Το μυστήριο με την πτήση 111! Ο χαμός Πικάσο, ο θησαυρός που είχε μέσα… και η αδικοχαμένη Πατρινή Χρονούλα Μπονάνου

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Toυ Κωνσταντίνου Φλαμή (Πολιτεία)

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ηταν 3 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν η Πάτρα βυθίστηκε στο πένθος. Μια αγαπημένη καθηγήτρια μουσικής, ιδιοκτήτρια Ωδείου στην οδό Αθανασίου Διάκου κάτω από τα Ψηλαλώνια, έφευγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών. Η Χρονούλα Μπονάνου, αδελφή του αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου ήταν επιβάτιδα στην  πτήση 111 της Swissair από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης για τη Γενεύη της Ελβετίας όταν αυτό έπεσε  στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας του Καναδά, σκοτώνοντας 229 άτομα.

     

    Επρόκειτο για  μία τραγωδία. Αλλά και ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα, 24  χρόνια μετά. Γιατί μαζί με το αεροπλάνο της Swissair, στον πυθμένα της θάλασσας οδηγήθηκαν πέντε κιλά διαμαντιών και πολύτιμων κοσμημάτων, ένας πίνακας του Πικάσο αξίας εκατομμυρίων και σχεδόν 50 κιλά μετρητών.

     

    Η τύχη αυτού του θησαυρού παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

     

    Άνθρωποι που γνωρίζουν έλεγαν πριν από μερικά χρόνια στο Canadian Press ότι αυτό το μυστήριο ίσως να μην λυθεί ποτέ. Η αρχική προσπάθεια να εντοπιστεί το πολύτιμο φορτίο του αεροπλάνου γρήγορα εγκαταλείφθηκε και οι κυνηγοί θησαυρών που κανείς μπορεί να υποθέσει με βεβαιότητα ότι το έχουν βάλει στο μάτι, κάνουν τις έρευνές τους παράνομα και στα κρυφά.

     

    Όταν το αεροσκάφος έπεσε στο νερό, στα ανοικτά του Peggys Cove, και τα 229 άτομα που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ η άτρακτος διαλύθηκε σε εκατομμύρια κομμάτια.

     

    Ένα πλοίο, εξοπλισμένο με μία γιγαντιαία σκούπα επιστρατεύτηκε για να απομακρύνει τα συντρίμμια από τον πυθμένα της θάλασσας. Η έκθεση του Transportation Safety Board αναφέρει ότι ανακτήθηκαν 18.000 κιλά από το φορτίο, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

     

    Σύμφωνα με τον Stephen Kimber, συγγραφέα του βιβλίου «Flight 111: A Year in the Life of a Tragedy», το φορτίο της πτήσης περιελάμβανε ένα διαμάντι από την έκθεση Nature of Diamonds του American Museum of Natural History της Νέας Υόρκης, άλλα διαμάντια συνολικού βάρους περίπου ενός κιλού, ακόμα 4,5 κιλά πολύτιμων κοσμημάτων, 49 κιλά χαρτονομισμάτων και μία εκδοχή του πίνακα Le Peintre του Πικάσο.

     

    Η πτήση 111 της Swissair ήταν δημοφιλής όχι μόνο ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τους επιχειρηματίες, αλλά  και στους εμπόρους διαμαντιών, που τη χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ.

     

    «Κάπου στο βάθος του ωκεανού, θεωρητικά, βρίσκονται αυτά τα διαμάντια», λέει ο Kimber.

     

    Η ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s λέγεται ότι πλήρωσε αποζημίωση 300 εκατ. δολαρίων για τα διαμάντια και τα άλλα κοσμήματα και έκανε αίτηση για να πάρει άδεια να ψάξει τον τόπο της τραγωδίας, μετά το πέρας των ερευνών των αρχών. Όμως το σχέδιό της να ανακτήσει τον θησαυρό εξόργισε τις οικογένειες των θυμάτων και έτσι, η ασφαλιστική τελικά απέσυρε την αίτησή της.

     

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Μετά το δυστύχημα, οι  καναδικές αρχές δημιούργησαν μία ζώνη αποκλεισμού δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο, περίπου για έναν χρόνο. Όμως μετά από αυτό το διάστημα, η περιοχή σταμάτησε να φυλάσσεται.

     

    Για αυτό και εκτιμάται ότι κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν το σημείο στα σιωπηλά, όλα αυτά τα χρόνια, πιθανότατα εκμεταλλευόμενοι άδειες που τους επιτρέπουν να κάνουν έρευνες σε άλλα ναυάγια που βρίσκονται στην περιοχή. Στα ανοικτά των άγριων ακτών της Νέας Σκωτίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 ναυάγια και όσοι γνωρίζουν λένε ότι η περιοχή είναι κάτι σαν την «Άγρια Δύση» για τους κυνηγούς θησαυρών.

     

    Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ξέρει καν αν το πολύτιμο φορτίο της πτήσης 111 της Swissair επιβίωσε από τη σφοδρή σύγκρουση. Άλλωστε, το αεροπλάνο χτύπησε στο νερό με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα,  κάτι που σημαίνει πως ήταν σαν να χτυπά σε τσιμέντο.

     

    Κατά την επιχείρηση ανάκτησης της πτήσης, βρέθηκε μονάχα ένα μικρό κομμάτι από τον πίνακα του Πικάσο, ο οποίος είχε μόλις πουληθεί και ταξίδευε για να βρει τον νέο του ιδιοκτήτη.

     

    Το πένθος στην Πάτρα

     

    Εκείνη την ημέρα, το μαύρο μαντάτο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Πάτρα. Η Χρονούλα Μπονάνου πάντα συνόδευε την κόρη της στις ΗΠΑ.  Ηκόρη της ήταν εκείνη τη χρονιά στο 3ο έτος των Οικονομικών. Δύο ημέρες πριν το μοιραίο ταξίδι επικοινώνησε με τον γιο της στην Πάτρα και τον ενημέρωσε για το δρομολόγιο της επιστροφής και μάλιστα με μία εταιρεία όπως η Ελβετική Swissair γνωστή για την ασφάλειά της. Στις 3 Σεπτεμβρίου (2 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ) οι συγγενείς της ενημερώθηκαν από το ραδιόφωνο για την πτώση του αεροπλάνου. Όμως μέχρι και το απόγευμα εκείνης της ημέρας δεν ήθελαν να πιστέψουν πως η γλυκιά Χρονούλα ήταν ανάμεσα στα θύματα. Η Χρονούλα Μπονάνου είχε μείνει στην Αμερική 10 ημέρες μαζί με την κόρη της Αργυρώ. Ο γιος της είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αγγλία και την περίμενε μαζί με τον πατέρα του, γιατρό Νίκο Οικονομόπουλο στο πρώην «409». Ο σύζυγος, το παιδί της και ο αδελφός της Χαράλαμπος Μπονάνος προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ελβετικής εταιρείας για κάποιο νέο. Ο πατέρας της δικηγόρος Γιώργος Μπονάνος ήταν απαρηγόρητος.

     

    Στο πατρικό της σπίτι στην Ανω  Πόλη, στην οδό Βότσαρη 79, επικρατούσε θρήνος. Όλοι ήταν αναστατωμένοι, κανένας δεν ήθελε να πιστέψει ότι χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία.

     

    Η πόλη συγκλονίστηκε. Ο Χαράλαμπος Μπονάνος κάθε χρόνο μνημονεύει την αγαπημένη του αδελφή. Και θυμίζει στους Πατρινούς την αεροπορική τραγωδία με θύμα και από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

     

     

    Ο χαμένος Πικάσο

    Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε αποσταλεί από άγνωστο αποστολέα σε άγνωστο παραλήπτη-αγοραστή και για την διαδικασία είχε τηρηθεί όλο το πρωτόκολλο προστασίας του. Έχοντας μέγεθος 30Χ24, ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτιμηθεί στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια, όμως καμία από τις αποστολές ανάσυρσης που ακολούθησαν στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν είχαν αποτέλεσμα και ο πίνακας χάθηκε στα βάθη της θάλασσας διαλυμένος!

     

    Το μυστήριο με την πτήση 111! Ο χαμός Πικάσο, ο θησαυρός που είχε μέσα... και η αδικοχαμένη Πατρινή Χρονούλα Μπονάνου

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αμφιλοχία: Το έγκλημα που στιγμάτισε τα Χριστούγεννα του 1965 με θύματα δυο παιδάκια

    Ένα πρωτοφανές έγκλημα που διαπράχθηκε σαν σήμερα, πριν από...

    Νέα λίστα με μειωμένες τιμές σε 704 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

    Τη νέα λίστα με τους 704 κωδικούς προϊόντων των σούπερ...

    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά

    Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία για ΑΟΖ που...
    Best Shop