Έντονες αντιδράσεις στους Βορειοηπειρώτες προκάλεσε η συναυλία του Χρήστου Μάστορα, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χειμάρρας και στην οποία έδωσε το «παρών» ο Έντι Ράμα. Ο τραγουδιστής ανέφερε πως «τσίμπησε» σαν «χάνος» στις «εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι «η πρώτη και τελευταία συναυλία μου επάνω».
Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Χειμάρρας στον οποίο ο επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Τάβος, «εκλεκτός» του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.
Το γεγονός ότι παρέστη ο Ράμα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας, έδωσε αυτόματα στην εκδήλωση πολιτικό περιεχόμενο, γεγονός που εξόργισε τους Βορειοηπειρώτες.
«Μετά λύπης διαπίστωσα ότι οι εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο ήταν δολώματα στα οποία σαν χάνος τσίμπησα. Βρέθηκα να εξαπατώμαι και να κατηγορούμαι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που χαμένος είναι ο κόσμος για τον οποίο τραγουδώ…», συμπλήρωσε ο τραγουδιστής και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δώσει ξανά συναυλία στην Αλβανία.
«Μάλλον είναι η πρώτη και τελευταία συναυλία μου επάνω… Το “διαίρει και βασίλευε” το πιο διαχρονικό hit όλων των εποχών», καταλήγει στην ανάρτησή του.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Χρήστου Μάστορα:

«Τραγουδάω γιατί είναι το μόνο που ξέρω και μπορώ να κάνω για να προσφέρω έστω και λίγο στους συνανθρώπους μου… Για να απαλύνω τις πληγές του κόσμου, να τον συντροφεύω στα καλά και στα δύσκολα και για να νιώθω ότι ανήκω.
Μετά από πίεση και εγγυήσεις δέχτηκα να παίξω για το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν της Χειμάρρας με την προϋπόθεση ότι η αμοιβή μου θα πάει στην Εστία Δρόπολης που το έργο της είναι τεράστιο και συγκινητικό και στο νοσοκομείο Παίδων Τιράνων όπου και νοσηλεύτηκα όταν ήμουν 18 μηνών και οι γιατροί εκεί πάλεψαν με ζήλο να μου σώσουν τη ζωή.
Μετά λύπης διαπίστωσα ότι οι εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο ήταν δολώματα στα οποία σαν χάνος τσίμπησα.
Βρέθηκα να εξαπατώμαι και να κατηγορούμαι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που χαμένος είναι ο κόσμος για τον οποίο τραγουδώ…
Ευχαριστώ τον κόσμο που ήρθε τελικά και πιστεύω πέρασε καλά χθες γιατί έδωσα ότι είχα πάνω στη σκηνή και την Εστία Δρόπολης που έκανε τα πάντα για να με στηρίξει ψυχολογικά και έμπρακτα με την παρουσία της.
Μάλλον είναι η πρώτη και η τελευταία συναυλία μου επάνω… Το “διαίρει και βασίλευε” το πιο διαχρονικό hit όλων των εποχών».

Η ανακοίνωση της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών:
«Οι Χιμαριώτες γύρισαν την πλάτη στον Χρήστο Μάστορα στην προεκλογική φιέστα του Ράμα στη Χιμάρα.
Η 3η Μαΐου 2025 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Χιμάρας και ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου ως ημέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης για όλους εμάς που ζούμε καθημερινά τον εμπαιγμό και την αδικία. Ο Χρήστος Μάστορας, ο δικός μας άνθρωπος από τη Δρόπολη, που στο παρελθόν ύψωνε τη φωνή του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, εμφανίστηκε τελικά στη σκηνή του Ράμα, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Χιμάρας και παρουσιάστηκε ως “πολιτιστική” από τους διοργανωτές και ως “φιλανθρωπική” από τον ίδιο.
Συνεχίζοντας το προεκλογικό του οδοιπορικό, ο Έντι Ράμα πέρασε από τους Αγίους Σαράντα, όπου είχε μόλις ολοκληρώσει επίσημη προεκλογική εκδήλωση, και έφτασε στη Χιμάρα για να χαιρετήσει την εκδήλωση του Δήμου, με πρωταγωνιστή τον Μάστορα. Ομιλητές ήταν ο διορισμένος από τον Ράμα δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, ο ίδιος ο Ράμα και η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο. Στην πρώτη σειρά παρακάθονταν οι υποψήφιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας, Vullnet Sinaj, Damian Gjiknuri, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Bledi Çuçi, επίσης υποψήφιος βουλευτής με το ΣΚ. Από τη σκηνή, ο Ράμα απηύθυνε χαιρετισμό και, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, ζήτησε την ψήφο των Χιμαριωτών ενόψει των εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι διοργανωτές ανέμεναν συμμετοχή χιλιάδων Χιμαριωτών, τελικά ούτε 600 άνθρωποι δεν παρέστησαν — ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και απαξίωσης από την τοπική κοινωνία, που δεν ξεγελιέται από φιέστες και κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τον Δήμο Χιμάρας, ο Βαγγέλης Τάβος δεν αντέδρασε όταν τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με έντονο ανθελληνικό ύφος, καλούσαν τους πολίτες να τον ψηφίσουν “για να πάψουν να ακούγονται τα ελληνικά στη Χιμάρα”. Και τώρα, ενόψει βουλευτικών εκλογών, οι ίδιοι κύκλοι εργαλειοποιούν την ελληνική γλώσσα, με εργαλείο τον Χρήστο Μάστορα, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους Χιμαριώτες. Όμως οι Χιμαριώτες έχουν μνήμη. Θυμούνται, κρίνουν, και την απάντηση θα τη δώσουν στις 11 Μαΐου, στην κάλπη.
Ωστόσο, η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν πονάει: πέρυσι, στις 12 Μαΐου 2024, στην Αθήνα, ο Ράμα είχε επιχειρήσει ανάλογο σόου, καλώντας την Ελένη Φουρέιρα — την Αλβανίδα τραγουδίστρια που αρνήθηκε να συμμετάσχει στα πολιτικά παιχνίδια του Αλβανού πρωθυπουργού, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά της. Ο Χρήστος Μάστορας, όμως, αυτός που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε δικό μας άνθρωπο, εμφανίστηκε χωρίς δισταγμό στη σκηνή του Ράμα, αδιαφορώντας για το μήνυμα που έστελνε σε εμάς, στους συμπατριώτες του, σε όλους όσοι τον στήριξαν και τον πίστεψαν.
Εμείς, οι Βορειοηπειρώτες, ξέρουμε πολύ καλά πως τα τραγούδια και οι κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες δεν φτιάχνουν δρόμους, δεν χτίζουν σχολεία, δεν φέρνουν δίκαιο και ελευθερία. Όσο κι αν ο Ράμα γεμίζει πλατείες με μουσικές και υποσχέσεις, όσο κι αν τα χρήματα τυφλώνουν πρόθυμους καλλιτέχνες, η μνήμη αυτού του τόπου δεν ξεχνά.
Ίσως κάποιοι παραπλάνησαν τον Χρήστο Μάστορα, ίσως του απέκρυψαν την αλήθεια και τον πραγματικό σκοπό της εκδήλωσης. Όμως εμείς περιμένουμε -έστω και τώρα- να τοποθετηθεί δημόσια, να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από το καθεστώς Ράμα και τις μαριονέτες του, και να δείξει ότι η φωνή του εξακολουθεί να ανήκει σ’ εμάς, στους αδικημένους αυτού του τόπου, και όχι στους εμπόρους της εξουσίας».
