Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υπογράφει ο Πέτρος Κουσουλός, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει εύρημα το οποίο προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση του κ. Μπουζιάνη και είναι το πνευμονικό οίδημα». Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον ιατροδικαστή που έκανε την νεκροψία της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά πως «υπάρχει τέτοιο εύρημα». «Δεν έχει γίνει καμία αναφορά και δεν υπάρχει καμία τέτοια έκθεση» δηλώνει στην «Πελοπόννησο» ο ιατροδικαστής. Πρόσθεσε δε πως τις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας.» Έχουν βρεθεί ουσίες αλλά αυτό πρέπει ακόμα να διευκρινιστεί γιατί το παιδί έπαιρνε φάρμακα. Αυτή τη στιγμή γίνεται συσχέτισμός των ουσιών. Δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για την αιτία θανάτου, τις επόμενες μέρες θα έχουμε. Έχουμε ευρήματα αλλά πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι. Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις για ασφυκτικό θάνατο», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα σε μία ακόμη ανάρτηση προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων. Ο ιατροδικαστής ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι το φαινόμενο της ασφυξίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στην περίπτωση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, δημοσίευσε κάποιες ιατρικές παραμέτρους που σχετίζονται με την ασφυξία.
Μάλιστα ζητά τα στοιχεία που δημοσιεύει να τεθούν υπόψιν των συναδέλφων του που χειρίζονται την φωτογραφία από το μόνιτορ που παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα.
Στην ανάρτηση του αναφέρει:
«Η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών επιφέρει τα ακόλουθα:
-Βραδυκαρδία
-Μείωση της αναπνοής σε αγωνιώδη αναπνοή και σε ενδεχόμενη παύση της
-Επιβράδυνση και τελικά επιπέδωση του εγκεφαλογραφήματος (EEG)
Όποια ομοιότητα με σχετική φωτογραφία monitor είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από όσους συναδέλφους χειρίζονται την υπόθεση.
Η βιβλιογραφία είναι από το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, ιατροδικαστή στην πόλη της Νέας Υόρκης.»
Θα πρέπει να τονιστεί πως οι γιατροί που παρακολουθούσαν τη Τζωρτζίνα όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο δεν είχαν καταγράψει ποτέ πτωτική πορεία στους καρδιακούς παλμούς του νεαρού κοριτσιού. Όπως τονίζουν «ποτέ δεν παρουσίαζε αυτή την εικόνα, αυτή την καθοδική πορεία, τη βραδυκαρδία και ξαφνική ταχυκαρδία» ανέφεραν γιατροί, συμπληρώνοντας πως «οι σχετικές καταγραφές ήταν ευθεία γραμμή με πρόσκαιρες καμπυλώσεις».
Παράλληλα, δηλώνουν κατηνγορηματικά ότι ούτε ο ύπνος, ούτε η εγκεφαλοπάθεια που έπασχε το παιδί θα μπορούσαν να οφείλονται για την εικόνα που παρουσίασε το μόνιτορ του παιδιού.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάποιοι επιστήμονες και όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο κ Λέων ο οποίος επιμένει στο ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, «πιθανή είναι η διάγνωση της πνιγμονής από απόφραξη των εξωτερικών στομίων των αεροφόρων οδών». Με αυτό τον τρόπο, εξηγούν, «προκαλείται θάνατος με τον μηχανισμό της ασφυξίας, αφού με την απόφραξη της μύτης και του στόματος παρεμποδίζεται η αναπνευστική λειτουργία και αυτό συμβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες… Η απόφραξη της μύτης και του στόματος με το χέρι ή με άλλο μέσο (π.χ. πανάκι) είναι μια ενέργεια η οποία συναντάται ιδιαίτερα συχνά!