Τρόφιμα: Ανοδος στις διεθνείς τιμές – Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά

    Ημερομηνία:

    Η άνοδος στις τιμές της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων οδήγησε σε αύξηση του γενικού δείκτη τιμών των βασικών τροφίμων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, που αποτυπώνει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής, έφτασε στις 127,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο και 8,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024.

    Ζάχαρη: Επιστροφή στην άνοδο μετά από τρεις μήνες

    Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης κατέγραψε αύξηση 6,6% από τον Ιανουάριο, φτάνοντας τις 118,5 μονάδες. Η μεταβολή αυτή προήλθε από ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παραγωγής στην Ινδία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία, που ενδέχεται να περιορίσουν την παγκόσμια προσφορά κατά την περίοδο 2024/25.

    Αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών

    Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 4,0%, φτάνοντας τις 148,7 μονάδες. Η άνοδος αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως το τυρί και το πλήρες γάλα σε σκόνη, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε διεθνές επίπεδο, η οποία ξεπέρασε τη διαθέσιμη παραγωγή σε βασικές εξαγωγικές αγορές.

    GLEARNET
    Φυτικά έλαια: Ανάκαμψη λόγω περιορισμένης προσφοράς

    Ο δείκτης φυτικών ελαίων διαμορφώθηκε στις 156,0 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 2,0% από τον Ιανουάριο και 29,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η άνοδος αποδίδεται στην αυξημένη τιμή του φοινικέλαιου, της σόγιας και του ηλιέλαιου, λόγω των εποχικών περιορισμών στην προσφορά στη Νοτιοανατολική Ασία και της αυξημένης ζήτησης στον τομέα του βιοντίζελ.

    Οι τιμές στα σιτηρά παρουσιάζουν μικρή άνοδο

    Ο δείκτης σιτηρών του FAO αυξήθηκε 0,7%, αγγίζοντας τις 112,6 μονάδες. Η τιμή του σιταριού επηρεάστηκε από τις περιορισμένες προμήθειες στη Ρωσία και τις αβέβαιες συνθήκες καλλιέργειας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Παρά την ενίσχυση της τιμής του αραβοσίτου, που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή στη Βραζιλία και στην υψηλή ζήτηση για αμερικανικές εξαγωγές, η συνολική τιμή των σιτηρών παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024. Αντίθετα, το ρύζι παρουσίασε πτώση 6,8%, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας και της χαμηλής ζήτησης.

    Σταθερότητα στις τιμές του κρέατος

    Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 118,0 μονάδες, με μικρή πτώση 0,1% από τον Ιανουάριο. Οι τιμές του πουλερικού και του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς, ενώ οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος διατηρήθηκαν σταθερές, υποστηριζόμενες από τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αλέξης Τσίπρας: Στα σκαριά το επόμενο βήμα – Ποια ονόματα ακούγονται για το επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου

    Κανονικά φαίνεται ότι προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έχει...

    Κώστας Καραμανλής: Τα βλέμματα στρέφονται σε νέα παρέμβασή του – Τι θα πει στην ομιλία του σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή

    Νέα παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή αναμένεται στις 18:00 σήμερα...

    Πάτρα: Συνάντηση Αλεξοπούλου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ.Στασινό

    Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο...

    Κιμ Καρντάσιαν: Κυκλοφορεί εσώρουχα με μαλλιά!

    Μετά τις μάσκες αλά Χάνιμπαλ Λέκτερ και τα σουτιέν...