Το μουσείο του Μεσολογγίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου «Δρόμων του Αλατιού»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου “Δρόμων του Αλατιού”, στο οποίο θα μετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις όπου λειτουργούν αντίστοιχα μουσεία, ανέλαβε ο Νίκος Κορδόσης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του κέντρου λόγου και τέχνης “Διέξοδος”, που δημιούργησε το μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου.

    Μιλώντας ο Νίκος Κορδόσης για τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο για το μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου, όσο και για την πόλη, τονίζει ότι “η μελλοντική δημιουργία του δικτύου αναμένεται να συμβάλλει σε μία σημαντική αύξηση των επισκεπτών του μουσείου, αλλά και της περιοχής του Μεσολογγίου”.

    Μάλιστα, όπως σημειώνει, “όταν ξεκίνησε, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η λειτουργία του μουσείου Άλατος, οι επισκέπτες κάθε μήνα δεν ξεπερνούσαν τους 500 και σήμερα, έχουν φθάσει τους 2.500 κάθε μήνα”.

    Παράλληλα, ο Νίκος Κορδόσης επισημαίνει ότι “η λειτουργία του ενταγμένου στο ευρωπαϊκό δίκτυο μουσείου Άλατος, που βρίσκεται σε μία περιοχή πολύ κοντά στην ακτή του Ιονίου πελάγους, αυτομάτως θα κινήσει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας” και προσθέτει: “Δηλαδή, θα μπορούμε, για παράδειγμα, να αναμένουμε τη δρομολόγηση κάποιου πλοίου που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με νησιά του Ιονίου πελάγους που καταγράφουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

    Κατ΄αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, θα ανοίγονται οι ορίζοντες και η μία πρωτοβουλία θα φέρνει την άλλη. Όταν λοιπόν, για παράδειγμα, ο δήμος Μεσολογγίου θα δει ότι αυξάνεται η επισκεψιμότητα, εκτιμώ ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων που θα μπορούν να ενισχύσουν τις τουριστικές υποδομές, ώστε οι επισκέπτες να παραμένουν για μεγαλύτερο χρόνο στην περιοχή”.

    Όσον αφορά στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου “Δρόμων του Αλατιού”, ο Νίκος Κορδόσης λέει ότι “δεν είναι αποκλειστικά δική μας πρόταση, αλλά είναι μία συζήτηση με την διευθύντρια του μεγάλου αλατωρυχείου της Βιελίτσκα στην Πολωνία που έχει μετατραπεί σε μουσείο” και συνεχίζει: “Έγινε μία συζήτηση, προκειμένου όλα τα μουσεία που σχετίζονται με το αλάτι να κάνουν μία σύμπραξη, έναν οργανισμό, όπως είναι δηλαδή τα μουσεία της βιομηχανικής κληρονομιάς που βρίσκονται υπό την ‘ομπρέλα’ του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

    “Έτσι λοιπόν”, συμπληρώνει, “θα επιθυμούσαμε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του μουσείων Αλατιού που λειτουργούν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, να έρχονται και στο Μεσολόγγι”.

    “Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία”, συνεχίζει, “δεν ανταλλάσσεις μόνο τον πληθυσμό τουριστικού ενδιαφέροντος που θα έρθει να δει και να απολαύσει, αλλά ανταλλάσσεις τεχνογνωσία, εμπειρίες και εκθέσεις”.

    Επίσης, ο Νίκος Κορδόσης σημειώνει, ότι “ένα δίκτυο 15 μουσείων Αλατιού στην Ευρώπη ανοίγει δρόμους επικοινωνίας των ανθρώπων και εστιάζει το ενδιαφέρον της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας πιο κοντά στο θέμα που λέγεται αλάτι” και προσθέτει: “Δηλαδή ‘παντρεύεις’ το θαλασσινό αλάτι, όπου είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος εξόρυξής του, με το ορυκτό αλάτι. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο πολίτης της Πολωνίας, ο οποίος έχει άγνοια του θαλασσινού αλατιού, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την διαδικασία εξόρυξής του, τότε αυτή η μοναδική γνώση θα εντυπωσιάσει και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον”.

    “Ταυτόχρονα”, συνεχίζει ο Νίκος Κορδόσης, “θα είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ύπαρξη ενός συνόλου μουσείων, με τις διαφορετικές κουλτούρες της κάθε χώρας, αφού από τόπο σε τόπο, όλο και διαφέρουν οι επιμέρους μέθοδοι εξόρυξης του αλατιού”.

    Όπως προσθέτει ο Νίκος Κορδόσης, “αυτό ακριβώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε, λειτουργώντας κάτω από μία καινούργια ‘ομπρέλα’, αντίστοιχη με αυτή των 25 μουσείων βιομηχανικής κληρονομιάς όπου έχει ενταχθεί και το μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία πιο εξειδικευμένη ‘ομπρέλα’ του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μουσεία Αλατιού”.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι “οι ‘Δρόμοι του Αλατιού’ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα των ‘Δρόμων του Κρασιού’ στην χώρα μας, με τους αμπελώνες, τα οινοποιεία και κατ΄ επέκταση με τον οινοτουρισμό”.

    Όσον αφορά στις εξωστρεφείς δραστηριότητες του μουσείο Άλατος, ο Νίκος Κορδόσης επισημαίνει: “Από την άνοιξη του 2024 το μουσείο έχει επιλεγεί, και μάλιστα χωρίς κατάθεση οποιασδήποτε αίτησης, ως ισότιμο μέλος της ΕRIH, δηλαδή του δικτύου EUROPEAN ROUTE OF INDUSTRIAL HERITAGE που είναι η πιστοποιημένη ‘Πολιτιστική Διαδρομή’ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Πρόκειται για το τουριστικό δίκτυο βιομηχανικής κληρονομιάς της Ευρώπης στο οποίο ανήκουν 350 μέλη από 27 χώρες, οι τοποθεσίες των οποίων θεωρούνται εξαιρετικής ιστορικής σημασίας προσφέροντας υψηλής ποιότητας εμπειρία επισκεπτών.

    Με αυτή την υψίστη επιλογή για το μουσείο Άλατος και την πόλη του Μεσολογγίου, μετείχαμε μαζί με τη διευθύντρια του μουσείου, Δέσποινα Κανελλή και τη συνεργάτιδά μας γεωλόγο Δήμητρα Καρέτσου στο 20ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λοντζ της Πολωνίας.

    Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταβιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, στο πλαίσιο της φροντίδας τους για το οικοσύστημα, στις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και στη σημασία της ανάπτυξης συγκεκριμένων στρατηγικών που οδηγούν σε πραγματική περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

    Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συναντηθήκαμε με το προεδρείο του ERIH και τους συμμετέχοντες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τους ‘συστήσαμε’ την πόλη του Μεσολογγίου και το μουσείο Άλατος και τους προσκαλέσαμε να μας επισκεφθούν”.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα

    Συνεδριάζει, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, το Δημοτικό Συμβούλιο...

    Eurovision: Αυτή είναι η σκηνή του φετινού διαγωνισμού – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ελβετίας SRG SSR παρουσίασε τη...

    “Dimarxeiopatras.gr”! Η ιστοσελίδα του Δημαρχείου της Πάτρας

    Το νέο Δημαρχείο Πάτρας, στους δέκα μήνες λειτουργίας του...

    Προσοχή στα αρωματικά κεριά: Μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα

    Πλησιάζουν Χριστούγεννα, το σπίτι «ντύνεται» στα γιορτινά του, το δέντρο...
    Best Shop