Το… ξεχασμένο Gameboy ξεκλειδώνει τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα – Νέα όπλα για τους… κλέφτες!

    Ημερομηνία:

    Είναι μεσημέρι και δίπλα από το ολοκαίνουριο, πιο σύγχρονο τεχνολογικά αυτοκίνητο περνά ένας νεαρός ο οποίος φαίνεται να παίζει το δημοφιλές παιχνίδι Tetris στο gameboy του – τη διάσημη φορητή παιχνιδομηχανή. Μόλις φτάσει δίπλα στην πόρτα του αυτοκινήτου, ανοίγει μια κεραία και αυτό ξεκλειδώνει. Ο νεαρός επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και φεύγει με αυτό σαν… κύριος, καθώς ο ιδιοκτήτης, απεγνωσμένος, τρέχει πίσω του να προλάβει τον κλέφτη. Αυτό το σχεδόν σουρεαλιστικό σκηνικό κλοπής αυτοκινήτων έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εσχάτως και στην Ελλάδα, καθώς -βάσει των στοιχείων που υπάρχουν- εκλάπησαν με τη «μέθοδο Gameboy», όπως ονομάζεται διεθνώς, τα πρώτα αυτοκίνητα. Το τελευταίο, την περασμένη εβδομάδα, ένα KIA EV6 GT, αξίας περίπου 70.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο βρέθηκε, καθώς ο ιδιοκτήτης του είχε προνοήσει να αφήσει συσκευή γεωεντοπισμού στο αυτοκίνητό του.

    Πώς λειτουργεί

    Το μηχάνημα που ξεκλειδώνει κάποια από τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα είναι τόσο δημοφιλές που στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν ακόμα και μαζικές κλοπές της διάσημης παιχνιδομηχανής που θα χρησιμοποιούνταν από τις συμμορίες οι οποίες αρπάζουν αυτοκίνητα. Το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις διεθνώς, με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον αυτοκινητοβιομηχανιών για το κενό ασφαλείας, αλλά και τις αστυνομικές αρχές να εκδίδουν προειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες συγκεκριμένων μοντέλων που είναι πιο ευάλωτα στις κλοπές.

    Πρόκειται για ένα μηχάνημα που, σε αντίθεση με τα συστήματα που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι συμμορίες των κλεφτών, δεν κλωνοποιεί το κλειδί ή το σήμα του, αλλά το μιμείται. Εως σήμερα, η πιο συνηθισμένη μέθοδος ήθελε τους κλέφτες να ανακατευθύνουν τα σήματα των κλειδιών που βρίσκονταν εκτεθειμένα, χρησιμοποιώντας έναν φορητό υπολογιστή ή κάποια άλλη συσκευή με λογισμικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που χρειαζόταν ο κλέφτης ήταν να βρεθεί κοντά στο κλειδί ή κοντά στη διαδικασία κλειδώματος – ξεκλειδώματος για να υφαρπάξει το σήμα που στέλνεται, να το κλωνοποιήσει και να ξεκλειδώσει.

    Το «Gameboy» είναι ένας εξομοιωτής κλειδιών που δεν απαιτεί φορητό υπολογιστή ή πραγματικό κλειδί σε κοντινή απόσταση. Ονομάζεται Gameboy ακριβώς επειδή έχει το ίδιο σχήμα και μέγεθος με τη γνωστή παιχνιδομηχανή και χρησιμοποιείται το καπάκι της ώστε να μην προδίδεται η ταυτότητά της σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου. Κάποιες από αυτές τις συσκευές, μάλιστα, δεν έχουν μόνο την εμφάνιση του Gameboy, αλλά εμφανίζουν και το παιχνίδι Tetris στην οθόνη τους, ώστε να μην κινούνται υποψίες. Πώς λειτουργεί λοιπόν αυτή η συσκευή;

    Ουσιαστικά μιμείται τη λειτουργία του βασικού κλειδιού του οχήματος και έχει σκοπό να προσομοιώσει τη λειτουργία του, ώστε να πιστέψει ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου ότι χρησιμοποιείται ένα από τα κλειδιά του και να λειτουργήσει όπως με τον ιδιοκτήτη του. Η διαδικασία με την οποία το κάνει αυτό, κυριολεκτικά, διαρκεί δευτερόλεπτα και δίνει στον κλέφτη πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Η φορητή συσκευή διαθέτει μια μικρή κεραία, την οποία ο κλέφτης πρέπει να ακουμπήσει ή πλησιάσει πολύ στο χερούλι της πόρτας του αυτοκινήτου που έχει στοχεύσει.

    Η συσκευή ξεκινά τότε να αναζητά τους κωδικούς που χρησιμοποιεί το κλειδί του ιδιοκτήτη, τους κλέβει από το αυτοκίνητο και τους επιστρέφει σε αυτό μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μιμούμενη τη λειτουργία του κλειδιού. Τώρα ο κλέφτης μπορεί να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο, να μπει μέσα, να το εκκινήσει και να φύγει, σαν να έχει μαζί του το κλειδί, σαν να είναι ο ιδιοκτήτης. Καθώς μιμείται τη λειτουργία του εργοστασιακού κλειδιού, το αυτοκίνητο δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται προσπάθεια διάρρηξής του. Ετσι, ούτε ο συναγερμός ενεργοποιείται ούτε το immobilizer το ακινητοποιεί.

    Μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου ο κλέφτης, καθώς έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που έχει και ο ιδιοκτήτης, μπορεί να απενεργοποιήσει τις λειτουργίες GPS, αποτρέποντας τον γεωεντοπισμό του οχήματος και όλες τις λειτουργίες ασφαλείας, καθώς σε πολλά μοντέλα επιτρέπεται η απομακρυσμένη ακινητοποίηση και ο εντοπισμός του αυτοκινήτου.

    Για τον σκοπό αυτόν οι συμμορίες διαθέτουν και μια άλλη, ισχυρότερη συσκευή. Πρόκειται για τα GPS Jammers, συσκευές οι οποίες συνήθως μοιάζουν με μεγάλους μαγνήτες και τοποθετούνται κοντά στην οροφή του αυτοκινήτου μπλοκάροντας το σήμα του GPS. Για… βέβαια αποτελέσματα, τα κλεμμένα αυτοκίνητα εγκαταλείπονται για μερικές ημέρες σε άλλες περιοχές ώστε να διαπιστωθεί εάν αναζητούνται και υπάρχει η πιθανότητα εντοπισμού τους και οδηγούνται συχνά σε υπόγεια πάρκινγκ όπου είτε σπάνε σε ανταλλακτικά, είτε βαφτίζονται ξανά και εξάγονται σε ξένες χώρες για να πουληθούν ως νόμιμα, με νέους αριθμούς πλαισίου κ.λπ.

    Εάν, πάντως, έχει κάποια μειονεκτήματα το εν λόγω Gameboy, είναι ότι δεν λειτουργεί σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων, καθώς και ότι έχει υψηλή τιμή απόκτησης στη μαύρη αγορά. Οι τιμές τους κυμαίνονται από τα 16.000 ως τα 30.000 δολάρια ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους, καθώς διαρκώς εμφανίζονται και νέα μοντέλα, τα οποία μπορούν να ξεκλειδώσουν ολοένα και περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων.

    Μέτρα ασφαλείας

    Καθώς στα μοντέλα κάποιων αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν εντοπιστεί κενά ασφαλείας που τα κάνουν ευκολότερα από άλλα να παραβιαστούν, οι εταιρείες, τουλάχιστον προς το παρόν, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζει τα συστήματα ασφαλείας τους το Gameboy και αρκούνται στο να στέλνουν γενικές οδηγίες για προσοχή στους -οργισμένους, συχνά, αφού κάποιοι δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον των αυτοκινητοβιομηχανιών- πελάτες τους.

    Και επειδή τα κόλπα που χρησιμοποιούσαν έως τώρα οι ιδιοκτήτες για να αποτρέψουν την κλοπή του σήματος των κλειδιών τους (ειδικά κουτιά που μπλόκαραν το σήμα μέσα στα οποία βάζουν τα κλειδιά ή μέχρι και τύλιγμα με… αλουμινόχαρτο), κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας μια μάλλον απλή διαδικασία ασφαλείας σε αυτήν του ξεκλειδώματος των αυτοκινήτων τους. Σε κάποια μοντέλα αυτοκινητοβιομηχανιών ο ιδιοκτήτης δεν έχει μόνο πλήρη πρόσβαση όλες τις ώρες στην κατάσταση του αυτοκινήτου του (γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του ή ακόμα και live εικόνα από κάμερες του αυτοκινήτου εάν κάποιος πλησιάσει σε αυτό ή επιχειρήσει να το διαρρήξει και έτσι μπορεί να το κλειδώσει ξανά ή να διατάξει την πλήρη ακινητοποίησή του), αλλά και μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα PIN.
    Οπως ακριβώς συμβαίνει με τις τραπεζικές κάρτες ή τα κινητά, κάποια μοντέλα χρησιμοποιούν έναν μοναδικό αριθμό PIN για να ξεκλειδώσουν. Επειδή έως τώρα ο αριθμός βασιζόταν στον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου (VIN), οι κλέφτες μπορούσαν να προσπεράσουν και αυτή τη διαδικασία ασφαλείας, καθώς ο VIN είναι ευανάγνωστος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

    Το... ξεχασμένο  Gameboy ξεκλειδώνει  τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα - Νέα όπλα για τους... κλέφτες!
    Η κάμερα καταγράφει τη στιγμή της παραβίασης πολυτελούς αυτοκινήτου από μέλος της συμμορίας, που με τη συσκευή τύπου Gameboy κατάφερε να κλέψει οχήματα αξίας άνω των 2 εκατ. λιρών στο Λονδίνο

    Ο εντοπισμός

    «Ο κλέφτης», λένε, «βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά». Καθώς σκοπός του είναι να εξελίσσει τεχνολογία επόμενης γενιάς, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να ακυρώσει τα πλέον σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες κατασκευής συναγερμών, αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν βρει τον τρόπο να βρίσκονται αυτοί ένα βήμα πιο μπροστά από τους κλέφτες. Και μάλιστα με τρόπους οι οποίοι είναι φθηνοί και δεν απαιτούν την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού.

    Εκτός από τις συσκευές GPS Tracker, για τις οποίες υπάρχουν αντίμετρα, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα κλεμμένα τους αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας tags. Πρόκειται για συσκευές που έχουν δημιουργηθεί για τον εντοπισμό αντικειμένων που χάνονται συχνά (π.χ. κλειδιά) και δίνουν στίγμα μέσω γεωεντοπισμού στο κινητό του ιδιοκτήτη. Παρότι και αυτό το σήμα είναι δυνατό να μπλοκαριστεί, έχει το αβαντάζ ότι είναι πολύ μικρή σε μέγεθος συσκευή, η οποία μπορεί να κρυφτεί οπουδήποτε στο αυτοκίνητο, κάνοντας τους κλέφτες να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού.

    Μια άλλη σχετικά διαδεδομένη μέθοδος είναι το κρύψιμο μιας παλιάς συσκευής κινητής τηλεφωνίας, με εν λειτουργία τηλεφωνικό αριθμό με κάρτα SIM. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τα περισσότερο ακριβά αυτοκίνητα, καθώς έχει το πλεονέκτημα πως -χρησιμοποιώντας τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας- μπορεί να δείξει τα σημεία από τα οποία πέρασε και το σημείο στο οποίο ακινητοποιήθηκε, όμως έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Για να γίνει ο εντοπισμός του σήματος του κινητού πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να λάβουν εισαγγελική εντολή για να το κάνουν. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ακριβώς εύκολη και γρήγορη στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό η ύπαρξη της συσκευής να αποδειχθεί άχρηστη.

    Υπάρχουν επίσης πιο εξελιγμένες συσκευές ασφαλείας, οι οποίες παίζουν τον ρόλο του φρουρού του GPS Tracker. Αυτές τίθενται αυτόματα σε λειτουργία όταν εντοπιστεί μαγνητική συσκευή η οποία μπλοκάρει το σήμα γεωεντοπισμού ή όταν αντιληφθούν ότι για κάποιον λόγο δεν λειτουργεί το GPS Tracker. Οταν το σύστημα τεθεί εκτός λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο, η συσκευή αυτή (διαθέτει κάρτα SIM, συνήθως) ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για την ύποπτη κίνηση στο όχημά του, στέλνοντάς του SMS με τις τελευταίες συντεταγμένες που έδωσε το GPS Tracker πριν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ετσι, ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα, ειδοποιώντας τις Αρχές.

    Λύση από τα παλιά

    Μια άλλη ιδιαίτερα διαδεδομένη λύση του τελευταίου διαστήματος έρχεται από το… παρελθόν. Πρόκειται για τα «μπαστούνια», σιδερένιες κατασκευές οι οποίες κλειδώνουν (είτε με τη χρήση συμβατικής κλειδαριάς είτε με κυλιόμενο κωδικό) το τιμόνι με το ταμπλό, τον λεβιέ ταχυτήτων, είτε το τιμόνι με ένα από τα πεντάλ. Θεωρητικά, ο κλέφτης δεν μπορεί να κινήσει το τιμόνι ή να κουνήσει το αυτοκίνητο με αυτήν τη μικρού κόστους συσκευή.

    Στην πράξη, η συσκευή είναι άχρηστη εάν το αυτοκίνητο φορτωθεί με γερανό σε φορτηγό για να κλαπεί (μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται αρκετά συχνά), ενώ με ειδικά εργαλεία οι κλέφτες μπορούν να την ανοίξουν σχετικά εύκολα. Η λογική πίσω από τη χρήση της εν έτει 2025 είναι ότι θα καθυστερήσει τους κλέφτες έστω και για ένα λεπτό που θα χρειαστεί μέχρι να κόψουν το σίδερο με σιδεροπρίονο ή να παραβιάσουν τη συμβατική κλειδαριά τους, με την ελπίδα ότι ο επιπλέον χρόνος που θα χρειαστεί, να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας.

    Στο τέλος της ημέρας, πάντως, το συμπέρασμα στο οποίο φτάνουν οι ειδικοί στην ασφάλεια των αυτοκινήτων είναι ότι το τέλειο σύστημα αποτροπής της κλοπής ενός αυτοκινήτου δεν υπάρχει. Ακόμα και αν είναι κλεισμένο σε ένα φυλασσόμενο πάρκινγκ, με κάθε εξελιγμένο και μη σύστημα, το αυτοκίνητο κινδυνεύει να βρεθεί σε ξένα χέρια. Η μόνη ασφαλής λύση, αναφέρουν, είναι μια καλή ασφάλεια κλοπής. Ενδεχομένως και λίγη τύχη…

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις – Πόσο θα αυξηθούν τα επιδόματα

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου...

    Αυξήσεις στο ρεύμα: Δίλημμα στα νοικοκυριά για τα πράσινα ή τα μπλε τιμολόγια

    Οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά...

    Προβάδισμα της Prada στην μάχη των μνηστήρων για την απόκτηση της Versace

    Η Prada απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Versace για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, πριν...
    Best Shop