Βήμα-βήμα αλλάζουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής, σε μια προσπάθεια να συρρικνωθούν οι πολύωρες αναμονές που οδηγούν σε ταλαιπωρία και ράντζα.
Αναβάθμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 1η και η 2η ΥΠΕ έχουν ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου συνολικά έξι Κέντρων Υγείας (π.χ. Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Κερατσινίου), δεδομένου ότι πρόκειται για δομές με επάρκεια ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» (όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί, παιδίατροι κ.ο.κ.).
Στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο σχέδιο θέλει οι πρωτοβάθμιες αυτές δομές να συμπεριληφθούν στη λίστα των εφημερευουσών υγειονομικών μονάδων ώστε οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα να κατευθύνονται σε αυτές, παρακάμπτοντας τις αναμονές των νοσοκομείων.
Υπενθυμίζεται, δε, πως η «ενεργοποίηση» των Κέντρων Υγείας αποτελεί πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, χωρίς εντούτοις να έχουν ληφθεί έως και σήμερα οριστικές αποφάσεις.
Αστοχίες
Εν τω μεταξύ, καθώς δοκιμάζεται το νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους τροποποιούν αστοχίες που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Ηδη, για παράδειγμα, από την περασμένη εβδομάδα νοσοκομεία-πυλώνες (όπως το «Γεννηματάς», ο Ερυθρός και το Λαϊκό) εντάχθηκαν σε μια «ζώνη προστασίας», δημιουργώντας μια χρονική «ασπίδα» ανάμεσα στην πρωινή και στη γενική εφημερία για την καλύτερη διαχείριση των κλινών τους και την αποτροπή δημιουργίας ράντζων.
Ενδεικτικό το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν πρόσφατα οι γιατροί του Ιπποκράτειου, δίνοντας το εξής ενδεικτικό παράδειγμα: «Η εφημερία της 21ης Νοεμβρίου ξεκίνησε με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της ουσιαστικής μετατροπής της “μικρής” εφημερίας σε “γενική” από 1/11/2024 και της κατάληψής τους από την πρωινή εφημέρευση των δύο προηγούμενων ημερών.
Το αποτέλεσμα αναμενόμενο.
Με το κλείσιμο της εφημερίας στις 8.00 της 22/11/2024 παρέμεναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περισσότερα από 15 περιστατικά προς εισαγωγή χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να απορροφηθούν».
Αντίστοιχα, τον περασμένο μήνα το Αττικόν έπειτα από μία μόνο εφημερία του μετρούσε 90 ράντζα.
Από την άλλη, τα δεδομένα που συλλέγει το υπουργείο Υγείας δείχνουν τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης.
Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση κατά 13% στις πρωινές εφημερίες (χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αύξηση στις νοσηλείες), με συνέπεια τη μείωση της προσέλευσης στις γενικές εφημερίες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις 24ωρες εφημερίες των νοσηλευτικών μονάδων διαπιστώνεται μείωση της τάξεως του 8% στις προσελεύσεις και 5% στις εισαγωγές.