Το σήριαλ που έχασε τον δημιουργό και το… δρόμο του

Ημερομηνία:

Ήταv Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 1977 όταν στις εννιά το βράδυ ξεκίνησε από την ΥΕΝΕΔ το πιο φιλόδοξο σήριαλ του Κώστα Πρετεντέρη. Λεγόταν Ο Δρόμος για τον οποίο η παραγωγός εταιρεία ΑΣΤΗΡ tv είχε πολλά όνειρα. Όσα και ο συγγραφέας του.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που ετοιμάστηκε ολόκληρη εκπομπή για να… συστήσει τη νέα σειρά στο κοινό. Αν και κινηματογραφημένη έχουν διασωθεί ελάχιστα αποσπάσματα κι αυτά στο αρχείο του σκηνοθέτη της Κώστα Λυχναρά που έχει φύγει από τη ζωή.

Στιγμιότυπα από την εισαγωγική εκπομπή με δηλώσεις των συντελεστών

Ο Πρετεντέρης ήθελε να φύγει από τα τετριμμένα. Ήθελε δράση έξω από το τηλεοπτικό πλατό κι αυτό σήμαινε πολλές σκηνές κινηματογραφικές με φιλμ που κόστιζε αφού τα φορητά βίντεο ήταν σπάνια και οι δυνατότητές τους περιορισμένες.

Χρονοβόρα γυρίσματα, κινηματογραφικές λήψεις σε δισεβδομαδιαίο σήριαλ (Δευτέρα και Πέμπτη) ανέβαζαν όχι μόνο τον πήχη των απαιτήσεων, αλλά και το κόστος.

Το σήριαλ που έχασε τον δημιουργό και το… δρόμο του

Διαφορά υπήρχε και στους πρωταγωνιστές. Απομακρύνθηκε από τη λογική των νέων ηθοποιών που γνώριζαν την καταξίωση μέσα από τις σειρές του. Εδώ πάτησε γερά για τους δύο πρωταγωνιστές του σε εμπειρία και δημοφιλία. Ο Νίκος Ρίζος ερμήνευε τον ρόλο του Νίκου Βρόντακα και η Μάρθα Καραγιάννη την ξαδέλφη του Μάρθα.

Οι δυό τους γύριζαν, υποτίθεται, την Ελλάδα ως πωλητές με το φορτηγάκι τους. Έτσι θα έφευγαν από τα πλατό του στούντιο οι ιστορίες.

Μια ακόμα πρωτοτυπία ήταν οι ιστορίες. Πέρα από τον βασικό κορμό τους συγγενείς που έμεναν σε μια αυλή, οι παράλληλες θα ολοκληρώνονταν σε 12 επεισόδια. Αυτό σήμαινε κάθε έξι βδομάδες και μια ιστορία, δηλαδή νέοι πρωταγωνιστές κι όλα τα σχετικά.

Θέλησε να μιλήσει για διαφορετικά πράγματα. Η πρώτη ιστορία αφορά έναν κινηματογραφιστή που… εξορίζεται με τη μηχανή του και προβάλει ταινίες εκεί που δεν έχει φτάσει ακόμα η τηλεόραση.

Το σήριαλ που έχασε τον δημιουργό και το… δρόμο του

Η σειρά άρχισε να παίρνει το δρόμο της, αλλά διακόπηκε, όπως και οι περισσότερες εξ αιτίας της τρίμηνης απεργίας των ηθοποιών. Επέστρεψε την Άνοιξη κι ενώ προσπαθούσε να ξανακερδίσει το κοινό άρχισαν τα προβλήματα υγείας του Πρετεντέρη.

Πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1978 κι ενώ ο δρόμος είχε ξαναβρεί το… δρόμο του προς τις υψηλές θεαματικότητες.

Η παραγωγός εταιρεία θέλησε να συνεχιστεί το σήριαλ, προσλήφθηκε ο Τάκης Χατζηαναγνώστου που είχε ειδικευτεί κυρίως σε διασκευές μυθιστορημάτων, ήξερε την τηλεοπτική… γλώσσα.

Μόνο που άλλαξε η ιστορία. Τέρμα τα ακριβά εξωτερικά γυρίσματα με φιλμ, τέρμα οι ιστορίες των 12 επεισοδίων. Οι κάτοικοι της αυλής όλοι της οικογένειας Βρόντακα, θείες, ξαδέλφια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Όλη η δράση γινόταν στην αυλή που δεν τίποτε άλλο από ντεκόρ στούντιο.

Παρά τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στη σειρά, το ενδιαφέρον ατόνισε. Ο Δρόμος ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν ήταν αυτό που είχαν υποσχεθεί οι συντελεστές του στο κοινό.

Η αυλαία έπεσε στα μέσα Σεπτεμβρίου 1980. Ο Δρόμος είχε βρει αδιέξοδο από το οποίο δεν μπόρεσε να το βγάλει ούτε ο τρίτος σεναριογράφος, ο Πάνος Γλυκοφρύδης…

Σκηνή από επεισόδιο που προβλήθηκε τις γιορτές του 1977

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

35χρονος τραυματίστηκε στο στόμα από γυαλί 2 εκατοστών σε κουλούρι

Ένα κομμάτι γυαλιού 2,1 εκατοστών, το οποίο βρισκόταν μέσα...

Το τηλέφωνο των 3 π.μ. χτυπά και η κυβέρνηση είναι σε αφασία

Του Γιώργου Καρβουνιάρη Δημοσιογράφος, Αν. Γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ Συμπληρώνοντας πλέον...

Πάτρα – ΤΩΡΑ: Φωτιά σε ψησταριά της Τριών Ναυάρχων – Βιντεο από τα πρώτα λεπτά

Πυρκαγιά στην ψησταριά "Σχάρα" της Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα...

Η “Εμπορική Ανανέωση” για την επίσκεψη Παππά στον Εμπορικό Σύλλογο

Η ανακοίνωση της παράταξης “Εμπορική Ανανέωση” για την επίσκεψη...