Το νέο τοπίο για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι άλλαξε και τι ισχύει πλέον (πίνακας)

    Ημερομηνία:

    Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που καθιστά τη χώρα μας από τις φθηνότερες στην Ευρώπη σε επίπεδο διατραπεζικών χρεώσεων και η οποία προστατεύει αποφασιστικά Ελληνες καταναλωτές από τις υψηλές χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω ATMs, αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με άμεσο κόστος για τις τράπεζες 40 εκατ. ευρώ.

    Σε αποφασιστικές μειώσεις έως και μηδενισμό των χρεώσεων από τα ATMs για αναλήψεις και άλλες πράξεις προχωράει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει ενιαία πρόσβαση σε 5000 ATMs ενώ μέχρι πρότινος μόνον το 4,6% των συναλλαγών σε ATMs διενεργείτο διατραπεζικά δηλαδή με τράπεζα κάποιας τράπεζες σε ATM άλλης τράπεζας

    Με την πρωτοβουλία αυτήν η Ελλάδα γίνεται πανευρωπαϊκά από τις φθηνότερες χώρες σε επίπεδο προμηθειών τραπεζών για Έλληνες  μιας και το ενιαίο τέλος αναλήψεων επιβάλλεται και στα δίκτυα τρίτων παρόχων που λειτουργούν στη χώρα μας.

    Ενώ η αρχική ρύθμιση αφορούσε το σύνολο των χρεώσεων για τις συναλλαγές Ελλήνων και ξένων, νεότερες πληροφορίες θέλουν οι χρεώσεις για τους ξένους τουρίστες να μείνουν στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων.

    Πως ξεκίνησε το θέμα

    Το θέμα ξεκίνησε καθώς η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε 820 ATMs που είναι εκτός καταστημάτων της στην εταιρεία CashFlex, θυγατρική της Printec.

    Ετσι οι πελάτες της Πειραιώς που χρησιμοποιούσαν τα ίδια τερματικά αναγκάζονταν να δίνουν για κάθε ανάληψη 2,10 ευρώ (1,5 ευρώ για CashFlex και 0,6 για την Πειραιώς που από την Παρασκευή έγινε 0,5). Νωρίτερα στα ίδια μηχανήματα οι προμήθειες ήταν μηδενικές.

    Το ζήτημα πήρε γρήγορα διαστάσεις και η κυβέρνηση επιδεικνύοντας την ευαισθησία της προχωράει σε νομοθετική παρέμβαση η οποία αφορά:

    – Oλες τις τράπεζες και τις διατραπεζικές συναλλαγές από ΑΤΜs και τρίτους παρόχους
    – Ολες τις διατραπεζικές συναλλαγές από ATMs
    -Ελληνες και ξένους χρήστες των ATMs
    -Σε όλα τα μέρη της χώρας μας.

    Τι ακριβώς αλλάζει

    Καταργούνται οι προμήθειες για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ δηλαδή για όλες τις τράπεζες.

    Καταργείται πλήρως η προμήθεια (1,50–2,00 ευρώ) που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.

    Καταργούνται οι προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜs παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας. Εδώ φωτογραφίζεται η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 20% της Printec γι’ αυτό πιθανολογείται πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε πώληση αυτής της συμμετοχής που άλλωστε δεν έχει κάποιο στρατηγικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

    Εφόσον λοιπόν η τράπεζα στην οποία ο πολίτης διατηρεί τον λογαριασμό του έχει μετοχική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι αναλήψεις στα ΑΤΜs του παρόχου, δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.

    Μπαίνει πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων.

    Σήμερα, σε δίκτυα τρίτων για τέτοιες συναλλαγές, οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.

    Οι αναλήψεις θα είναι δωρεάν σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες, είτε για παρόχους. Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τραπεζικό είτε παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επεκτείνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τις τράπεζες και σε τρίτους παρόχους.

    Δωρεάν θα είναι (ήταν και πριν) ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα.

    Ας σημειωθεί πως και για τους τουρίστες με διεθνείς κάρτες δεν θα μπορούσε να επιβληθεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, όπως άλλωστε δεν ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

    Οι τρίτοι πάροχοι είναι αυτοί που και στην Ευρώπη παίζουν σκληρότερο παιχνίδι έναντι των τοπικών τραπεζών.

    Στην Γερμανία όταν γίνεται χρήση της Girocard (πρόκειται για το εθνικό σύστημα χρεωστικών καρτών της Γερμανίας) υπάρχει επιβάρυνση surcharge (direktes Kundenentgelt) που κυμαίνεται από περίπου 1,95 έως 5,00 ευρώ ή και παραπάνω για διατραπεζικές συναλλαγές. Το ποσό πρέπει να εμφανίζεται στην οθόνη πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή και ο χρήστης το αποδέχεται.

    Πολλές ATM συνεργασίες μεταξύ τραπεζών όπως (Cash Group, CashPool, Bankcard‑Servicenetz) ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν το κόστος για τα μέλη τους, αλλά μόνον εάν η κάρτα ανήκει σε τράπεζα-μέλος του αντίστοιχου δικτύου

    Για κάρτες Visa Debit και Mastercard που πολλοί γερμανικοί διαδικτυακοί πάροχοι (π.χ. ING‑DiBa, Consorsbank, DKB) εκδίδουν συμπληρωματικά, οι τράπεζες απορροφούν τις προμήθειες του ATM, επιτρέποντας δωρεάν ανάληψη σε σχεδόν οποιοδήποτε ATM Visa. Φυσικά υπάρχουν χρεώσεις για μετατροπή συναλλάγματος από 1% έως 3% επί της συναλλαγής.

    Στη Γαλλία οι χρεώσεις μεταξύ των τοπικών τραπεζών δεν υπάρχουν ωστόσο οι τρίτοι πάροχοι Euronet, Travelex μπορούν να χρεώσουν υψηλά σταθερά τέλη.

    Στην Ιταλία τα ATM τραπεζών γενικά δεν χρεώνουν ξένες κάρτες πελατών κατά την ανάληψη σε ευρώ. Και εδώ απαιτείται προσοχή στα ATM τρίτων παρόχων (Euronet, Travelex κ.λπ.) και κυρίως στα τουριστικά σημεία ή τα αεροδρόμια όπου εφαρμόζονται σημαντικά υψηλές χρεώσεις.

    Στην Ισπανία η ανάληψη με κάρτα ισπανικής τράπεζας από ATM άλλης τράπεζας μπορεί να συνοδεύεται από χρέωση έως περίπου 1 ευρώ. Τα τρίτα δίκτυα επιβάλουν μεγάλες προμήθειες.

    Ποιες χρεώσεις ίσχυαν στη χώρα μας

    Το νέο τοπίο για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι άλλαξε και τι ισχύει πλέον (πίνακας)

    Οι χρεώσεις πριν τη νομοθετική ρύθμιση κινούνται για τις συστημικές τράπεζες από 1,80 ευρώ έως 2 ευρώ, για την Attica Bank και τις συνεταιριστικές από 1,50 ευρώ για τη Euronet 4,95 ευρώ (πλέον προμήθεια τραπέζης), για την Cashflex 1,50 ευρώ πλέον προμήθεια τραπέζης και για την Cashzone 3,50 ευρώ πλέον προμήθεια τραπέζης.

    Χθες μάλιστα η AtticaBank σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Attica Bank ανακοινώνει τη δυνατότητα απεριόριστων συναλλαγών αναλήψεων και ερώτησης υπολοίπου με μηδενική χρέωση από τα ATM του δικτύου Attica Bank και πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας και του δικτύου Euronet σε όλη την Ελλάδα, με άμεση εφαρμογή από την 1η Αυγούστου».

    Οι τρίτοι πάροχοι κλιμακώνουν τις προμήθειες όσο πιο τουριστικό είναι το σημείο ενώ σε ορισμένες περιοχές σεισμογενείς κλπ δεν επιβάλουν καθόλου προμήθειες.

    Τι αναφέρουν οι τρίτοι πάροχοι

    Στο site της Euronet αναφέρεται για παράδειγμα: Από το 2024 η Euronet ξεκίνησε την λειτουργία νέου Δικτύου ΑΤΜ χωρίς χρέωση σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει στους κατόχους καρτών όλων των τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων να εκτελούν αναλήψεις μετρητών χωρίς χρέωση για τη χρήση του ΑΤΜ.

    Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεγάλος αριθμός ΑΤΜ χωρίς χρέωση ανά την επικράτεια σε απομακρυσμένες κοινότητες που έχουν αιτηθεί την εγκατάσταση ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους και έχουν συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις με την Euronet (ενδεικτικά, Κομπότι Άρτας, Άγναντα Τζουμέρκων, Γαλάτιστα Πολυγύρου, κ.α).

    H Cashflex αναφέρει στο δικό της site: Η Cashflex ακολουθεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλα τα ΑΤΜ του δικτύου της. Η προμήθεια για ανάληψη μετρητών είναι 1,50€ ανά συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού ανάληψης, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο ανταγωνιστικές στην ελληνική αγορά. Οι πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η αλλαγή PIN και η ερώτηση υπολοίπου, παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία χρέωση από την Cashflex. Στους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, με νόμισμα διάφορο του €, προσφέρεται η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας μετατροπής συναλλάγματος (DCC) η οποία περιλαμβάνει markup 12% στην τρέχουσα ισοτιμία μετατροπής.

    Σε κάθε συναλλαγή ενδέχεται να υπάρχουν χρεώσεις από την εκδότρια τράπεζα.

    Η απόφαση της κυβέρνησης έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα και μοναδικό γνώμονα την προστασία του καταναλωτή.

    Βεβαίως κάθε δράση μπορεί να επιφέρει και μια αντίδραση κυρίως από τους τρίτους παρόχους αλλά εν τέλει και από τους καταναλωτές αφού οι προμήθειες μέσω ATM για διατραπεζικές συναλλαγές είναι μηδενικές ενώ μέσω ηλεκτρονικού δικτύου φέρουν προμήθεια. Ετσι δεν αποκλείεται μια ελαφρώς αυξημένη χρήση μετρητών.

    Σε ότι αφορά τους τρίτους παρόχους ένα ενδιαφέρον για τον τρόπο σκέψης τους δίνει το ίδιο το site του Euronet.

    Είναι τα ΑΤΜ της Euronet ακριβά; αναρωτιέται το site του παρόχου και απαντά:

    Οι χρεώσεις της Euronet είναι δίκαιες και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Χαμηλότερες χρεώσεις θα σήμαιναν λιγότερα ΑΤΜ, γεγονός που θα περιόριζε την πρόσβαση σε μετρητά για όλους.

    Αυτό σημαίνει πως κάποιοι τρίτοι πάροχοι δεν αποκλείεται να περιορίσουν τον αριθμό των ATMs που διατηρούν στη χώρα μας.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες αν και δεν έχουν αντιδράσει θεωρείται απίθανο να συνεχίσουν να διατηρούν ένα πολυπληθές δίκτυο ATMs με σημαντικά κόστη συντήρησης χωρίς να μπορούν να επιβάλουν καθόλου προμήθειες στην χρήση του.
    Για τις μικρότερες βέβαια τράπεζες η εξέλιξη είναι θετική αφού με τη συντήρηση λίγων ATMs οι πελάτες τους έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Κλιματιζόμενοι χώροι στη δομή αστέγων λόγω καύσωνα

    Από τον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό του Οργανισμό ανακοινώνεται ότι λόγω...

    Καύσωνας: Oδηγός επιβίωσης σε σπίτια χωρίς κλιματισμό – Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα σε σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό δίνει...

    Θαλάσσια πάρκα: Τριγμοί μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, αιχμές Μαξίμου για «τσάμπα πατριώτες»

    Μέσω νότιου Αιγαίου, όπου δημιουργείται θαλάσσιο πάρκο, το Μέγαρο Μαξίμου...

    Συνταγή για κοτόπουλο με ντομάτα και μυρωδικά – Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, έτοιμο σε 20 λεπτά

    Αυτή η νόστιμη συνταγή για κοτόπουλο με καλαμπόκι, ντομάτα και βασιλικό...