Μπορεί να σας έχει συμβεί αρκετές φορές. Καθώς τρώτε ένα βραστό αυγό ή μια ομελέτα έτυχε να δαγκώσετε ένα μικρό τραγανό κομμάτι από το κέλυφος του αυγού. Μπορεί τα κομμάτια από τσόφλια να μην είναι το ιδανικό ορεκτικό, όμως η κατανάλωση υπολειμμάτων από το κέλυφος των αυγών είναι πιο συνηθισμένη απ’ ότι νομίζατε και όχι απαραίτητα κάτι κακό. Όπως τα αυγά έτσι και τα τσόφλια τους έχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.
Μπορείτε να φάτε τα τσόφλια των αυγών;
Τα τσόφλια των αυγών είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, καθώς ένα τσόφλι αυγού περιέχει περίπου 2 γραμμάρια ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Τα τσόφλια των αυγών αποτελούνται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο είναι μια μορφή ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Επίσης, περιέχουν μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.
Η κατανάλωση του κελύφους των αυγών μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:
Βελτίωση της υγείας των οστών και των δοντιών
Βελτίωση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων
Μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης
Βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων
Ωστόσο, το να τρώτε τα τσόφλια των αυγών μπορεί να εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους. Τα αιχμηρά κομμάτια από τσόφλια αυγών μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο λαιμό ή ακόμη και να το τρυπήσουν. Επιπλέον, τα ωμά τσόφλια αυγών μπορεί να περιέχουν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.