Τρόφιμα: Οι τιμές τους «πέφτουν» για 11ο μήνα παγκοσμίως – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Για ενδέκατο διαδοχικό μήνα μειώθηκε τον Φεβρουάριο ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων και είναι τώρα 19% χαμηλότερος από την τιμή ρεκόρ του Μαρτίου 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που παρακολουθεί τις τιμές τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά μέσο όρο στις 129,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 130,6 τον Ιανουάριο.

    Μάλιστα, πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του εν λόγω δείκτη από το Σεπτέμβριο 2021.

    Φλίγκος

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα επιμένει παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι σημαντικές μειώσεις τιμών, που θα δώσουν δηλαδή μία ουσιαστική «ανάσα» στους καταναλωτές, δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα, παρότι συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν σταθεροποίηση.

    Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό για ακόμη έναν μήνα. Kαι τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο δείχνουν για τον πρώτο μήνα του έτους ότι η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,94%).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο νόμος για...

    Ισραήλ: Προσωρινό «λουκέτο» στο κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan για λόγους ασφαλείας – Ποιοι επηρεάζονται

    Το Ισραήλ διέταξε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της...

    Πάτρα: Πού θα μείνουν χωρίς νερό τη Δευτέρα

    Λόγω ολοκλήρωσης των συνδέσεων στο νέο  δίκτυο ύδρευσης της...