Ο θόρυβος που ακούγεται στην έρημη έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι από τους γερανούς που κατεδαφίζουν όσα κτίρια έχουν απομείνει με βάση τον σχεδιασμό, ώστε μέσα στον Απρίλιο να εγκατασταθούν τα εργοτάξια που θα αναλάβουν τα πρώτα έργα υποδομής ύψους έως 300 εκατ. ευρώ.
«H φάση όπου βρισκόμαστε τώρα για το project είναι άχαρη γιατί γίνεται πολλή δουλειά με μελέτες και προετοιμασία που δεν φαίνεται. Η αλήθεια όμως είναι ότι προχωράμε γρήγορα. Εως τις 15-20 Μαρτίου θα έχει γίνει η επιλογή του αναδόχου με βάση τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τα πρώτα βασικά έργα υποδομών αξίας 250-300 εκατ. και αμέσως μετά θα στηθούν τα εργοτάξια. Εκτός από τις υποδομές, στο επόμενο 18μηνο αναμένεται ότι θα έχουν αρχίσει να σηκώνονται και τα πρώτα κτίρια», δηλώνει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που έχει αναλάβει το μεγάλο project.
Στο πρώτο κομμάτι, αυτό των κατεδαφίσεων, που σηματοδότησε ουσιαστικά και τον πρώτο (μικρό) διαγωνισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, από τα 425 κτίρια εντός της έκτασης έχουν κατεδαφιστεί ήδη 200, ενώ θα διατηρηθούν 50, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό-ιστορικό σήμερα κτίριο του Ανατολικού Αεροδρομίου του Ελληνικού, γνωστό και ως «κτίριο Σάαρινεν».
Εχει ενδιαφέρον στο σημείο αυτό ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται και το θρυμματισμένο μπετόν από τα κατεδαφισμένα κτίρια, όπως αυτό προκύπτει μετά τη σχετική επεξεργασία στους σπαστήρες, θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, ως υπο-βάση για μελλοντικούς δρόμους εντός της έκτασης.
Αντίστοιχα θα συμβεί και με τον παλιό τροχόδρομο, μέρος του οποίου θα παραμείνει ως ανάμνηση του αεροδρομίου, ενώ για το τμήμα που θα φυτευτεί και θα μετατραπεί σε πάρκο τα υλικά επίσης θα ανακυκλωθούν.
Στα πρώτα έργα εντάσσονται και οι εργασίες ανασύστασης τόσο του ρέματος των Τραχώνων όσο και του αεροδρομίου, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και τη διαχείριση του βρόχινου νερού ώστε να ποτίζεται το πάρκο.
Οσον αφορά το θέμα που απασχολεί συνολικά την αγορά, τη μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών που έχει συντελεστεί από τις αρχές του έτους, ο κ. Αθανασίου δηλώνει ότι είναι εντός των προβλέψεων που έχει κάνει η εταιρεία στον σχεδιασμό της.
Τα έργα και οι διαγωνισμοί
Στην πρώτη πενταετία της επένδυσης προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου με τη διαμορφωμένη παραλία του 1 χιλιομέτρου, τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία από τις 337 θέσεις θα ξεπεράσει σε δυναμικότητα τις 400 έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας και μεγαλύτερων σκαφών από τα 50-55 μέτρα που μπορεί να φιλοξενήσει σήμερα, και την πολυτελή Μarina Galleria με καταστήματα και χώρους αναψυχής και εστίασης.
Επίσης, περιλαμβάνονται τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία στο πλαίσιο του joint venture με την ΤΕΜΕΣ («Costa Navarino», πρώην «Hilton» Αθηνών) και οι επώνυμες κατοικίες υπό τη διαχείριση διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, ο Πύργος κατοικιών, το πάρκο που θα συνδέει την παραλία με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, το μεγάλο εμπορικό κέντρο (μιάμιση φορά όσο το «The Mall Athens στο Μαρούσι») στην πλευρά της Βουλιαγμένης, που θα λειτουργήσει το 2025 και έχει ήδη υπερβάλλουσα ζήτηση για τις μισθώσεις σε καταστήματα μόδας σε ποσοστό 145%, ο Πύργος μεικτής χρήσης σε joint venture με την επενδυτική Brook Lane με ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς αλυσίδας, για το οποίο τρέχουν οι μελέτες, το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο (IRC) κ.ά.
Ως προς τους επόμενους διαγωνισμούς, μετά τις ανακοινώσεις για τον ανάδοχο των πρώτων έργων υποδομής ύψους 250-300 εκατ. ευρώ που αναλαμβάνει η AVAX θα γίνουν με ιδία χρηματοδότηση και εντάσσονται στα έργα υποδομών του πρώτου γύρου συνολικού ύψους έως 500 εκατ. ευρώ), αυτοί θα γίνουν τους επόμενους δύο μήνες.
Αυτές τις ημέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται εντός της έκτασης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ πριν το Πάσχα ξεκινούν οι εργασίες για το κτίριο που θα φιλοξενεί συλλόγους ΑμΕΑ στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Επεται, εντός του έτους, η διαδικασία για το πολυτελές εμπορικό κέντρο Marina Galleria στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που θα είναι έτοιμο το 2025.
Τα σπίτια
Πολύ υψηλή είναι η ζήτηση για το οικιστικό κομμάτι του έργου, όπου για την πρώτη πενταετία έχουν σχεδιαστεί τρία πρώτα επιμέρους οικιστικά projects: ο Πύργος κατοικιών συνολικής αξίας μισού δισ. ευρώ, οι 27 premium βίλες συνολικής αξίας 200 εκατ. και τα διώροφα κτίρια με 100 διαμερίσματα συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα σύνολο αξίας 950 εκατ. ευρώ.
H εταιρεία έχει αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο την κατασκευή ακόμη και πάνω από 1.000 κατοικιών την πρώτη πενταετία του έργου (από τις 9.000-10.000 που προβλέπονται στο έργο συνολικής επιφάνειας 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων στο βάθος της 25ετούς ανάπτυξης), ωστόσο «αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή, πολύ καλύτερη των αρχικών μας προσδοκιών», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda.
Για το πιο ακριβό και πολυτελές project, αυτό του Πύργου κατοικιών με τα 200 διαμερίσματα συνολικά, «έχουν γίνει όλες οι πωλήσεις εκτός από τους τρεις τελευταίους ορόφους (σ.σ.: που είναι και τα πιο ακριβά του έργου) με προκαταβολές από 150.000 έως 500.000 ευρώ. Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, εντός του 2022, θα λάβουμε το 20% της αξίας του Πύργου, που μεταφράζεται σε 100 εκατ. ευρώ».
Στο δεύτερο κομμάτι, αυτό για τις 27 premium βίλες στο παραλιακό μέτωπο, με συνολική αξία της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει λαμβάνειν το 50% ή αλλιώς κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των τελικών συμβάσεων -δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν τα σχετικά προσύμφωνα-, κάτι που αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Το τρίτο μέτωπο αφορά τα περίπου 100 διαμερίσματα στα διώροφα κτίρια, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ και τα οποία βγαίνουν αυτή την περίοδο προς πώληση.
Για τα συγκεκριμένα σπίτια, με βάση τον σχεδιασμό εντός του έτους, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει να λάβει 20% των εσόδων ή αλλιώς κεφάλαια περίπου 50 εκατ. ευρώ.