Τη σημερινή εποχή, τα αισθήματα αυτοαμφισβήτης τείνουν να αυξάνονται. Ένας από τους λόγους, είναι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία καθιστούν πολύ εύκολη τη σύγκριση των ικανοτήτων ενός προσώπου με τις ικανότητες κάποιου άλλου. Όλη αυτή η αμφισβήτηση του εαυτού αλλά και το αίσθημα ανικανότητας, εμπεριέχονται στα συμπτώματα μιας αντίδρασης σε συγκεκριμένες καταστάσεις, που ονομάζεται ως «το σύνδρομο του απατεώνα».
Αν έχετε νιώσει ποτέ σαν απατεώνας στη δουλειά σας, δεν είστε ο μόνος. Μια ανασκόπηση του 2019 σχετικά με το σύνδρομο απατεώνα υπέδειξε ότι από 9 έως 82 τοις εκατό των ανθρώπων αναφέρουν ότι έχουν κάνει σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση κάποια στιγμή.
Οι πρώτες έρευνες που διερευνούσαν αυτό το φαινόμενο επικεντρώθηκαν κυρίως σε καταξιωμένες, επιτυχημένες γυναίκες. Σύμφωνα με το healthline.com, αργότερα κατέστη σαφές ότι το σύνδρομο απατεώνα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε επάγγελμα, από μεταπτυχιακούς φοιτητές έως κορυφαία στελέχη.
Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να καταλήξετε να εργάζεστε σκληρότερα και να θέτετε στον εαυτό σας όλο και υψηλότερα πρότυπα. Αυτή η πίεση μπορεί τελικά να επιβαρύνει τη συναισθηματική σας ευεξία και την απόδοσή σας.
Πώς αισθάνεται ένας που πάσχει από το σύνδρομο του απατεώνα
Το συναίσθημα του απατεώνα αντιπροσωπεύει μια σύγκρουση μεταξύ της δικής σας αυτοαντίληψης και του τρόπου με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
Ακόμα και όταν οι άλλοι επαινούν τα ταλέντα σας, εσείς αποδίδετε τις επιτυχίες σας στις συγκυρίες και σε καλή τύχη. Δεν πιστεύετε ότι τις κερδίσατε με τη δική σας αξία και φοβάστε ότι και οι άλλοι, αργά η γρήγορα, θα συνειδητοποιήσουν το ίδιο πράγμα. Κατά συνέπεια, πιέζετε τον εαυτό σας να εργαστεί σκληρότερα.
Οποιαδήποτε αναγνώριση κερδίσετε, θεωρείτε πως γίνεται από συμπάθεια ή οίκτο. Και παρά το γεγονός ότι συνδέετε τα επιτεύγματά σας με την τύχη, αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη για τυχόν λάθη που κάνετε. Ακόμη και τα μικρά λάθη ενισχύουν την πεποίθησή σας για την έλλειψη ευφυΐας και ικανοτήτων.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει έναν κύκλο άγχους, κατάθλιψης και ενοχών. Ζώντας με τον συνεχή φόβο της ανακάλυψης, προσπαθείτε για την τελειότητα σε ό,τι κάνετε.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Ο εντοπισμός των συναισθημάτων απατεώνα και η ανάδειξή τους μπορεί να επιτύχει διάφορους στόχους. Το να μιλήσετε σε έναν έμπιστο φίλο για την αγωνία σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια άλλη οπτική για την κατάσταση.
Το να ανοιχτείτε σε δικούς σας ανθρώπους για το πώς αισθάνεστε, τους ενθαρρύνει να κάνουν το ίδιο, βοηθώντας σας να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ο μόνος που αισθάνεται απατεώνας.
Δημιουργήστε συνεργάτες
Αποφύγετε να ενδώσετε στην παρόρμηση να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Αντ’ αυτού, απευθυνθείτε σε συμμαθητές και συναδέλφους για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο αμοιβαίας υποστήριξης. Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να πετύχετε τα πάντα μόνοι σας.
Το να μοιραστείτε τα συναισθήματα απατεώνα δημιουργεί, επίσης, την ευκαιρία να μοιραστείτε τρόπους για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα και τις σχετικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Αμφισβητήστε τις αμφιβολίες σας
Όταν βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήματα απατεώνα, αναρωτηθείτε αν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα που να υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις. Στη συνέχεια, αναζητήστε στοιχεία που να τα αντικρούουν.
Ας πούμε ότι σκέφτεστε να υποβάλετε αίτηση για προαγωγή, αλλά δεν πιστεύετε ότι έχετε αυτό που χρειάζεται. Ίσως ένα μικρό λάθος που κάνατε στη δουλειά πριν από μερικούς μήνες να σας στοιχειώνει ακόμα.
Αν λαμβάνετε συστηματικά ενθάρρυνση και αναγνώριση, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι κάνετε κάτι σωστά. Άρα, αξίζετε μια ευκαιρία για προαγωγή.
Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Ο καθένας έχει μοναδικές ικανότητες. Βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε επειδή κάποιος αναγνώρισε τα ταλέντα και τις δυνατότητές σας.
Μπορεί να μην υπερέχετε σε κάθε εργασία που επιχειρείτε, αλλά, ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται. Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τα «κάνει όλα τέλεια». Ακόμη και όταν φαίνεται ότι κάποιος έχει τα πάντα υπό έλεγχο, μπορεί να μη γνωρίζετε την πλήρη ιστορία.
Δεν πειράζει να χρειάζεστε λίγο χρόνο για να μάθετε κάτι καινούργιο, ακόμη και αν κάποιος άλλος φαίνεται να καταλαβαίνει αμέσως κάποια δεξιότητα. Αντί να επιτρέπετε στην επιτυχία των άλλων να αναδεικνύει τα δικά σας ελαττώματα, σκεφτείτε να εξερευνήσετε τρόπους για να αναπτύξετε τις ικανότητες που σας ενδιαφέρουν.
Κανείς δεν είναι τέλειος
Η επιτυχία δεν απαιτεί τελειότητα. Η αληθινή τελειότητα είναι πρακτικά αδύνατη. Το να προσφέρετε στον εαυτό σας καλοσύνη και συμπόνια αντί για κριτική και αυτοαμφισβήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ρεαλιστική προοπτική και να σας παρακινήσει να επιδιώξετε την υγιή αυτοανάπτυξη.
Αν συνεχίζετε να παλεύετε με τα συναισθήματα απατεώνα, ένας θεραπευτής μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη.