«Στην Αχαΐα συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδος. Το παρελθόν δείχνει το δρόμο. Το παρόν μας επιτρέπει να διδαχθούμε από αυτό ώστε να ερμηνεύσουμε όλοι μαζί το μέλλον. Αποτέλεσε και αποτελεί πρωτεύουσα προόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην κεντρική πολιτική εκδήλωση ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αχαΐας, ο Πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και σήμερα την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.
Ειδικότερα στις 10:00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030, ενώ στις 12:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Ο Πρωθυπουργός χθες βρέθηκε στο Αίγιο, στο φράγμα Αστερίου, επέβλεψε τις εργασίες στην Πατρών Πύργου και επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.
Ειδικά για την Αχαΐα ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Άλλοτε η Αχαΐα αποτελούσε μικρογραφία της χώρας σε ύφεση, σήμερα έχουμε αναστροφή πορείας με 5 στόχους και πάνω από 80 έργα. Έργα με όραμα Πάτρας σύγχρονης και δυναμικής που αναβαθμίζουν σχέση με λιμάνι και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με τον Νεκτάριο Φαρμάκη μοιραζόμαστε ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Δικαιωθήκαμε που τον στηρίξαμε. Θέλουμε την Πάτρα, Δυτική πύλη της χώρας. Η απογραφή δείχνει ανάσχεση δημογραφικής συρρίκνωσης στην Πάτρα και μεγάλη μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια.
Η Πάτρα μπορεί να ξαναγίνει οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό κέντρο. Υπάρχει παράδοση και γεωγραφία, έχουμε τις συντεταγμένες:
1) Κατασκευή σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου: 4,5 δις εξασφαλισμένα για το εθνικό σιδηροδρομικό πρόγραμμα, το 15% αυτών των πόρων κατευθύνονται Αχαΐα και Πάτρα. 5,2χμ υπογειοποίηση συμφωνήθηκε με Ε.Ε. και ανάπλαση για να φτάσει το τρένο στο λιμάνι. Πάτρα-Αθήνα σε 2 ώρες και κάτι, με ηλεκτροκίνηση.
2) Πατρών – Πύργου: Παραλάβαμε το έργο κατακερματισμένο, αντικείμενο των διαπλεκόμενων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε 3 ενεργά εργοτάξια. Το έργο προχωράει πιο γρήγορα, αρχές 2025 το Πάτρα – Πύργος θα είναι πραγματικότητα.
3) Τέλος της διαχρονικής εκκρεμότητας, ανατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτη ανάθεσης για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από φράγμα Πηνειού.
4) Λιμάνι και παραλιακό μέτωπο: Το λιμάνι της Πάτρας θα γίνει σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο για είσοδο υγροποιημένου αερίου.
5) Μετατροπή του έλους της Αγυιάς σε τοπικό πάρκο, ανάπλαση της παραλίας Ρίου, ανάπλαση και ανακατασκευή κολυμβητηρίου Αγυιάς, ανακαίνιση του θεάτρου Απόλλων, αποκατάσταση Ρωμαϊκού Σταδίου, εργοστάσιο Λαδόπουλου, ενίσχυση Νοσοκομείου «Άγριος Ανδρέας και προσλήψεις και πλήρη ανακαίνιση του Καραμανδανείου Παιδιατρικού Νοσοκομείου.
Η Πάτρα θα γίνει πρωτοπόρος πόλος έρευνας καινοτομίας. Αύριο στην Περιφέρεια θα παρουσιαστεί αναλυτικά σχέδιο για το «Πάτρα 2030»