Με καθαρά κέρδη, ύψους 1,135 δισ. ευρώ έκλεισαν το α’ τρίμηνο του 2024 οι τράπεζες, καταγράφοντας αύξηση πέριξ του 40% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, γεγονός που θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των ετήσιων στόχων που θα κρίνουν εν πολλοίς και τη στάση του SSM απέναντι στο αίτημα για διανομή πιο γενναιόδωρων μερισμάτων.
Η αυλαία των αποτελεσμάτων έπεσε χθες, Πέμπτη, με τις Alpha Bank και Eurobank να ανακοινώνουν κέρδη, ύψους 498 εκατ. ευρώ (211,1 εκατ. ευρώ και 287 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ νωρίτερα μέσα στο μήνα είχαν παρουσιάσει τις επιδόσεις α’ τριμήνου του 2024 οι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με καθαρή κερδοφορία, ύψους 637 εκατ. ευρώ (279 εκατ. ευρώ και 358 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Σε ετήσια βάση δε, τα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών εμφανίζονται αυξημένα, αφού το ίδιο τρίμηνο του 2023 ο «λογαριασμός» έγραψε σωρευτικά 812 εκατ. ευρώ (111 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 204 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 237 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 260 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ).
Η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών ήταν για ακόμη ένα τρίμηνο τα έσοδα από τόκους, δεδομένου ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει προς ώρας εκκινήσει τον κύκλο της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Έτσι, τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ (420,2 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 571 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, 518 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 606 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 αυτά είχαν διαμορφωθεί σε σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ. Το γεγονός δε, ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει τόσο γρήγορα – όσο αναμενόταν αρχικά – σε μειώσεις επιτοκίων σημαίνει πως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες, αυτά «άγγιξαν» τα 470 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 15% σε ετήσια βάση.
Στο… μέτωπο των «κόκκινων» δανείων οι τέσσερις τράπεζες στα τέλη του περασμένου Μαρτίου διέθεταν ένα στοκ πέριξ των έξι δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε:
- 6% για την Alpha Bank, παρά την αναταξινόμηση των δανείων με κρατική εγγύηση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, στην περίμετρο των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ βάσει των εποπτικών απαιτήσεων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη συναλλαγή «Gaia» αυτός μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι στο 5,7%.
- 3% για τη Eurobank, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκτιμά πως το τέλος του 2024 αυτός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, μην ανησυχώντας για τυχόν νέες εισροές.
- 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς και
- 3,7% για την Εθνική Τράπεζα.
Οι μετοχές…
Αναφορικά με την πορεία των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών και σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, στην πρώτη θέση της κατάταξης φιγουράρει η Eurobank με χρηματιστηριακή αξία στα 7,8 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 7,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 4,8 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,9 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (+30,67%) και ακολουθεί αυτή της Eurobank (+28,91%), της Τράπεζας Πειραιώς (+17,29%) και της Alpha Bank (+7,69%).
Η αναντιστοιχία, πάντως, που υφίσταται ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής και στη χρηματιστηριακή τιμής της ήταν και ο λόγος που ώθησε τη διοίκηση της Alpha Bank να προτείνει την επαναγορά μετοχών (buyback), συνδυαστικά με τη διανομή μετρητών. Πιο αναλυτικά, στις συζητήσεις με τον επόπτη έχει προταθεί η διανομή, ύψους 122 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη του 2023, με το 50% να αφορά σε μετρητά και το υπόλοιπο 50% σε επαναγορά μετοχών, μέρος των οποίων προφανώς θα διαγραφούν, ενισχύοντας έτσι, την αξία της μετοχής.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αντίστοιχου μείγματος άφησε από την πλευρά της και η διοίκηση της Eurobank, αν και οι όποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα αφορούν στη χρήση του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank στοχεύει σε μέρισμα 30% από τα περυσινά κέρδη, ποσοστό, το οποίο θα ανέλθει σε 40% το 2024 και 50% τη διετία 2025 – 2026.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αιτηθεί ένα συμβολικό μέρισμα της τάξεως του 10% (80 εκατ. ευρώ), το οποίο σκοπεύει στη συνέχεια, να ανεβάσει στο 25% από τα κέρδη του 2024, ενώ η ΕΤΕ έχει λάβει πρόβλεψη για διανομή 30%.