Του Κωνσταντίνου Φλαμή (Πελοπόννησος)
Εχει πάρει «φωτιά» το γραφείο αντιμετώπισης της οικογενειακής βίας που λειτουργεί στην Πάτρα στο ισόγειο του 2ου Αστυνομικού Τμήματος στην οδό Ερμού. Στόχος να μην μείνει «μετέωρη» καμία τέτοια καταγγελία και όλες οι υποθέσεις να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη!
Οι γυναίκες αστυνομικοί που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του γραφείου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς να υπολογίζουν ωράρια ή «δυσκολία» αντιμετώπισης μιας υπόθεσης.
Γυναίκες αστυνομικοί που έχουν έναν και μόνο στόχο: Να προστατεύσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που τελευταία έχουν αυξηθεί και που τα περισσότερα (9 στις 10 περιπτώσεις) είναι γυναίκες. Τρία ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ήταν η αφορμή για την περαιτέρω έρευνα και αντιμετώπιση των υποθέσεων από τη δικαιοσύνη.
Το πρώτο ρεπορτάζ αφορούσε την υπόθεση με την σύζυγο επώνυμο πατρινού ο οποίος την ξυλοκοπούσε… μέχρι και όταν ήταν έγκυος. Ο νεαρός άνδρας, γόνος πασίγνωστης οικογένειας της Πάτρας, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Δύο μηνύσεις και πέντε καταγγελίες είχαν γίνει από την εν διαστάσει σύζυγό του και μητέρα του μόλις 15 μηνών παιδιού τους.
Το δεύτερο ρεπορτάζ αφορούσε μία ταλαιπωρημένη κυρία 62 ετών που έπεφτε εδώ και χρόνια θύμα της βιαιοπραγίας του συζύγου της. Μάλιστα αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι, κι όμως εκείνος επέμενε, την παρακολουθούσε, την χτυπούσε ακόμη και στον δικό της χώρο! Εφθασε δε στο σημείο να της σπάσει το αυτοκίνητο ως πράξη εκδίκησης γιατί δεν έκανε αυτό που εκείνος ήθελε, καίτοι ήταν χωρισμένοι. Ο άνδρας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Η τρίτη αφορά την κακοποίηση μίας νεαρής γυναίκας που διαμένει κοντά στα Ψηλαλώνια με τον αλβανικής καταγωγής σύντροφό της. Οι περίοικοι ακούν συχνά φωνές και εκκλήσεις για βοήθεια. Η γυναίκα ωστόσο δεν έχει καταγγείλει τα όσα της συμβαίνουν, οπότε αυτή η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη για το αρμόδιο γραφείο της ΕΛΑΣ.
Η επόμενη «φάση» τέτοιων υποθέσεων είναι η δικαιοσύνη. Τι συμβαίνει όμως εκεί; Τα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων βρίθουν εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων με κατηγορούμενο κατά το πλείστον τον σύζυγο, ή τέως σύζυγο, και θύμα την σύζυγο και συνήθως μητέρα. Δυστυχώς όμως σε αυτό το επίπεδο διερεύνησης της καταγγελίας και πιθανής τιμωρίας του δράστη, παρατηρείται πως επειδή έχει μεσολαβήσει από το συμβάν μεγάλο χρονικό διάστημα, το θύμα να προσπαθεί ενώπιον των δικαστών και του εισαγγελέα να «στρογγυλοποιήσει» ή «κουκουλώσει» κάπως τα όσα είχε καταγγείλει τότε, ώστε να αθωωθεί ο κατηγορούμενος,
«Εχω δει ζευγάρια που ήσαν στα μαχαίρια να φεύγουν αγκαλιά από τα δικαστήρια, καίτοι η γυναίκα είχε φάει πολύ ξύλο» μας είπε γνωστός δικηγόρος της Πάτρας. Τρανό παράδειγμα που έλαβε και πανελλήνια διάσταση η υπόθεση του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη.
Δυστυχώς τα άτομα που κακοποιούν τους συντρόφους τους ή /και τα παιδιά τους είναι δύσκολα αναγνωρίσιμα και μπορεί να ανήκουν σε κάθε κοινωνική και οικονομική τάξη. Γενικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι άτομα χειριστικά, μπορούν να εμφανίζονται ως οι καλύτεροι σύζυγοι ή οι καλύτεροι γονείς, ενώ να επιδεικνύουν κτητική και αυταρχική συμπεριφορά, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραχές προσωπικότητας. Σκοπός τους πάντα είναι η καταρχήν κοινωνική απομόνωση του θύματος και η υποβάθμισή του στα μάτια των τρίτων ή ακόμα και των παιδιών τους. Θα πρέπει να τονιστεί πως στην Πάτρα σε καθημερινή βάση παρατηρούνται τουλάχιστον δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και αναφερόμαστε σε αυτά στα οποία καλείται η Αστυνομία. Εκτιμάται ότι είναι και πολλά μικρότερης «έντασης»!
Οπως είχε αποκαλύψει η «Πελοπόννησος» στις 13 Οκτωβρίου, το γραφείο της Πάτρας στελεχώθηκε από 17 αξιωματικούς και ένστολους, οι οποίοι αποσπάσθηκαν από άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.
«Η χρησιμότητα αποδείχτηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς ήδη έχουν καταγγελθεί κι έχουν τύχει του κατάλληλου χειρισμού από την υπηρεσία μας περιστατικά», τόνισε στην «Π» αξιωματικός της τοπικής ΕΛΑΣ και πρόσθεσε: «Οσο περνούν οι μέρες, είναι βέβαιο ότι θα γίνεται όλο και πιο γνωστή η ύπαρξη του Γραφείου όπου μπορούν να καταφύγουν όσοι και όσες θεωρούν ότι πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας».
Οσον αφορά Στο «είδος» των ακραίων περιστατικών, αυτά αφορούν απειλές, ξυλοδαρμούς γυναικών και σε μια περίπτωση κακοποίηση ενός ανήλικου. Ολες οι καταγγελίες μέχρι στιγμής είναι από άτομα που διαμένουν στην Πάτρα και τα προάστιά της.