσω»
Η «R» αποκαλύπτει τα απειλητικά μηνύματα που δέχεται ο 19χρονος, ο οποίος κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή του
Απειλές για τη ζωή τους δέχονται ο 19χρονος που με την κατάθεσή του στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας στις 16 Νοεμβρίου άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίησή του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, αλλά και ο συνομήλικός του που επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του.
Η Realnews αποκαλύπτει ένα από τα μηνύματα που έλαβε το θύμα στην εφαρμογή Messenger. Με το μήνυμα αυτό, ο αποστολέας τον προειδοποιεί να «μαζευτεί» και να πάρει πίσω την καταγγελία του. Σε διαφορετική περίπτωση, τον απειλεί ευθέως ότι θα τον σκοτώσει ο ίδιος!
«Το λοιπόν, ή θα τα πάρεις όλα πίσω ή αλλιώς θα βάλω άτομα να σου κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα, να ξέρεις. Γνωρίζω το πού μένεις από κάποιον άλλον, αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις μ… που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι μ… σου, να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο, θα σε σκοτώσω», αναγράφεται επί λέξει στο μήνυμα που έλαβε μέσω Messenger ο 19χρονος, αφού είχε γίνει γνωστή η καταγγελία του ότι ο πατήρ Αντώνιος ασελγούσε σε βάρος του και μάλιστα επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «R», το μήνυμα αυτό δεν είναι το μοναδικό. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και το «τσουνάμι» των καταγγελιών που ακολούθησε, κάποιοι επιχειρούν να κλείσουν στόματα με κάθε τρόπο.
Τρεις ανήλικοι
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι εισαγγελείς Ανηλίκων που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα, Κατερίνα Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, προσπαθούν να πάρουν μαρτυρίες από τουλάχιστον τρία ανήλικα παιδιά που διαβιούν ακόμη σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Για τα συγκεκριμένα παιδιά, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ωστόσο, τα ίδια τα παιδιά φέρονται μέχρι στιγμής να διστάζουν να καταγγείλουν το οτιδήποτε, καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν στον δρόμο ή ότι θα σταματήσει η Οργάνωση να στηρίζει τις οικογένειές τους.
Παιδαγωγοί έχουν αναλάβει να τα πείσουν πως πλέον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, καθώς ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα απομακρύνθηκαν από τη διοίκηση.
Σοκαριστικές, όμως, είναι και οι καταγγελίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τους μάρτυρες, πρώην εργαζόμενους στην «Κιβωτό», οιοποίοι έχουν καταθέσει στις εισαγγελικές λειτουργούς. Αυτές οι καταγγελίες αφορούν σωματική κακοποίηση των ανήλικων φιλοξενούμενων στις δομές της Οργάνωσης. Πρόκειται για καταγγελίες που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση τροφής και καταναγκαστική εργασία.
«Όπως αναγεννάτε το χώμα έτσι θα αναγεννηθείτε κι εσείς», τους έλεγαν κάποιοι «παιδαγωγοί», υποχρεώνοντας μικρά παιδιά να μένουν με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο σπάζοντας… πέτρες. Για τις συγκεκριμένες συμπεριφορές, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» έχουν μπει τρεις νυν εργαζόμενοι, πρώην τρόφιμοι της «Κιβωτού». Μεταξύ αυτών είναι ένας 34χρονος που τώρα φέρεται να «προσφέρει» τις υπηρεσίες του στα Ιωάννινα. Ο εν λόγω μπήκε σε δομή της ΜΚΟ από μικρό παιδί ως πρόσφυγας από το Ιράκ και φαίνεται πως πέρασε όλη του τη ζωή στην «Κιβωτό», καταφέρνοντας μετά την ενηλικίωσή του να πάρει τη θέση του γενικού διευθυντή. Μάλιστα, όπως λέγεται, πλην της συζύγου του που ακολουθούσε τις ίδιες «παιδαγωγικές» πρακτικές με αυτόν, ο 34χρονος είχε προσλάβει στη δομή την αδελφή της καθώς και τα δύο αδέλφια του.
Οργανώνουν την υπεράσπισή τους
Την ίδια ώρα, έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση είναι ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, μετά το αρχικό μούδιασμα που τους προκάλεσαν οι δεκάδες εις βάρος τους καταγγελίες. Ορισαν ως νομικούς τους παραστάτες τρεις έγκριτους δικηγόρους, τους Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, εφόσον κληθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στη διάθεση της οποίας δηλώνουν πως είναι ανά πάσα στιγμή, σπεύδοντας να διαψεύσουν τις φήμες περί εξαφάνισής τους. Σύμφωνα, δε, με ανθρώπους από το περιβάλλον τους, χαρακτηρίζουν εντελώς ψευδή και όσα δημοσιεύματα τους εμφανίζουν να κάνουν «χλιδάτη» ζωή με αυτοκίνητα μάρκας Porsche και πολυτελείς μεζονέτες. Οπως φέρεται να λέει ο ιδρυτής της «Κιβωτού», δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε πανάκριβα οχήματα ούτε πολυτελή σπίτια. Συνεχίζουν να μένουν σε ένα δυάρι στον Κολωνό, ενώ υποστηρίζουν πως όσο και να ψάξουν οι ελεγκτικές Αρχές, που πλέον τους έχουν θέσει υπό ασφυκτικό κλοιό, δεν θα βρουν στους λογαριασμούς τους παρά μόνο τα χρήματα της μισθοδοσίας του πατέρα Αντώνιου.
Χορός εκατομμυρίων γύρω από την «Κιβωτό»
Πολυτελή σπίτια, ακριβά οχήματα και τρεις τραπεζικές θυρίδες εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία. Οι καταγγελίες στέλνουν στον ανακριτή τον πατέρα Αντώνιο και άλλα στελέχη της οργάνωσης.
Στοιχεία που θα οδηγήσουν στην άσκηση διώξεων εναντίον του πατρός Αντωνίου και άλλων στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» συγκεντρώνουν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι καταγγελίες για ασέλγεια και βιαιοπραγίες σε βάρος ανηλίκων φαίνεται πως δεν θα είναι οι μόνες που θα αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο. Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε κάθε περιοχή όπου η οργάνωση διατηρούσε δομές φιλοξενίας, όπως στην Αθήνα, στον Βόλο, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στη Χίο, αλλά και στην Καλαμάτα. Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, μάλιστα, συνελήφθη η διευθύντρια της δομής, καθώς, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπίστηκε ένα όπλο. Στόχος των Αρχών είναι να ολοκληρωθούν οι έρευνες το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης να οδηγηθούν στον ανακριτή. Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικής σημασίας θεωρούνται τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου», με τα πρώτα να αφορούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τρεις ξεχωριστές τραπεζικές θυρίδες, μεζονέτες και πολυτελή οχήματα!
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε μια σημαντική, ακόμη και για επιφανείς επιχειρηματίες, περιουσία, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι αν η περιουσία αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των φιλοξενούμενων παιδιών ή εκείνο των ενήλικων μελών της διοίκησης της οργάνωσης. Πρόσωπο-κλειδί στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας της «Κιβωτού του Κόσμου» φαίνεται να είναι η πρεσβυτέρα του πατρός Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, η οποία, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται να διατηρούσε ίσως και τρεις θυρίδες σε δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Η αποκάλυψη αυτή έγινε όταν η πρεσβυτέρα, μια ημέρα πριν από την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού», έσπευσε να αδειάσει το περιεχόμενο θυρίδας που διατηρούσε στο όνομά της σε κεντρική τράπεζα των Αθηνών. Η κίνησή της έγινε αντιληπτή από τους υπεύθυνους του υποκαταστήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές που «τρέχουν» την έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα της δομής.
Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη -και ενώ αναμένεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο του πατρός Αντωνίου όσο και της πρεσβυτέρας και των υπόλοιπων προσώπων που αποτελούσαν το σώμα του προηγούμενου Δ.Σ. της «Κιβωτού»- οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν πλέον στα χέρια τους σημαντικές πληροφορίες και ενδείξεις για την ύπαρξη άλλης μιας θυρίδας, επίσης στο όνομα της πρεσβυτέρας, και ενδεχομένως μιας τρίτης στο όνομα του πατρός Αντωνίου. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, όταν δοθεί και επίσημα το «σήμα» για την άρση απορρήτου τραπεζικών συναλλαγών, δεν αποκλείεται να δεσμευτούν αυτές οι θυρίδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν έγγραφα ή ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την υπό διερεύνηση υπόθεση.
Αμύθητη περιουσία
Μόνο τα προηγούμενα πέντε χρόνια, από το 2017 έως και το 2021, οι δωρεές προς την «Κιβωτό» εκτιμάται ότι έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα ήταν από δωρεές ιδιωτών, ενώ υπήρχαν και κάποιες κρατικές επιχορηγήσεις. Οικονομικός έλεγχος θα γίνει και για τα προηγούμενα χρόνια και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της «Κιβωτού» να αγγίξει συνολικά ακόμη και τα 40 εκατ. ευρώ! Οι ελεγκτές θα ερευνήσουν αν τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν ή κάποιοι τα καταχράστηκαν. Στα υποθηκοφυλακεία γίνονται φύλλο και φτερό τα συμβόλαια ακινήτων που άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια. Στο καταστατικό της δομής αναφέρεται μια μεζονέτα στη Ραφήνα. Σήμερα, στο κουδούνι της μεζονέτας αναγράφεται το όνομα της πρεσβυτέρας. Ενα ακόμη ακίνητο, στη Βραυρώνα, φαίνεται να αγοράστηκε από τον πατέρα Αντώνιο και στη συνέχεια να πωλήθηκε σε συνεργάτη του.
Τρεις Mercedes
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Οι γείτονες έβλεπαν με απορία τον ιερέα να φτάνει στη δομή της Αθήνας με μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα να κάθεται μέσα σε μια Mercedes. Η «Κιβωτός» είχε αποκτήσει έναν στόλο, που αποτελούταν από συνολικά 35 οχήματα, Ι.Χ., φορτηγά και λεωφορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε τρεις πολυτελείς Mercedes. Συγκεκριμένα, το 2017 με το ΑΦΜ της «Κιβωτού» αγοράστηκε με γραμμάτια μια καινούρια Mercedes Marco Polo, 2.143 κυβικών, αξίας 70.000 ευρώ, το 2019 μια Μercedes E200 Compressor, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιους έτους μια Mercedes 2.874 κυβικών. Μάλιστα, η τελευταία αποκτήθηκε από τον ΟΔΔΥ, δηλαδή ήταν κατασχεμένη!
Την ίδια στιγμή, ως στοιχείο που επιβαρύνει την πρεσβυτέρα ερμηνεύουν οι Αρχές την κίνησή της να ανοίξει τη θυρίδα τράπεζας μία ημέρα μετά την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού». Το περιεχόμενο της θυρίδας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η Στ. Γεωργαντή δεν έκλεισε τη θυρίδα, αλλά ενημέρωσε την τράπεζα ότι θα ανοίξει μια νέα. Στο συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα, η «Κιβωτός» φέρεται να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ! Η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού» και άλλων στενών συνεργατών του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Μεταξύ αυτών, είναι και ο 34χρονος Ιρακινός, πρώην τρόφιμος της δομής και δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου. Με ανάρτησή του στο Facebook επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις φωτογραφίες του με τα ταξίδια και τα ακριβά πούρα.
«Δεν ήξερα ότι θα πρέπει να μην είσαι από το Ιράκ για να κάνεις όμορφο γάμο… 34 χρόνια στην Ελλάδα όπου εργάζομαι από τα 17 μου με μισθό από την εργασία μου, αλλά και επιπλέον από το ποδόσφαιρο κανονικά, δεν θα έπρεπε να έχω δεύτερο παντελόνι να φορέσω που θέλω και λούσα! Πισίνα – Σε ξενοδοχείο μέσα στην Αθήνα. Ταξίδια – Από ομάδες πληρωμένα… Πούρα – Δώρο του πατέρα και της κουμπάρας», έγραψε ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της «Κιβωτού του Κόσμου»…
Μόλις 136 οι φιλοξενούμενοι!
Στις Αρχές που ερευνούν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα αστρονομικά έσοδα που φέρεται να έλαβε η «Κιβωτός του Κόσμου» την τελευταία πενταετία, από χορηγίες ιδιωτών και επιχορηγήσεις, αφορούν μικρό, αναλογικά, αριθμό παιδιών φιλοξενουμένων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημες πηγές, η οργάνωση φιλοξενεί σήμερα 136 ανηλίκους στις έξι κλειστές δομές φιλοξενίας της, οι οποίες βρίσκονται στον Πειραιά (26 παιδιά), στην Ανοιξη (4 παιδιά), στον Βόλο (21 παιδιά), στη Χίο (28 παιδιά), στην Ηπειρο (45 παιδιά) και στην Καλαμάτα (12 παιδιά), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2021.
Ο οικονομικός έλεγχος έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021 μόνο οι δωρεές ιδιωτών για τις συγκεκριμένες δομές άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κρατικές επιχορηγήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση που όντως τα χρήματα αυτά δόθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών, τότε, για καθέναν από τους 136 φιλοξενούμενους ανηλίκους, θα πρέπει να έχουν δαπανηθεί σχεδόν 204.000 ευρώ την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται πως ενώ τα χρήματα αυτά βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, η «Κιβωτός του Κόσμου» ζητούσε μέσω της ιστοσελίδας της δωρεές και εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών, όπως η στέγαση, η θέρμανση, ο εξοπλισμός κ.ά., για τις οποίες ζητούσε την οικονομική βοήθεια μεγάλων δωρητών αλλά και απλών πολιτών.