Τσιάρας στο Φόρουμ των Δελφών: Περισσότερα χρόνια στη φυλακή θα μένουν οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς έκτισης της ποινής καταδικασμένων για ειδεχθή εγκλήματα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο  6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την αύξηση της εκτιτέας ποινής για την υφ΄ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5. Ακόμη,  ο Τσιάρας ανέφερε πως συζητείται η αυστηροποίηση της προϋπόθεσης για την απόλυση στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί  ισόβιος  κάθειρξης.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης οι παραπάνω αλλαγές έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» επιτροπής που διερευνά αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ισχύει από 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019).

    Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε εκτενή αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του  υπουργείου και μίλησε για  «την σύσταση  Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων» με τελικό στόχο η  αναλογία δικαστών  και δικαστικών υπαλλήλων να ανέλθει στο  1:3

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Δικαιοσύνης όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων έπειτα από ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος Ιω. Μάνδρου, ο κ. Τσίαρας, σημείωσε ότι «η μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών [μετρούμενη σε χρόνο εκδίκασης] μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στη σύσταση των Ειδικών Τμημάτων για υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» αλλά και στη σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία είναι αρμόδια για την εξώδικη επίλυση των εκκρεμών φορολογικών διαφορών με σκοπό την μείωση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών δικών».

    Επιπρόσθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο θεσμό της πιλοτικής δίκης που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και μάλιστα όπως επισήμανε προγραμματίζεται η μεταφορά του θεσμού αυτού και στην πολιτική Δικαιοσύνη.

    Αναφορικά με τον Κώδικα  Δικαστικών Υπαλλήλων, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «το υπουργείο έχει υλοποιήσει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη θεσμοθέτηση του Επίκουρου Δικαστικού Έργου, του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων».

    Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας τόνισε:

    1)      Εκδόθηκαν ηλεκτρονικά 500.000 πιστοποιητικά,

    2)      Χιλιάδες υποθέσεις εκδίδονται ηλεκτρονικά και ατελώς,

    3)      Επέκταση απομαγνητοφώνησης στα Ποινικά Δικαστήρια,

    4)     Προχωράμε στην εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που νομοθετήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019,

    5)      Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας,  γίνεται πράξη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων,

    6)      Επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου, θεαματικά αποτελέσματα για ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, με αύξηση των κατατεθειμένων δικογράφων κατά 700%,

    7)      Καθιέρωση του «άυλου διαζυγίου»,

    8)      Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις παράστασης στα δικαστήρια,

    9)      Ηλεκτρονική κατάθεση μήνυσης και παρακολούθησης της ροής της και

    10)  Ψηφιακή αναβάθμιση όλων των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης».

    Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο φόρουμ συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος  και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

    Ειδικότερα, ο κ. Ράντος, επισήμανε ότι η εικόνα του Έλληνα δικαστή, γενικά είναι θετική πλην των γνωστών καθυστερήσεων. Όπως ωστόσο ανέφερε ο κ. Ράντος δε είναι ανεκτοί οι σημερινοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης,  και έτσι  δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

    Από την πλευρά του ο κ.  Σαρμάς αναφέρθηκε στις συμβάσεις που θα φθάσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο και επισήμανε πως αυτές αναμένεται από δύο χιλιάδες που είναι σήμερα να φθάσουν τις 4.000. Οι συμβάσεις αυτές θα αφορούν σε 18 δισ. ευρώ. Όπως τέλος ανέφερε ο κ. Σαρμάς δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο  θα επισπεύσει τον έλεγχο και αν χρειαστεί θα κάνει επιπρόσθετα  τέταρτο και πέμπτο Κλιμάκιο για να ελεγχθούν άμεσα οι συμβάσεις.

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    8 έθιμα των Θεοφανίων σε όλη την Ελλάδα

    Περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη το φως να...

    Τουλάχιστον 45.581 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

    Τουλάχιστον 45.581 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 108.438 έχουν...

    7 τρόποι να αξιοποιήσουμε το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά

    Όχι, το δέσιμο της σάλτσας των ζυμαρικών δεν είναι ο μόνος...

    Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση και κακομεταχείριση στο Χόλιγουντ: «Με έλεγαν σκύλα επειδή παραπονέθηκα»

    Η Βρετανίδα ηθοποιός Κέιτ Μπέκινσεϊλ αποκάλυψε συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες παρενόχλησης και...
    Best Shop