Η ιατρική κοινότητα της Πάτρας ήταν πάντα στο πλευρό της κοινωνίας, με καίριες παρεμβάσεις σε δύσκολες περιόδους, με προτάσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ και στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Φέτος, συμπληρώνεται ένας αιώνας διαδρομής του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και το Διοικητικό Συμβούλιο διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, μεθαύριο, στις 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων της Covid-19.
«Η διαδρομή μέσα στα αρχεία μάς έδωσε πάρα πολλά στοιχεία όχι μόνον για την ιστορία τους Συλλόγου μας αλλά και για την ιστορία της πόλης», ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. Άννα Μαστοράκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία του Συλλόγου μαζί με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν το 1921, με την έκδοση του καταστατικού ίδρυσης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Το 1923 μετά την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης καταγράφηκαν τα πρώτα πρακτικά του Συλλόγου στις 19-7-1924, με πρώτο πρόεδρο του Δ.Σ. τον Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία. Όπως είπε, ο Κ. Ανδριανόπουλος θεμελίωσε από τις πρώτες ημέρες τη λειτουργία του Συλλόγου με έκδοση προϋπολογισμών και απολογισμών και με πρόταση για ίδρυση ταμείου συνταξιούχων υγειονομικών, κάτι που υλοποιήθηκε στη συνέχεια.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Συλλόγου σε δύσκολες μέρες της τοπικής ιστορίας, κάνοντας αναφορά σε ένα κείμενο που συντάχτηκε επί προεδρίας Ανδρέα Σαμούρη, ο οποίος έλεγε το εξής: «Ιδιαίτερη τιμή εις την ολότητα σχεδόν των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας διά της πατριωτικής τάσεως αυτών διότι κατά την Κατοχή έδρασαν παντοιοτρόπως και προς πάσα κατεύθυνση ώστε να διατηρηθεί τότε ακμαίο το εθνικό φρόνημα και το ηθικόν του πληθυσμού».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην στάση της ιατρικής κοινότητας στην περίοδο του πολέμου και των βομβαρδισμών και μετρώντας μάλιστα και θύματα, ενώ τόνισε πως οι γιατροί ήταν δίπλα στην κοινωνία. Δεν έλειψαν οι επιστρατεύσεις γιατρών, αλλά και του πρώην προέδρου του ΙΣΠ Βασιλείου Σπυρίδωνα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή.
Μετά τον πόλεμο ο ΙΣΠ συνέβαλε στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του συστήματος υγείας. Η κ. Μαστοράκου ανέφερε πως τα προβλήματα που απασχολούσαν το Πρωτοβάθμιο Όργανο των γιατρών ήταν η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και η πώληση παράνομων φαρμάκων. Ακόμα, υπήρχαν προβλήματα με τα τότε ταμεία, πολλές αναφορές για διαφημίσεις γιατρών και είχαν γίνει πολλά πειθαρχικά συμβούλια, ενώ αργότερα θεσπίστηκε ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.
Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο πως από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Συλλόγου υπήρξε μεγάλος αριθμός γιατρών, σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας, πρόβλημα το οποίο μας ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Σταθμό χαρακτήρισε η κ. Μαστοράκου το 1964, οπότε ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που αναβάθμισε το επίπεδο της τοπικής κοινότητας, υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις για την ίδρυση του ΕΣΥ και ιατρικών συνεταιρισμών και για ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα, ενώ έκανε καίριες παρεμβάσεις στις επιδημίες της εποχής (π.χ. πανώλη, δυσεντερία, δάγκειος πυρετός, χολέρα, πολιομυελίτιδα, φυματίωση).
Μνεία έκανε και στις δυσκολίες της μνημονιακής εποχής με τον Ιατρικό Σύλλογο να βιώνει τη μείωση μισθών, τις καταγγελίες συμβάσεων γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.
Για το απόκτημα της στέγης του ΙΣΠ, η κ. Μαστοράκου τόνισε πως «ο Σύλλογος Πάτρας απέκτησε δικά του γραφεία επί προεδρίας Γεράσιμου Συκιώτη, το 1974, μετά από μεγάλη προσπάθεια ετών και είμαστε ευτυχείς που έχουμε στέγη. Τα γραφεία ανακαινίστηκαν πριν από τρία χρόνια υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Γ. Πατριαρχέα. Επίσης, αναβαθμίστηκε η ψηφιακή υποδομή του Συλλόγου γεγονός που διευκόλυνε την εργασία μας εν μέσω πανδημίας. Επίσης, μέσα από τις αδειοδοτήσεις προσπαθήσαμε να ελέγξουμε τις νόμιμες άδειες των ιατρείων και πλέον υπάρχουν ταμπέλες με όλα τα νόμιμα μέλη, όπως και στην ιστοσελίδα μας».
Γ. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: «Η ΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΛΗ»
Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΠ, Γιάννης Καραΐνδρος, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό γιατρών της Πάτρας, λέγοντας πως «ήταν πάντα μία ιατρόπολη που είχε αρκετούς και καλούς γιατρούς».
Υπογράμμισε πως η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, το 1977, συνέτεινε στην ταχεία αύξηση του αριθμού των μελών του ΙΣΠ. «Μέσα στα 20 χρόνια πενταπλασιάστηκε ο αριθμός και εν συνεχεία έγινε διπλάσιος τα επόμενα 20 χρόνια. Το 2009 φτάσαμε να έχουμε 2.045 μέλη. Δυστυχώς η μνημονιακή δεκαετία μείωσε μέσα σε εννέα χρόνια κατά 10% τη δύναμη του Συλλόγου. Χάσαμε 200 συναδέλφους, οι οποίοι έφυγαν για το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο ως «βάθρο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η ομαλή λειτουργία του Συλλόγου, με θεσμοθετημένο έργο και κύριο σκοπό την προάσπιση της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος. Σημείωσε πως στην διαδρομή αυτή το Πειθαρχικό Συμβούλιο αντιμετώπισε δύσκολες περιπτώσεις που έφτασε μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου να υποστούν ποινές κάθειρξης και να χάσουν και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρχαν και γιατροί που χωρίς να έχουν αδικήσει κανέναν ταλαιπωρήθηκαν στην δικαιοσύνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ: «ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»
Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΠ Γιώργος Πατριαρχέας αναφέρθηκε στην παρουσία των μελών του Συλλόγου στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον δημαρχιακό θώκο.
«Δεν θα μπορούσαν οι γιατροί να λείπουν και από την πολιτική σκηνή της χώρας. Στην περιοχή μας η εκπροσώπηση είναι φτωχή σε σχέση με άλλους επιστημονικούς συλλόγους. Μετράμε μόλις επτά βουλευτές τα τελευταία 100 χρόνια (Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Μιλτιάδης Βέρρας, Παναγιώτης Κοσιώνης, Νικόλαος Οικονομόπουλος, Γρηγόρης Σολωμός, Νικόλαος Παπαδημάτος, Κων/νος Μάρκου) και τρεις δημάρχους (Βλάχος, Λάζαρης, Πελετίδης)», ανέφερε ο κ. Πατριαρχέας.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ανακαίνιση των γραφείων του ΙΣΠ, στην οδό Βότση, έγινε εκτός από τις εισφορές των μελών στις δωρεές που έγιναν από πρώην προέδρους που ήταν και ευεργέτες του Συλλόγου (Γεώργιος Παπανικολάου, Αλέκος Μαρασλής, Γρηγόριος Σολωμός, Ιωάννης Φλογεράς, Αριστοτέλης Κωνσταντέλλος).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΞΙΩΝ»
Η ταμίας του Δ.Σ. και τέως πρόεδρος του ΙΣΠ Κατερίνα Γατοπούλου υπογράμμισε πως το αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αποτελεί μία παρακαταθήκη αξιών για τις επόμενες γενιές των γιατρών.
Σημείωσε πως στην εκδήλωση θα γίνει ειδική θεματική ομιλία για τους γιατρούς με εξωϊατρική δραστηριότητα (συγγραφική, εικαστική κ.ά) και παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση στο φουαγιέ του Συνεδριακού με βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και εικαστικές κατασκευές, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα μέλη του Συλλόγου.
«Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε ότι η ιατρική είναι όντως μία πολύ απαιτητική επιστήμη αλλά επειδή είναι κατά βάση ανθρωπιστική επιστήμη αυτό καθαυτό αποτελεί και το υπόβαθρο να αναπτυχθούν και καλλιτεχνικές ευαισθησίες που δείχνουν τις ευαισθησίες του γιατρού» κατέληξε.
Συμπλήρωσε δε ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΙΣΠ κ. Καφέζας, Μαυρομάτης, Παπαναστασίου, Βέρρας, Σιαμπλής και Σωτηρούδης, καθώς επίσης εν ενεργεία και συνταξιούχοι γιατροί.
Π. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: «Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
Ο Παναγιώτης Παπαδημάτος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΠ, δήλωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης της ιστορίας του Συλλόγου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων θα γίνει ειδική ομιλία για τη σχέση του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο με το οποίο πάντα υπήρξε αλληλοστήριξη.
Τέλος, να αναφερθεί πως η εκδήλωση θα γίνει υβριδικά με φυσική παρουσία κατόπιν λήψης προσωπικών προσκλήσεων και με ταυτόχρονη διαδικτυακή παρακολούθηση από τον ιστότοπο του Ι.Σ.Π. (www.ispatras.gr).