Τρία χρόνια Φαρμάκης: Σταθμοί και πρόσωπα

    Ημερομηνία:

    Σεπτέμβριος του 2019. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης ορκίζεται περιφερειάρχης και αναλαμβάνει καθήκοντα. Τρία χρόνια μετά, βγαίνει στη στροφή προς την τελική ευθεία των περιφερειακών εκλογών του 2023 βλέποντας πράσινο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ουσιαστικά τον εμφανίζει ως φαβορί (βλ. σελίδα 4), αν και στην Περιφέρεια δεν θέλουν να ακούν αυτή τη λέξη: Δεν ξεχνούν ότι η παραδοσιακή αριθμητική των συσχετισμών, δεν ευνοεί τα φιλελεύθερα σχήματα. Ομως σ’ αυτή τη φάση η κεντροαριστερά ακόμα ψάχνεται, ενώ ο νικητής των εκλογών του 2019 κινείται με εξουσιαστική δυναμική, αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα.

    ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

    Αν ερωτηθούν οι συνεργάτες του περιφερειάρχη, θεωρούν πιο χαρακτηριστικούς κόμβους της διαδρομής, τους ακόλουθους σταθμούς.

    >Τη διαχείριση της πανδημίας. Δεν αποτελούσε αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά δεν κρύφτηκε από την πολιτική και ηθική ευθύνη. Η Περιφέρεια έριξε πόρους και βάρος στην ενίσχυση των περιφερειακών μονάδων με ΜΕΘ. Διέθεσε 23 εκατομμύρια ευρώ για μισθούς υγειονομικών. Εξασφάλισε με ειδικούς χειρισμούς 120 εκατομμύρια από προγράμματα ΕΣΠΑ για να στηριχθούν επιχειρήσεις με επαγγέλματα, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, συντηρώντας την οικονομική δραστηριότητα σε ένα τοπίο που απειλήθηκε από φονική ξηρασία. «Δεν ήταν απλό», λένε άνθρωποι που έζησαν την τριετία στο πλευρό του περιφερειάρχη.

    >Την απεμπλοκή της Πατρών- Πύργου. Ηταν το πεδίο στο οποίο εκδηλώθηκε τριβή με την κυβέρνηση, καθώς ο Ν. Φαρμάκης πίεσε παρασκηνιακώς, και όχι μόνο, πολύ έντονα. Εν τέλει κατέστη πειστικός ως προς τον βαθμό του επείγοντος και της κοινωνικής σημασίας, και τα νήματα κινήθηκαν καταλλήλως. Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια διέθεσε και κονδύλι 30 εκατομμυρίων για άρση επικινδυνότητας της οδού όσο προχωράει η ανακατασκευή.

    >Τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση. Η Περιφέρεια θεωρεί ότι ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στην ειδική πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει, λόγω της σημασίας που είχε η επέτειος για την περιοχή, δεδομένου του ιστορικού ρόλου περιοχών όπως τα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι. Οι συνεργάτες του Ν. Φαρμάκη θεωρούν ότι ήταν άθλος μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια η δημιουργία του ψηφιακού πάρκου, που «αφηγείται» τη σύνδεση της περιοχής με την επανάσταση, μιας δομή που θα μείνει στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια.

    >Την τροχοδρόμηση της ανάπλασης του συγκροτήματος Λαδόπουλου. Το σχήμα Φαρμάκη υπογραμμίζει ότι η προετοιμασία της απελθούσας αρχής δεν ήταν επαρκής. Δεν βρήκαν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δεν βρήκαν δεσμευμένους πόρους, παρά ένα τεχνικό δελτίο.

    >Τη δρομολόγηση της ανακατασκευής του παλιού Κολυμβητηρίου, αν και παραδέχονται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν καθυστερήσει.

    >Την υπόθεση του Ενεργειακού Πάρκου στο Μεσολόγγι. Δεν είναι ακόμα ορατό, θέλει τον χρόνο του, αλλά η ενεργειακή κρίση που ενδιαμέσως ενέσκηψε καθιστά τεράστια τη σημασία του, καθώς θα δοθεί ενεργειακή αυτονομία στους δήμους αλλά και η δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής υπέρ αδύναμων πολιτών που απειλούνται με ενεργειακή φτώχια.

    ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    >Η περιφερειακή αρχή κατάφερε χωρίς μεγάλες ζαλάδες να διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, από την οποία είχε βοήθειες, καθώς άλλωστε η τελευταία άλλο που δεν θέλει από τις περιφέρειες να απορροφούν πόρους και να κάνουν έργα. «Δεν τρέχαμε δα και πίσω από τους υπουργούς» μας λένε οι συνεργάτες του περιφερειάρχη, εννοώντας ότι τηρήθηκαν ορισμένες αποστάσεις. Η κατάσταση στράβωσε μόνο στο ζήτημα του ακαδημαϊκού χάρτη καθώς η κυβέρνηση επέμεινε σε επιλογές κόντρα στις θέσεις της αυτοδιοίκησης, μολονότι η Περιφέρεια είχε αντίθετη θέση.

    >Η νομική διάταξη που επέτρεψε στις μειοψηφούσες, λόγω εκλογικού νόμου, πλειοψηφικές στην κάλπη αυτοδιοικητικές αρχές να περνάνε θέματα μέσα από την οικονομική επιτροπή έκανε τη ζωή της περιφερειακής αρχής πιο εύκολη για την περιφερειακή αρχή. Ετσι, οι συνεδριάσεις του συμβουλίου δεν είχαν κινδύνους πέρα από αψιμαχίες. Η περιφερειακή αρχή απέφυγε να κάνει τον κυβερνητικό αερόσακο και δεν δίστασε να συμπλέει με την αντιπολίτευση σε ψηφίσματα.

    ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    Ο δραστήριος αλλά και αθόρυβος Γιάννης Μάκκας και ο διευθυντής του γραφείου του περιφερειάρχη Γ. Σύρμος είναι το δίδυμο πίσω από τον Ν. Φαρμάκη.

    Μηχανή κρούσης ο Χάρης Μπονάνος, που δεν έκρυψε ότι διατηρεί φιλοδοξίες για το μέλλον, αλλά και δεν έπαψε να εργάζεται αποδοτικά σε μυριάδες τομείς.

    Πληθωρική η συνδρομή του Τάκη Παπαδόπουλου, σε έναν άτυπο πολιτικό ρόλο στο πλευρό του Ν. Φαρμάκη.

    Αυτός είναι ο στενότερος πυρήνας στο επιτελείο της Περιφέρειας.

    Ο κύκλος συμπληρώνεται από τον Θ. Μαυρομμάτη, στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στην Ηλεία το σχήμα είναι τριπλό, με Κοροβέση, Βασιλόπουλο, Β Γιαννόπουλο, με τον τελευταίο να έχει πιο σύνθετη αποστολή.

     

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανικός Τύπος: Πώς τα κατάφεραν οι Ελληνες με την οικονομία

    Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο “Πώς τα κατάφεραν οι...

    Τραγωδία στην Άμφισσα: Θάνατος βρέφους από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα

    Η τραγική κατάληξη της γέννησης ενός νεογέννητου κοριτσιού στο...

    ΠΑΤΡΑ: Τι συνέβη με τον Καραμανλή στην Achaia Clauss – Πώς αντέδρασε η πλευρά Μητσοτάκη

    Χθες το βράδυ στην Πάτρα, μετά την ομιλία του...

    Μια δημοπρασία με αντικείμενα «πέρα από αυτό τον κόσμο»

    Ο μετεωρίτης Sericho, που ανήκει στους παλλασίτες, «ανακαλύφθηκε» στην...
    Best Shop