Τυνησία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν οκτώ κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Μπράχμι το 2013

    Ημερομηνία:

    Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, βουλευτή και ηγέτη της τυνησιακής Αριστεράς, η οποία συγκλόνισε τη χώρα το 2013, σύμφωνα με τυνησιακά μέσα ενημέρωσης.

    Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη διάπραξη εγκλήματος με σκοπό να «αλλάξουν τη φύση του κράτους» και να προκαλέσουν αναταραχή στην Τυνησία. Σε τρεις από αυτούς επιβλήθηκε δεύτερη θανατική ποινή για «ανθρωποκτονία από πρόθεση και εκ προμελέτης». Παράλληλα, ένας ακόμη κατηγορούμενος, που δικάστηκε ερήμην, καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη.

    Ο Μοχάμεντ Μπράχμι, ηγέτης της εθνικιστικής Αριστεράς, είχε εκλεγεί στη Συντακτική Συνέλευση για τη διαμόρφωση νέου Συντάγματος. Δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου 2013, ανήμερα της εθνικής εορτής της Τυνησίας, εν μέσω ΡαμαζανιούΔύο ένοπλοι σε μοτοσικλέτα τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του, υπό το βλέμμα της συζύγου και των παιδιών του. Σύμφωνα με τις αρχές, δέχθηκε 14 σφαίρες των 9 χιλιοστών.

    Ο Μπράχμι ήταν σφοδρός επικριτής των ισλαμιστών που τότε βρίσκονταν στην εξουσία. Η οικογένειά του κατηγόρησε το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα για τη δολοφονία του, όμως η παράταξη διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

    Το 2013, η Τυνησία είχε ήδη σοκαριστεί από τη δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ, ακόμη ενός αριστερού πολιτικού, που εκτελέστηκε επίσης μπροστά στο σπίτι του. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ανέλαβαν την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις.

    Η πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τις δολοφονίες οδήγησε τελικά το Ενάχντα να αποχωρήσει από την εξουσία, παραδίδοντας τη διακυβέρνηση σε κυβέρνηση τεχνοκρατών.

    Τον Μάρτιο του 2024τέσσερις κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο, κλείνοντας έναν ακόμη κύκλο δικαστικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις πολιτικές δολοφονίες εκείνης της περιόδου.

    ICECAP
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα Πασχαλινά έθιμα στην Αχαϊα – Η ιστορία για των κροτίδων από την παλιά Συναγωγή στην Παντάνασσα και την Ερμού

    του Αχιλλέα Ροδίτη Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ… Το έθιμο με τις…...

    Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο οβελία

    Όποιος έχει βρεθεί μπροστά από σούβλα ένα όμορφο πασχαλιάτικο...

    Πρωταθλήτρια ελέγχων η ΑΑΔΕ στην Δυτική Ελλάδα! ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Τα πρωτεία στη φορολογική παραβατικότητα και τη φοροδιαφυγή κατέχει...