Νέο πλήγμα δέχονται από χθες οι τουρκικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό της τάξης του 80%. Οι Αρχές της Τουρκίας αύξησαν χθες την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου κατά 51%, με τη μεγαλύτερη αύξηση, περίπου 50%, να αφορά τις βιομηχανίες της χώρας, ενώ οι λογαριασμοί των τουρκικών νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά 20%.
Την απόφαση ανακοίνωσαν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας και η κρατική εταιρεία ενέργειας BOTAS λίγες ώρες προτού ανακοινώσει η στατιστική υπηρεσία τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι φέρουν τον δείκτη να έχει φθάσει τον Αύγουστο σε επίπεδα άνω του 80% ακόμη και με τα επίσημα εξωραϊσμένα στοιχεία. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Στην Τουρκία οι τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 174% στη διάρκεια του έτους, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αύξηση φθάνει στο 277% και για τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους στο 379%.
Και πάλι η BOTAS τόνισε, πάντως, πως το κράτος εξακολουθεί να επιδοτεί τις τιμές του αερίου για τα νοικοκυριά σε ποσοστό άνω του 80%. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο να μην αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. «Μη διανοηθείς καν να αυξήσεις και πάλι τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, για να καταλήξει: «Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο να δώσουν».
Oι λογαριασμοί των τουρκικών νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά 20%.
Θα πρόκειται κυριολεκτικά για πλήγμα για τα τουρκικά νοικοκυριά που αγωνίζονται να επιβιώσουν και δεν απολαμβάνουν στο ελάχιστο την εντυπωσιακή ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας. Μία ημέρα πριν από την αύξηση των τιμών είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την τουρκική οικονομία να έχει αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 7,6%, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 7,4%. Οι εξαγωγές της Τουρκίας, στις οποίες προφανώς δίνει έμφαση ο Τούρκος πρόεδρος με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού, σχεδόν απαξιωμένου νομίσματος, αυξήθηκαν κατά 16,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3%.
Η τουρκική οικονομία των 800 δισ. δολαρίων σημειώνει υψηλότερη ανάπτυξη από τις άλλες οικονομίες της ομάδας του G20 και το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε στα 828 δισ. δολ. από τα 793 δισ. δολ. του προηγούμενου τριμήνου. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά προπαντός στον τουρισμό. Ο τουρισμός στη γειτονική χώρα εκτινάχθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 100%. Παράλληλα, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να στηρίζει την τουρκική οικονομία, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να έχει αυξηθεί κατά 22,5% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Αναμένεται, πάντως, πως η δυναμική ανάπτυξη της Τουρκίας θα αρχίσει να επιβραδύνεται, και μάλιστα ταχύτατα, από το τρίτο τρίμηνο.