Hταν Ιούνιος του 2022 όταν η «Καθημερινή» αποκάλυψε την κατοχύρωση του «TurkAegean» ως σήματος έναν χρόνο νωρίτερα από την Τουρκία.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γνωστή η χρήση του συγκεκριμένου όρου ως διαφημιστικού σε τουριστικές καμπάνιες της γειτονικής χώρας, αλλά η κατοχύρωση του όρου ως εμπορικού σήματος έπιασε την ελληνική κυβέρνηση στον «ύπνο».
Μάλιστα, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου.
Σε εκείνη την επίμαχη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση προσφυγής κατά του σήματος «TurkAegean» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου (EUIPO).
Μάλιστα, ορίστηκε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ως υπεύθυνος των ενεργειών και της δημιουργίας του φακέλου της υπόθεσης προκειμένου να επιτευχθεί η ακύρωση του εν λόγω σήματος.
Ωστόσο, πριν από τη σύσκεψη κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις, είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, με μερίδα καθηγητών της Νομικής Σχολής να διατυπώνει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο προσβολής του όρου υπό τον φόβο της αποτυχίας.
Τελικά επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να μην αντιδράσει σε νομικό επίπεδο, αφού υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να τύχουν θετικής ανταπόκρισης οι νομικές ενέργειες της χώρας.
Ταχύτατα συγκροτήθηκε ομάδα «δράσης» αποτελούμενη τόσο από δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας του οργανισμού όσο και από νομικούς εγνωσμένης αξίας στον κλάδο της διανοητικής ιδιοκτησίας και με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις.