Προτροπή για συνεργασία και να βάλουν πλάτη για το κοινό καλό, τη σταθερότητα και την κοινωνική ηρεμία από τη μία, σαφείς προειδοποιήσεις από την άλλη.
Το new deal που θα επιχειρήσει με τους παράγοντες της αγοράς ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μπορεί να μην είναι κάτι εύκολο, εντούτοις ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να αντιληφθούν όλοι την ευθύνη αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνική ευημερία. Από εκεί και έπειτα βέβαια υπάρχουν και διάφοροι μοχλοί πίεσης και διασφάλισης της νομιμότητας που ο υπουργός αναμένεται να εξετάσει. Ήδη πρώτη κίνηση είναι η ενίσχυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) με 30 νέους ελεγκτές που θα βγουν στο πεδίο από την 1η Ιουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών και πως ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των πολυεθνικών και στο κατά πόσο τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντας τους στη χώρας μας.
Προς το παρόν, πάντως, έχει ξεκινήσει μια περίοδος συζητήσεων και επικοινωνίας με την αγορά, καθώς πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρξει πρωτίστως συνεννόηση. Ο κ. Θεοδωρικάκος φρόντισε να επικοινωνήσει το στίγμα των προθέσεών του την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας και τον πρώτο βασικό κύκλο επαφών με συνδέσμους της λιανικής και των τροφίμων, αλλά και με επιχειρηματίες που είδε κατά μόνας στο υπουργείο. Μάλιστα, ως ένδειξη καλής θέλησης αναγνώρισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ακρίβεια είναι βαριά για την υγιή επιχειρηματικότητα και ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσωρινό τελικά το μέτρο επιβολής πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για την πώληση βρεφικού γάλακτος που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο. Σημειωτέον, το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και εμπορικού κέρδους 7%.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι το σύνολο των μέτρων, μεταξύ αυτών το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων (χωρίς μάλιστα να αλλάζει κάτι στην περίοδο αναφοράς – 31/12/2021), θα παραταθεί έως το τέλος του έτους. «Το να πέσουν οι τιμές στα βασικά προϊόντα που καταναλώνουν όλα τα νοικοκυριά είναι μια υπόθεση για την οποία πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά πρέπει να συμβάλει και η υγιής επιχειρηματική κοινότητα. Όλοι έχουν ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι «το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι». Στον γύρο επαφών που έχει ξεκινήσει ο υπουργός Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καθώς και οι Ενώσεις Καταναλωτών.
Σε δεύτερη φάση, απ’ το κατώφλι του υπουργείου θα περάσουν και οι διοικήσεις των θυγατρικών των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Εξάλλου, το αίτημα της κυβέρνησης, μέσω της επιστολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αλλαγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως στην κατεύθυνση της κατάργησης των γεωγραφικών περιορισμών πώλησης προϊόντων, όπως ζητούν και άλλες επτά χώρες, θα είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως, όπως έχει διαφανεί, ο νέος υπουργός δίνει μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας, θεωρώντας πως με την προσθήκη 30 νέων στελεχών η ΔΙΜΕΑ μπορεί να κάνει ακόμα πιο εκτεταμένους ελέγχους καλύπτοντας μάλιστα και τις πόλεις της Περιφέρειας όπου υπάρχει τεράστιο κενό. Μάλιστα, η Υπηρεσία, της οποίας διοικητής είναι ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Μελισσινός, γνώριμος του κ. Θεοδωρικάκου από τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζεται και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
«Οποιαδήποτε κουβέντα για τον ΦΠΑ είναι άκυρη. Δεν πρόκειται να μειώσουμε τον ΦΠΑ», ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο «b.s.» ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ και ο κ. Θεοδωρικάκος προβάλλει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου παρά τη μείωση του ΦΠΑ οι τιμές συνέχισαν την ανιούσα.
Ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων
Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης είναι και η συμβολή του υπουργείου στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και εντέλει στην αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, όπως φρόντισε να υπογραμμίσει ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Εξάλλου, η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων αποτελούν ευθύνη του υπουργείου.
Την περασμένη Πέμπτη, στην επίσκεψη του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στο υπουργείο Ανάπτυξης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη χρηματοδότησης κλάδων της βιομηχανίας ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, καθώς και η πορεία των νέων ενωσιακών πρωτοβουλιών και κανονισμών, που στόχο έχουν την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Μεταξύ των δράσεων με θετικό αντίκτυπο που ήδη τρέχουν από το υπουργείο, ο ίδιος στέκεται στα έργα αναβάθμισης 20 ΒΙ.ΠΕ., στις επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας των ΜμΕ, στο «Ερευνώ και Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και στην προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Παράλληλα, υπόσχεται επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τη χρηματοδότηση των καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου.