«Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες» θα καθοριστούν οι δασμολογικοί συντελεστές για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνίες με όλους.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ «θα στείλουν επιστολές που ουσιαστικά θα λένε στον καθέναν» τι «θα πληρώνει για να δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ δίκαιοι. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να μας δουν», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη επιχειρήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερους δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους στις 2 Απριλίου, αλλά αργότερα τους ανέστειλε για 90 ημέρες εν μέσω πανικού των επενδυτών για να δώσει χρόνο στις ξένες κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν. Ωστόσο, ο πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες έχει απομακρυνθεί από την ιδέα ότι θα εμπλακεί σε ένα μπρος-πίσω με κάθε εταίρο.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δίνει προτεραιότητα στις εμπορικές συνομιλίες με περισσότερα από δώδεκα έθνη, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με όλες τις χώρες που έχουν εμπλακεί στο λεγόμενο σχέδιο αμοιβαίων δασμών του προέδρου.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα υπαγορεύσει απλώς τα επίπεδα των δασμών για πολλά έθνη που επιθυμούν να αποφύγουν υψηλότερους δασμούς.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με διάφορες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τραμπ συμφώνησε πρόσφατα σε ένα εμπορικό πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο και σε μια αμοιβαία προσωρινή μείωση των δασμών με την Κίνα για να κερδίσει περισσότερο χρόνο για τις συνομιλίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Νέο Δελχί έκανε μια προσφορά για να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, μια πρόταση που η ινδική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε.
«Έχουμε τέσσερις ή πέντε άλλες συμφωνίες που έρχονται άμεσα», δήλωσε ο Τραμπ στις 9 Μαΐου, καθώς διαφήμιζε το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Έχουμε πολλές συμφωνίες που έρχονται στη συνέχεια. Τελικά, απλώς υπογράφουμε τις υπόλοιπες».