Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εταίρων του έργου Interreg Europe SMEOrigin στο Γκρατς της Αυστρίας το διάστημα 20-22 Μαΐου 2025, κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής εταίρου του έργου Αναπτυξιακής Στυρίας, Steirische Wirtschaftshfoerderunggeselschaft (SFG). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης και ο ειδικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως συνδεδεμένο εταίρο του έργου, η κ. Δέσποινα Καρασούλου, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ ΠΔΕ) και η κ. Φωτεινή Ζάγκου, από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών το εταιρικό σχήμα παρακολούθησε το Συνέδριο «Βιοτεχνολογίας Τροφίμων» στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Γκρατς, όπου παρουσιάστηκαν μέθοδοι παραγωγής καινοτόμων τροφίμων. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής πιστοποιημένων τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ) όπως η παραγωγική εγκατάσταση ελαίου και λοιπών προϊόντων κολοκυθόσπορου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στυρίας, (SteierKraft, Κernothek) και η παραγωγή ΠΟΠ χρένου. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον οικισμό St. Veit am Vogau, όπου παρουσιάστηκε η διεθνική διασυνοριακή πρωτοβουλία συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή του ποταμού Mur μεταξύ Αυστρίας & Σλοβενίας σε θέματα εκπαίδευσης και τουρισμού. Κατόπιν οι εταίροι του έργου μετέβησαν στον ορεινό αμπελώνα St. Νikolai Ob Drassling, όπου πραγματοποιήθηκε η επιτροπή παρακολούθησης του έργου, στο πλαίσιο της οποίας αποτυπώθηκε βελτίωση των εργαλείων πολιτικής σε σχέση με τους στόχους του έργου στη Δυτική Ελλάδα. Τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις σοκολατοποιίας Zotter. Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του έργου θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια Opolskie της Πολωνίας.
