Οι Ελληνίδες έχουν ένα ολόκληρο «ρεπερτόριο» από κοκκινιστά, με κάθε μία να έχει τη δική της συνταγή που την φυλάει ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν τη μαρτυράει ούτε στα δικά της τα παιδιά. Ποιό είναι άραγε αυτό το τόσο σημαντικό μυστικό; Μήπως είναι η επιλογή των υλικών ή ο αλληλουχία των διαδικασιών ή ο χρόνος αναμονής; Ο λαός λέει ότι το μυστικό τους συστατικό είναι η αγάπη και η ανιδιοτελής φροντίδα για τους ανθρώπους της οικογένειας. Πηγαινοέρχονται πάνω από την κατσαρόλα, ανοιγοκλείνουν τον φούρνο, αυξομειώνουν τις θερμοκρασίες και δεν ησυχάζουν αν δεν μαγειρευτεί «όπως πρέπει». Και πώς πρέπει; Αυτό μόνο οι Ελληνίδες μπορούν να απαντήσουν.
Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος από ένα αχνιστό πιάτο όπως είναι ο Κόκορας μπαρδουνιώτικος.
Γαρίδες σαγανάκι
Αυτό το κατά τ’ άλλα «εστιατορικό» πιάτο, τόλμησε να βάλει στο κυριακάτικο τραπέζι η Ελληνίδα και βρήκαν αφορμή τα παιδιά να λογομαχούν για το ποιός θα φάει περισσότερο. Νικητής είναι πάντοτε αυτός που θα σκουπίσει τη σάλτσα με ψωμί.
Κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς
Η ακριβής παραδοσιακή συνταγή μιας Κυκλαδίτισσας γιαγιάς, που μαγειρευόταν με ντόπιο κατσικάκι παραγωγής της σε κατσαρόλα στα ξύλα, παίρνοντας έτσι το ιδιαίτερο άρωμα από τα κλαδάκια της σχοινιάς.
