Το αντηλιακό που χρησιμοποιούσαν, η παραμονή σε σκιερές σπηλιές, αλλά και η προστασία από ρούχα φτιαγμένα στα μέτρα τους μπορεί να δώσουν απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει, σε αντίθεση με τους Νεάντερταλ που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη;
Διόλου απίθανο, απαντά μια ομάδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση των Νεάντερταλ συνέπεσε σχεδόν με τη μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου της Γης, η οποία επέτρεψε σε περισσότερη ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη.
Το σωτήριο αντηλιακό των 40.000 ετών
Το εσωτερικό της Γης που κινείται παράγει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, μια αόρατη ασπίδα που τον προστατεύει, μαζί με την ατμόσφαιρα, από την επιβλαβή ενέργεια που προέρχεται από το Διάστημα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Advances». Το μαγνητικό αυτό πεδίο έχει έναν βόρειο και έναν νότιο προσανατολισμό, που σήμερα ευθυγραμμίζονται περίπου με τους γεωγραφικούς πόλους της Γης. Ωστόσο, μερικές φορές, οι μαγνητικοί πόλοι απομακρύνονται από τους γεωγραφικούς πόλους, φαινόμενα που οι επιστήμονες αποκαλούν «γεωμαγνητικές εκτροπές». Περιστασιακά, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αντιστρέφονται εντελώς – ένα φυσικό φαινόμενο που έχει συμβεί περίπου 180 φορές στην ιστορία του πλανήτη. Η πιο πρόσφατη γεωμαγνητική εκτροπή συνέβη πριν από περίπου 41.000 χρόνια, λίγο, δηλαδή, πριν από την εξαφάνιση των Νεάντερταλ.
Το αντηλιακό και η χρήση της ώχρας

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Homo sapiens άρχισαν τότε να περνούν περισσότερο χρόνο σε σπηλιές, να αυξάνουν τη χρήση ενός ορυκτού που λέγεται ώχρα και να προστατεύονται από τον ρουχισμό που ήταν ταιριαστός στον σωματότυπό τους.
«Εχουν γίνει κάποια πειράματα που δείχνουν ότι η ώχρα έχει αντηλιακές ιδιότητες. Είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό φυσικό αντηλιακό και υπάρχουν ακόμη και σήμερα εθνογραφικές πληθυσμιακές ομάδες που τη χρησιμοποιούν κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο», προσθέτει η Ρέιβεν Γκάρβι, συν-συγγραφέας της μελέτης και ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μιλώντας στο BBC Science Focus.
«Ετσι, αν και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να παρατηρήσουν άμεσα τις συμπεριφορές ανθρώπων που έζησαν πριν από 40.000 χρόνια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αυξημένη χρήση ώχρας ίσως έγινε εν μέρει για τις αντηλιακές της ιδιότητες», καταλήγει η Γκάρβι.
