Τρώγεται το χώμα και η βρωμιά; Η νέα παράξενη μόδα του TikTok που διχάζει τους ειδικούς

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο του TikTok, οι τάσεις που κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους είναι αναρίθμητες. Τι τις κάνει, λοιπόν, τόσο σημαντικές; Η ανταπόκριση που φαίνεται να έχουν στον κόσμο. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς, η πιο παράξενη -και κάπως ανησυχητική- ίσως τάση που κατακτά την πλατφόρμα με καταιγιστικό ρυθμό είναι αυτή που θέλει τους ανθρώπους να τρώνε… χώμα, πηλό και κιμωλία. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης πρακτικής, που συχνά αναφέρονται ως «crunchers», πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτών των υλικών τους χαρίζει μια σειρά από οφέλη υγείας και ομορφιάς, όπως ότι προλαμβάνουν την εμφάνιση ρυτίδων, καταπολεμούν τα πεπτικά προβλήματα και άλλα.

    Η άνοδος της «βρώσιμης» βρωμιάς

    Οι χρήστες του TikTok φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει την ιδέα να καταναλώνουν υλικά, όπως άργιλο, χώμα και κιμωλία, αγοράζοντας τα σχετικά προϊόντα από διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης. Οι πωλητές, μάλιστα, κάνουν αξιοσημείωτη διαφημιστική προώθηση αυτών των προϊόντων, περιγράφοντάς τα με «γκουρμέ» όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα προϊόν, για το οποίο αναφέρεται ότι έχει «μια πολύ ευχάριστη γήινη γεύση, με μια μέτρια τραγανότητα» κι ένα άλλο που ονομάζεται «μπλε πηλός» και λέγεται ότι διαθέτει άρωμα άγριων βοτάνων και μια «ελαφριά πικρή επίγευση».

    Τρώγεται το χώμα και η βρωμιά; Η νέα παράξενη μόδα του TikTok που διχάζει τους ειδικούς

    Η τάση έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που ειδικοί λογαριασμοί στο TikTok παρουσιάζουν χρήστες να καταναλώνουν αυτές τις ουσίες μπροστά στους ακολούθους τους, προσελκύοντας μερικές φορές εκατομμύρια προβολές. Και, μπορεί η τάση να κερδίζει τώρα ευρεία δημοφιλία, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια σύγχρονη εφεύρεση.

    Η παράδοση της γεωφαγίας
    Η κατανάλωση χώματος, πηλού ή κιμωλίας, γνωστή ως γεωφαγία, εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι κατανάλωναν αυτά τα υλικά για να συμπληρώσουν ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, που μπορεί να έλειπαν από τη διατροφή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν ένας τρόπος για να γεμίζουν τα γεύματα σε περιόδους έλλειψης τροφής.

    Οι υποστηρικτές της πρακτικής ισχυρίζονται ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτιωμένη πέψη, η απορρόφηση των τοξινών, ακόμη και η φροντίδα του δέρματος. Μια διαδικτυακή διαφήμιση υποστήριζε, μάλιστα, ότι η κατανάλωση πηλού θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής και να καταστείλει την πείνα, ενώ μια άλλη ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεση. Άλλοι πωλητές διατυμπανίζουν ότι τα προϊόντα τους έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αλλεργιοκτόνες ιδιότητες.

    Παραδόξως, ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι εντελώς αβάσιμοι. Για παράδειγμα, ένας τύπος λευκού πηλού συνταγογραφούνταν κάποτε από το NHS εξαιτίας της ιδιότητάς του να απορροφά τις τοξίνες και να βοηθά στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, όπως η διάρροια. Ωστόσο, έκτοτε έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

    Οι ειδικοί, ωστόσο, συνιστούν προσοχή. Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, προειδοποίησε ότι η πρακτική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να εκθέσει τους ανθρώπους σε πιο βλαβερές ουσίες. «Υπάρχουν μετά βεβαιότητος μολυσματικοί παράγοντες σε αυτά τα υλικά και ειδικά βαρέα μέταλλα», υπογραμμίζει.

     

    Δεδομένου ότι τα υλικά αυτά δεν ταξινομούνται ως τρόφιμα από τους ρυθμιστικούς φορείς, δεν υπόκεινται και στους ανάλογους ελέγχους υγείας και ασφάλειας. Ο δρ. Kuhnle συμβουλεύει όποιον σκέφτεται να καταναλώσει άργιλο για λόγους υγείας, όπως η αντιμετώπιση μιας έλλειψης μετάλλων ή ενός πεπτικού προβλήματος, να συμβουλευτεί πρώτα έναν επαγγελματία ιατρό, ο οποίος είναι σε θέση να προτείνει ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις και να εξετάσει προσεκτικά μήπως αυτά τα συμπτώματα μαρτυρούν κάποιο πρόβλημα υγείας που χρήζει ιατρικής φροντίδας.

    Η σκοτεινή πλευρά των τάσεων του TikTok

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok δίνει λαβή για δυνητικά επικίνδυνες τάσεις. Πολύ πρόσφατα, έγινε γνωστή μια τραγική περίπτωση κατά την οποία ένα αγόρι από το Ντονκάστερ υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού συμμετείχε στην τρέλα του «χρωματισμού», μια τάση που περιλαμβάνει την εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων από αντικείμενα όπως κουτιά αποσμητικών και λακ για τα μαλλιά. Μια άλλη πρόσφατη τάση προκαλούσε ανθρώπους να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αγγουριών, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι υπερβολικές ποσότητες του λαχανικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως διάρροια, αέρια, ακόμη και προβλήματα στους νεφρούς.

    Η νέα τάση της «βρώσιμης» βρωμιάς χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι δεν είναι κάθε μόδα του TikTok ασφαλής. Για όσους μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν βρώσιμο χώμα, πηλό ή κιμωλία, οι κίνδυνοι μπορεί να υπερτερούν κατά πολύ των όποιων αντιληπτών οφελών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτοί οι τέσσερις κλάδοι προσλαμβάνουν «σαν τρελοί» το 2025

    Σε αναζήτηση νέας θέσης εργασίας το 2025 θα βρεθούν περισσότεροι από...

    Σήμερα όλοι ξέρουν το «swoosh» – Αλλά ο ιδρυτής της Nike δεν το ήθελε

    22 Ιανουαρίου 1974 Η Nike κατοχυρώνει το «swoosh», που έμελλε...

    Μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Ειρήνης Μουρτζούκου κατέθεσε η Φωτεινή

    Κίνηση «ματ» από την Φωτεινή απέναντι στην λαλίστατη Ειρήνη...
    Best Shop