Τρεις καθηγητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου περιλαμβάνει φέτος η λίστα με τους κορυφαίους (top 2%) επιστήμονες του κόσμου για το 2022, που εξέδωσε ο έγκριτος επιστημονικός εκδοτικός οίκος Elsevier και το εξαίρετο πανεπιστήμιο Stanford.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τους κορυφαίους επιστήμονες για το έτος 2022, ενώ τα μέλη της επελέγησαν με χρήση διαφόρων αντικειμενικών κριτηρίων όπως τον αντίκτυπο στο σύνολο των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύονται ανά τον κόσμο μέσω ετεροαναφορών ή μέσω του συντελεστή αντίκτυπου (impact factor) του περιοδικού των δημοσιεύσεων, τον αριθμό συν-συγγραφέων κλπ. Στην συγκεκριμένη λίστα του έγκυρου εκδοτικού οίκου, οι επιστήμονες ταξινομούνται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία, ενώ η επιλογή τους, βασίζεται στους κορυφαίους 100.000 επιστήμονες, κατά c-score (με και χωρίς αυτοαναφορές) ή σε εκατοστιαία κατάταξη 2% ή μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη συγκεκριμένη λίστα του Elsevier που δημοσιεύεται για 3η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνονται οι εξής:
Γεώργιος Χατζηγεωργίου, καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών, τομέας Civil Engineering –Πολιτική μηχανική
Ευθύμιος Ζέρβας, καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, τομέας Meteorology και Atmospheric Sciences / Μετεωρολογία και επιστήμες της ατμόσφαιρας
Βασίλειος Βερύκιος, καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών, τομέας Information Systems – Πληροφοριακά Συστήματα.
Οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο
Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα αλλά έχει τη δυνατότητα να περηφανεύεται ότι διαθέτει επιστήμονες υψηλού κύρους οι οποίοι διακρίνονται διεθνώς αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ζουν, εργάζονται και διακρίνονται στο ….εξωτερικό (και κυρίως στις ΗΠΑ) σε ποσοστό που αγγίζει το 86%!
Όπως είχε αποκαλύψει παλιότερα ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%. Ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, αν και τόσο παλαιός, συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.
Από τους 672 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή το 56%) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (60 επιστήμονες ή το 9%), ο Καναδάς (31), η Γερμανία (24), η Γαλλία (20), η Ελβετία (19), η Αυστραλία (17), η Κύπρος (9) και άλλες χώρες (21). Η περιοχή σε όλο τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια (74 άτομα) και ακολουθούν η Μασαχουσέτη (64), η Νέα Υόρκη (62), η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών (48), η Αθήνα (47), το Λονδίνο (31), το Τέξας (21), η Πενσιλβάνια (21) κ.α .