Στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ουσιαστικής συζήτησης για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς αποφασίστηκε να κληθούν προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόσωπα που εκ της θέσεώς τους στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, καθώς και στη διοίκηση φορέων σχετιζόμενων με τους σιδηροδρόμους, κρίνεται αναγκαίο να παράσχουν πληροφορίες αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα. Οπως ήταν αναμενόμενο, πάντως, η επανέναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από χθες, μετά τη διακοπή του τριήμερου εθνικού πένθους, σημαδεύεται τόσο από τη δρομολόγηση ταχύτατων νομοθετικών διαδικασιών όσο και από τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας.
Η λήψη κατ’ αρχάς της απόφασης για την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, όπως επίσης και ο προγραμματισμός των εργασιών της εθνικής αντιπροσωπείας για την τρέχουσα αλλά και την επόμενη εβδομάδα, έγιναν στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων.
Για το πρώτο, είχε προηγηθεί έγγραφο αίτημα της εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και βουλευτού του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα για κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. «Επειδή όλα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σήματα κινδύνου από πολλές πλευρές και για τις διάφορες πτυχές τής εντελώς προβληματικής κατάστασης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στη χώρα μας, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να συγκληθεί άμεση συνεδρίαση των επιτροπών μας, μέχρι την Τετάρτη 8 Μαρτίου, για την αντιμετώπιση των θεμάτων, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ Α.Ε. και του αρμοδίου εποπτεύοντος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να προσκληθούν και η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, αλλά και εκπρόσωποι του Σωματείου Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ενωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα. Ολα τα κόμματα συμφώνησαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ –σύμφωνα με πληροφορίες– να ζητεί επιπροσθέτως να προσέλθουν στη συνεδρίαση ο παραιτηθείς υπουργός Κ. Καραμανλής και εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train.
Μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας η ψήφιση σειράς νομοσχεδίων τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα νομοσχέδια
Ως προς το νομοθετικό έργο, ο προγραμματισμός που συζητήθηκε καλύπτει το διάστημα έως και το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, περιλαμβάνοντας και τα νομοσχέδια εκείνα των οποίων η έγκριση, όπως λέγεται, συνιστά προαπαιτούμενο για εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός ότι ακόμη παραμένει άγνωστη η τελική απόφαση του πρωθυπουργού αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ουσιαστικά συνιστά επαναδρομολόγηση του αρχικού σχεδίου στη βάση του σεναρίου για προσφυγή στις κάλπες στις 9 Απριλίου. Συγκεκριμένα, παίρνουν την οδό της ψήφισής τους από την εθνική αντιπροσωπεία τα νομοσχέδια των υπουργείων: Δικαιοσύνης (σήμερα), Παιδείας (αύριο Τετάρτη), Περιβάλλοντος (Τρίτη 14/3), Υγείας (Τετάρτη 15/3) και Οικονομικών (έως την Παρασκευή 17/3).
Είτε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών είτε στις συνεδριάσεις επιτροπών και Ολομέλειας των επόμενων ημερών για τα σχέδια νόμου, εκτιμάται ότι το κλίμα θα είναι εκρηκτικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 να έχουν δείξει από χθες διάθεση οξύτατης κριτικής στην κυβέρνηση, η οποία αρχικώς επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ενδεικτική των διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Ν. Φίλη, που κατά τη διάρκεια οξύτατης επίθεσης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για δολοφονίες παιδιών μέσα στα τρένα και για ευθύνες «κάποιων σήμερα ως κυβέρνηση», αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Β. Διγαλάκη να τον καλέσει επανειλημμένως να σεβαστεί τις στιγμές.