Τομ Γκόρης: Ένας Έλληνας από τη Ναζαρέτ στη λίστα του Forbes και τους Detroit Pistons

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με καθαρό πλούτο 5,9 δισ. δολαρίων, φιγουράρει στην 176η της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικάνους και είναι δεύτερος στο μικρότερο «κλαμπ» των ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχων, πίσω από τον Τζιμ Ντέιβις.  Το πιο σημαντικό ίσως: Είναι αυτοδημιούργητος. Ο Τομ Γκόρις δεν ήταν κληρονόμος αμύθητης περιουσίας ούτε μπορούσε να φανταστεί όταν βοηθούσε τον θείο του στο μπακάλικό του στο Φλιντ ότι θα έφτανε η μέρα που θα επιβλέπει 40 εταιρείες με ενεργητικό 26 δισ. δολαρίων μέσω του δικού του private equity. Πίστευε όμως, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, στο αμερικανικό όνειρο. Πορεύθηκε με την πίστη ότι οι ΗΠΑ, η χώρα στην οποία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών, του πρόσφερε ευκαιρίες – από αυτές που μπορούν αν την αξιοποιήσεις να σε οδηγήσουν έως και την κορυφή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Ο μικρός μετανάστης με τα μεγάλα όνειρα

    Ο Γκόρης γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1964 στη Ναζαρέτ του Ισραήλ από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Ήταν το πέμπτο από τα 6 παιδιά της οικογένειας, που το 1968 αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Μίσιγκαν. Εκεί οι γονείς τους προσπάθησαν να περάσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τη μόρφωση, αλλά και τη σκληρή δουλειά. Η πρώτη δουλειά για τον Τομ, όταν ακόμη πήγαινε σχολείο, ήταν να τοποθετεί τα εμπορεύματα στα ράφια στο μικρό μπακάλικο που διατηρούσε ο θείος του. Αν και στο Ganesee Ηigh School διακρίθηκε στα σπορ, παίζοντας τόσο baseball όσο και μπάσκετ, δεν θέλησε ωστόσο να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό, αφού καταλάβαινε ότι δεν είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να ξεχωρίσει.
    Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε τόσο στην καθαριότητα του κάμπους όσο και ως τηλεφωνητής σε εταιρεία telemarketing για να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του. Έλαβε πτυχίο διαχείρισης έργων, αλλά δεν ήταν ο κλάδος στον οποίο έμελλε να βρει τις μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες.

    Ο θαυμαστός κόσμος των private equity

    Αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν ότι ήθελε να ιδρύσει την δική του εταιρεία και έψαχνε μία ιδέα να τον ενθουσιάσει. Εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα στην Continental Telephone για να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και στη συνέχεια έγινε συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Ventech. Το 1989 μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να «τρέξει» τα εκεί γραφεία της εταιρείας. Έφτασε με μία μεταχειρισμένη Cadillac, αλλά δεν άργησε να ανεβάσει «ταχύτητες».

    Το 1995 βλέποντας τον χρηματοοικονομικό κλάδο να αναπτύσσεται ραγδαία αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Platinum Equity. Πρώτη της έδρα… το σπίτι του στο Σέρμαν Όουκς. Ουσιαστικά ο Τομ Γκόρης προσέγγιζε τοπικές επιχειρήσεις για να δει εάν είχαν μονάδες από τις οποίες ήθελαν να απαλλαγούν.

    Το πρώτο του μεγάλο deal ήταν η εξαγορά της ζημιογόνου Ligitation Services (LSI) έναντι 200.000 δολαρίων. Προχώρησε σε πλήρη ανοδιοργάνωση της εταιρείας και την οδήγησε στην κερδοφορία μέσα σε έξι μήνες. Από το 1996 έως και το 2001 εξαγόρασε μερίδια σε 32 εταιρείες. Το 2002 το χαρτοφυλάκιο της Platinum είχε ήδη μονάδες κολοσσών όπως η Motorola, η Fujitsu και η Alcatle και ο Γκόρης έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

     

    Τρίποντα και αστοχίες

    tom-gkoris-enas-ellinas-apo-ti-nazaret-sti-lista-toy-forbes-kai-toys-detroit-pistons0
    AP Photo 

     

    Επόμενα βήματά του ήταν η είσοδός του στον χώρο των μίντια με την εξαγορά της San Diego Union – Tribune έναντι 30 εκατ. δολαρίων το 2009, αλλά και στον μαγικό κόσμο του NBA.  To 2011 εξαγόρασε την Palace Sports and Entertainment (PS&E) και έγινε έτσι ο τρίτης ιδιοκτήτης στην ιστορία των Detroit Pistons. To 2017 ήταν ένας από τους λίγους ιδιοκτήτες ομάδων που στήριξαν ανοιχτά μαύρους παίχτες, που γονάτιζαν την ώρα του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε μία μορφή διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων. Και το 2019 εντυπωσίασε τους οπαδούς της ομάδας εγκαινιάζοντας τα νέα κεντρικά γραφεία αξίας 90 εκατ. δολ. της PS&E και ένα υπερσύχρονο προπονητικό κέντρο των Pistons.

    Ωστόσο έναν χρόνο αργότερα, το 2020, βρέθηκε στο στόχαστρο ακτιβιστών εξαιτίας της επένδυσής του στην εταιρεία Securus, η οποία προσφέρει τηλεφωνικές υπηρεσίες σε σωφρονιστικά καταστήματα. Η εταιρεία, την οποία η Platinum Equity είχε εξαγοράσει από το 2017 έναντι 1,6 δισ. δολαρίων φέρεται να χρεώνει τους φυλακισμένους έως και 25 δολάρια για μία τηλεφωνική κλήση 15 λεπτών.

    Σε επιστολή της προς τον Επίτροπο του NBA, Άνταμ Σίλβερ, αλλά και σε ολοσέλιδη καταχώρηση στους New York Times η μη κυβερνητική οργάνωση Worth Rises ζητούσε να υποχρεωθεί ο Γκόρης να πουλήσει τους Pistons και να αποσυρθεί πλήρως από την όποια συμμετοχή στο NBA.

    «Εάν οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία, τι κάνετε για τον ιδιοκτήτη των Detroit Pistons;» έγραφε η διαφήμιση και συνέχιζε: «Ο κ. Γκόρης συνεχίζει να συγκεντρώνει πλούτο από ένα σύστημα  που εκμεταλλεύεται τους μαύρους, να βγάζει κέρδος από τον πόνο». Ο Γκόρης υποχρεώθηκε σε αλλαγές στη Securus, αλλά παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού στους Pistons.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop