Πριν από μερικές εβδομάδες ένα τρωκτικό από τη Νότιο Αμερική, ο περιβόητος μυοκάστορας είχε βρεθεί νεκρό στην Πλαζ. Οι διερχόμενοι δεν είχαν ξαναδεί «τέτοιο πράμα» αφού το μέγεθός του είναι σαν ένα τεράστιο κουνέλι, μοιάζει με αρουραίο και τα δόντια του είναι σαν του κάστορα. Οι ζωολόγοι με τους οποίους τότε είχαμε μιλήσει είχαν προειδοποιήσει για την ραγδαία εξάπλωσή του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μήτσαινα, προ διετίας υπήρξε πληροφόρηση ότι εμφανίστηκε ένας Μυοκάστορας στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, την ώρα ισχυρού σεισμού. Από τότε δεν ξανα-υπήρξε αναφορά. Ο ακαδημαϊκός και ειδικός επιστήμονας για τα ζώα βάζει στο «κάδρο» και το σενάριο να υπάρχουν κατοικίδιοι Μυοκάστορες. Όπως επίσης, ο νεκρός Μυοκάστορας της πλαζ να έφτασε μέσω θαλάσσης, δεδομένου ότι είναι δεινός κολυμβητής και «άνετα θα μπορούσε να φθάσει εδώ από το Μεσολόγγι, για παράδειγμα, ή διασχίζοντας τον Κορινθιακό». Όμως όλα αυτά παραμένουν σενάρια αφού δεν κατέστη εφικτή μια εξειδικευμένη μελέτη.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά εμφανίστηκε μυοκάστορας… στα Σαγέϊκα. Και σίγουρα δεν θα ναι ο μόνος. Τον βλέπει αγρότης της περιοχής, κάθε πρωί στο χωράφι του και μάλιστα το τρωκτικό «εκμεταλλεύεται» και μία τεχνητή νερολίμνη άρδευσης που υπάρχει στο σημείο. Ο μυοκάστορας των Σαγεϊκων τρώει φυσικά… ότι βρει μπροστά του, αλλά σύμφωνα με τον αγρότη που μας μίλησε… δεν προκαλεί μεγάλες ζημιές. Το ζήτημα όμως είναι ότι ως… τρωκτικό πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς και στην περιοχή της Αχαϊας,.. δεν έχει αντίπαλο για να το φάει και να υπάρξει ισορροπία. Ούτε λύκοι ούτε αλεπούδες εμφανίζονται… στον κάμπο της Αχαϊας. Και δεν έχει ούτε αλιγάτορες, ούτε τζάγκουαρ όπως στον Αμαζόνιο. Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους) των νέων περιοχών, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζοντας την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται. Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, ο Μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους. Ο Μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται σε αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.
Για τους παραπάνω λόγους ο Μυοκάστορας κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτη ανάγκη η λήψη μέτρων για τη διαχείριση και εξάλειψη του πληθυσμού του Μυοκάστορα.
Τα ξενικά είδη μπορούν να μεταβάλουν τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, να μειώσουν την αυτόχθονη βιοποικιλότητα, να διαταράξουν το τοπίο, να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στις οικονομικές και περιβαλλοντικές αξίες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των υπεύθυνων φορέων της χώρας.
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από τα εισβλητικά είδη απαιτεί παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση, μακροπρόθεσμο έλεγχο, μέτρα περιορισμού των συνεπειών τους για τη βιοποικιλότητα. Σε περιπτώσεις όπου η βιοποικιλότητα έχει ήδη επηρεαστεί από εισβλητικά είδη, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την αποκατάστασή της.