Το τουρκικό «πρόγραμμα Ozgur»: Τα νέα F-16 και τα ρωσικά SU-35 – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    Συνέντευξη για το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, μετά της κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω προμήθειας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παραχώρησε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στον τουρκικό ιστότοπο defensehere. Ο Ντεμίρ μίλησε για το “πρόγραμμα Ozgur”, που αφορά την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 με τουρκικής κατασκευής συστήματα. Όπως ανέφερε «το πρόγραμμα απελευθέρωσης των F-16 κι εξάρτησης από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι πλέον πολλά αντικαθίστανται με εγχώριας ανάπτυξης συστήματα και χρησιμοποιούνται ανάλογα. Κατά μία έννοια, γνωρίζοντας το αεροπλάνο καλά, το κάνουμε δικής μας ιδιοκτησίας, με δικά μας συστήματα».

    Στη συνέντευξή του παρουσίασε τις εργασίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναβάθμισης και πώς αυτό θα αποτελέσει το πρόγραμμα – γέφυρα για την μετάβαση στο μαχητικό εγχώριας κατασκευής, TF-X, το οποίο όπως έχουμε παρουσιάσει ήδη στο enikos.gr αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με κυριότερο αυτό της εύρεσης κινητήρα.

    «Είτε πρόκειται για δομικά είτε για αεροηλεκτρονικά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ορισμένα στάδια του κύκλου ζωής του αεροσκάφους. Μέρος αυτού είναι εάν θέλετε να παρατείνετε τη ζωή σας. Το άλλο θέμα είναι ότι δεν περιμένουμε πρόβλημα σχετικά με την ελευθερία. Πιστεύουμε ότι μια δωρεάν απόκτηση ταλέντων και αυτή η απόκτηση ταλέντων μπορεί να μας φέρει πολλά στο Εθνικό Μαχητικό (TF-X)» ανέφερε ο Ντεμίρ. Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του παρουσιάστηκε και η νέα βαφή του F-16 με την ψηφιακή παραλλαγή.

    Το τουρκικό «πρόγραμμα Ozgur»: Τα νέα F-16 και τα ρωσικά SU-35 - ΦΩΤΟ

    Όπως έχουμε ήδη γράψει, ωστόσο, επί της ουσίας η Τουρκία ψευδοεκσυγχρονίζει έναν μεγάλο στόλο από F-16 block 30, προχωρώντας στην συντήρησή τους, χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά, τα ραντάρ ή τους φορείς, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να κρατήσει μέχρι το 2029, οπότε και πιστεύει ότι θα έχει διαθέσιμο το μαχητικό εγχώριας παραγωγής. Σε κάποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν αρκετά τουρκικής προέλευσης συστήματα, τα οποία ευελπιστούν ότι θα δουλέψουν, ωστόσο δεν θα μπορούν στο ελάχιστο να πλησιάσουν πολλώ μάλλον να εμπλακούν με τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper.

    Στη συνέντευξή του, όμως, επεφύλασσε και μία σημαντική είδηση για τον εναγκαλισμό Τουρκίας – Ρωσίας, αφού όπως ανέφερε η Ρωσία έχει προσφέρει στην χώρα του την απόκτηση του μαχητικού Su-35 ως αντικαταστάτη του προγράμματος F-35, από το οποίο εκδιώχθηκε η Τουρκία. «Το αξιολογήσαμε το αεροσκάφος και συνεχίζουμε να το αξιολογούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κοιτάζουμε, αναζητούμε και απαιτούμε αυτό ή εκείνο το αεροπλάνο στην παγκόσμια αγορά».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς να καταλάβετε έναν κακό προϊστάμενο με την πρώτη ματιά – Το Νο1 σημάδι

    Η Mita Mallick ξέρει να αναγνωρίζει έναν κακό προϊστάμενο. Δουλεύοντας...

    Επικίνδυνες πρακτικές και κακή οργάνωση στο ΕΣΥ – Οι 10 παθογένειες των νοσοκομείων

    Υποδήλωση των ανεπιθύμητων συμβάντων, μη τήρηση των πρωτοκόλλων σε...

    Τζορτζ Τσούνης: Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα

    Επί των ημερών της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, υποψήφιας πρέσβειρας των...

    Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Οι άγνωστες 84 έρευνες στην Ελλάδα

    Τουλάχιστον 84 έρευνες για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,71 δισ. από τις οποίες...