Αυξημένη ζήτηση των ταξιδιωτών, τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων, για διακοπές σε λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι.
Η επιλογή αυτή σχετίζεται προφανώς και με την αναζήτηση οικονομικότερων λύσεων για διακοπές, την ίδια στιγμή άλλωστε που σε πολλούς κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς, οι υψηλές τιμές φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά. Εκείνο πάντως που υπογραμμίζουν αρκετοί παράγοντες του τουρισμού στα λιγότερο δημοφιλή νησιά της χώρας τα οποία εμφανίζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών τους αλλά και η στήριξη από πλευράς πολιτείας προκειμένου η «άνθιση» αυτή να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ferryhopper, με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι κατέγραψαν προορισμοί όπως η Λευκάδα (1124%), η Κεφαλονιά (665%), η Σκόπελος (274%), η Ικαρία (91%) και η Μυτιλήνη (80%).
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport για τον Ιούλιο, αυξημένη ήταν επιβατική κίνηση στα 10 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων: της Μυτιλήνης κατά 17,5%, της Ζακύνθου (4,8%), της Σάμου (1,8%), της Κεφαλονιάς (1,5%) και της Σκιάθου (1,4%).
Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ότι οι επιβάτες του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 47,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως μάλιστα σημειώνει στο CNN Greece o πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Βασίλης Βογιατζής η φετινή σεζόν αποτελεί την καλύτερη των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση πληρότητα στα καταλύματα το φετινό καλοκαίρι ανέρχεται στο 87% έως 92% ενώ αυξημένες είναι και οι πτήσεις τσάρτερ, φτάνοντας πλέον τις 25 σε εβδομαδιαία βάση. Μεταξύ των νέων ξένων αγορών που έχουν «ανοίξει» φέτος στο νησί είναι εκείνες της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας ενώ σταθερά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια το προτιμούν, Σκανδιναβοί, Τσέχοι, Βέλγοι και Άγγλοι.