Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε ακόμη μια κίνηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε νέο κύκλο αντιδράσεων, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή τρανς αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να μεταφέρει τη μάχη του κατά των τρανς αθλητριών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στην καρδιά του διεθνούς αθλητισμού: τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το διάταγμα, με τίτλο «Keeping Men Out of Women’s Sports» (Κρατώντας τους άνδρες έξω από τα γυναικεία αθλήματα), δίνει ευρείες αρμοδιότητες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι φορείς που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση συμμορφώνονται με την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία ορίζει ότι ο όρος «φύλο» αναφέρεται στο βιολογικό φύλο που αποδόθηκε στο άτομο κατά τη γέννησή του.
«Με αυτό το εκτελεστικό διάταγμα, ο πόλεμος στα γυναικεία αθλήματα τελείωσε», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της υπογραφής του διατάγματος στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, παρουσία βουλευτών και αθλητριών που υποστηρίζουν την απαγόρευση, μεταξύ των οποίων και η πρώην κολυμβήτρια Ράιλι Γκέινς, γνωστή για την εκστρατεία κατά της συμμετοχής των τρανς γυναικών στα γυναικεία αθλήματα.
Το ζήτημα της συμμετοχής τρανς αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση το περασμένο καλοκαίρι στο Παρίσι, με τον Τραμπ να παρεμβαίνει δυναμικά στη συζήτηση.
Τότε, στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ αναφερόταν συχνά σε δύο Ολυμπιονίκες πυγμάχους, την Ιμάν Κελίφ και τη Λι Γιου-Τινγκ, ως «άνδρες» και χαρακτήριζε τη συμμετοχή τους στους Αγώνες «εξευτελιστική για τις γυναίκες», παρά το γεγονός ότι τόσο η Κελίφ, με καταγωγή από την Αλγερία, όσο και η Γιου-Τινγκ, από την Ταϊβάν, έχουν γεννηθεί και ταυτοποιούνται ως γυναίκες.
Την Τετάρτη, με το νέο εκτελεστικό διάταγμα, ο Τραμπ επανέφερε το θέμα, δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του θέλει η ΔΟΕ να «αλλάξει τα πάντα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό το απολύτως γελοίο ζήτημα» πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.
Το διάταγμα εξουσιοδοτεί το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να ασκήσει πιέσεις στη ΔΟΕ ώστε να τροποποιήσει τους κανονισμούς που διέπουν τα Ολυμπιακά αθλήματα, «προκειμένου να προωθηθεί η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και το συμφέρον των γυναικών αθλητριών, διασφαλίζοντας ότι η επιλεξιμότητα για συμμετοχή σε γυναικεία αθλήματα καθορίζεται από το φύλο και όχι από την ταυτότητα φύλου ή τη μείωση της τεστοστερόνης».
Η οργανωτική επιτροπή του LA28 δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα του Associated Press για σχόλιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρός της, Κέισι Γουάσερμαν, συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα τον περασμένο μήνα, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης θητείας του. Μετά τη συνάντηση, ο Γουάσερμαν δήλωσε ότι και οι δύο ανυπομονούν να διοργανώσουν επιτυχημένους Αγώνες.
Η ΔΟΕ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να λάβει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα των τρανς αθλητριών, αφήνοντας στις διεθνείς ομοσπονδίες κάθε αθλήματος να καθορίσουν τους όρους συμμετοχής με βάση το φύλο.
Ωστόσο, αυτή η στάση ενδέχεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς η αποχώρηση του προέδρου Τόμας Μπαχ ανοίγει τον δρόμο για νέο ηγέτη στην επιτροπή. Ανάμεσα στους υποψηφίους για τη διαδοχή του βρίσκεται ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής του στίβου Σεμπάστιαν Κόου, νυν επικεφαλής της World Athletics, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του αποκλεισμού των τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα.
Ήδη, πριν από δύο χρόνια, το άθλημα του στίβου υπό την ηγεσία του Κόου υιοθέτησε απαγόρευση συμμετοχής τρανς αθλητριών στις διεθνείς διοργανώσεις, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο που είχε υιοθετήσει και η κολύμβηση. Παράλληλα, εισήγαγε νέους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ορισμένες αθλήτριες οφείλουν να υποβάλλονται σε θεραπεία μείωσης ορμονών για έξι μήνες πριν θεωρηθούν επιλέξιμες για αγώνες.
Το κατά πόσο η ΔΟΕ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της World Athletics ή αν θα επιμείνει στη μέχρι τώρα στάση της μένει να φανεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ατζέντα του Τραμπ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες περιλαμβάνει μια σκληρή αναμέτρηση με τη ΔΟΕ για το ζήτημα της συμμετοχής των τρανς αθλητριών.