Τσουνάμι από ανεμογεννήτριες “πνίγει” την Ήπειρο – 295 έργα ΑΠΕ σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Άρτα

    Ημερομηνία:

    Τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής για τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ήπειρο πραγματικά τρομάζουν.
    Αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν.
    Η μία ανεμογεννήτρια στην Τσούμα του Μετσόβου που μονοπώλησε την επικαιρότητα των προηγούμενων ημερών είναι… τίποτα μπροστά σε αυτό που ακολουθεί!
    Με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Φεβρουάριο του 2024, στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί 295 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κατανεμημένα ως εξής:
    87 αιολικά πάρκα, 129 μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ), 68 φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες βιομάζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η τοπική ιστοσελίδα epiruspost:

    Αιολικά Πάρκα: Οι αδειοδοτήσεις

    Η κατανομή τους ανά νομό είναι η εξής:

    Π.Ε. Ιωαννίνων: 165 έργα

    Π.Ε. Άρτας: 53 έργα

    Π.Ε. Θεσπρωτίας: 47 έργα

    Π.Ε. Πρέβεζας: 30 έργα

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου, σχεδιάζεται η εγκατάσταση 16 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 486 MW, τα οποία αναμένεται να παράγουν σχεδόν το 50% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ήπειρο .
    Ωστόσο, η χωροθέτηση αυτών των έργων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου έχει απορρίψει για αρκετά τις ΜΠΕ όμως οι αποφάσεις αυτές είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και δεν επαρκούν πάντα για να ματαιώσουν τα σχέδια.

    Υδροηλεκτρικά Έργα: Προτιμώμενη Περιοχή η Λεκάνη Απορροής του Αώου

    Η περιοχή της Κόνιτσας και γενικότερα η λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου φιλοξενούν 48 υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 74,55 MW .
    Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα είναι το ΜΥΗΕ “Ασπροχώρι” ισχύος 1,78 MW, το οποίο αναμένεται να παράγει 4,706 GWh ετησίως.
    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει απορρίψει δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους .

    Φωτοβολταϊκά: Εγκαταστάσεις σε γεωργικές εκτάσεις

    Τα φωτοβολταϊκά έργα είναι διασκορπισμένα σε όλους τους νομούς της Ηπείρου.
    Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ζίτσας , στον Δήμο Αρταίων, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, στο Θεσπρωτικό και στον Λούρο Πρέβεζας.
    Πολλά από αυτά εγκαθίστανται σε αγροτεμάχια αναδασμού, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την απώλεια παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων στην κατά βάση ορεινή Ήπειρο.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Υπόθεση Σπαρτιατών: Εισαγγελική έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης άσκησε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

    Εισαγγελική έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης στην υπόθεση των...

    Στην Πολωνία εκδίδεται ο 17χρονος για την άγρια δολοφονία της 16χρονης

    Στην Πολωνία θα εκδοθεί 0 17χρονος για τη στυγερή...

    ΑΧΑΪΑ: Επεσαν κεραυνοί. Φωτιά σε δένδρο – ΦΩΤΟ

    Αστατος ο καιρός και στα ορεινά της Αχαϊας. Οπως...