Και το όνομα αυτού: Μεταπνευμονοϊός (HMPV). Ένας ιός του αναπνευστικού που προκάλεσε θόρυβο, με δυνατό focus των προβολέων της δημοσιότητας στραμμένους πάνω του.
Οι λόγοι της αιφνίδιας δημοσιότητας είναι το γεγονός ότι το όνομα αποτελούσε ως τώρα «terra incognita» για τους πολίτες, και κυρίως γιατί συνδέθηκε η προέλευσή του με την Κίνα ως πρωτοεμφανιζόμενος ιός, και δημιουργήθηκε ο φόβος μιας νέας πανδημίας. Όμως, ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι ένας καινούργιος ιός. Είναι εξαπλωμένος παγκόσμια εδώ και χρόνια, και η αύξηση των κρουσμάτων τον χειμώνα αναμενόμενη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο εντοπισμός του 71χρονου κρούσματος στην Θεσσαλονίκη, συνδεδεμένος με το γεγονός ότι η κόρη του είχε επιστρέψει από την Κίνα όπου επελαύνει ο HMPV και η σύζυγός του που θεωρήθηκε ως 2ο κρούσμα αλλά τελικά είναι αρνητική, πυροδότησαν την πανελλαδική ανησυχία.
Ποια είναι η αλήθεια; Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο συγκεκριμένος ιός (HMPV); Πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία και πόσο συχνά εμφανίζεται; Η αύξηση των κρουσμάτων του μεταπνευμονοϊού που καταγράφουν τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου εντάσσεται στην ευρύτερη έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων του χειμώνα; Υπάρχει έξαρση αναπνευστικών ιώσεων που εκφράζεται με νοσηλείες στο ΠΓΝΠ, και ποια τα συνιστάμενα μέτρα; Οι απαντήσεις από τον εγνωσμένου κύρους Καθηγητή Πνευμονολογίας, Δ/ντή της Πνευμονολογικής Κλινικής Αργύρη Τζουβελέκη και του Καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θόδωρου Βασιλακόπουλου, οι οποίοι αποκαλύπτουν την αλήθεια και το όλο θέμα τίθεται στη σωστή του βάση.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΓΝΠ)
«Γνωστός από το 2001 ο HMPV, σχεδόν όλοι έχουμε αντισώματα»
«Ο μεταπνευμονοϊός (HMPV), για τον οποίο έχει γίνει τελευταία τόσος θόρυβος, είναι ένας ιός που τον ξέρουμε ήδη από το 2001, με αποτέλεσμα να έχουμε αναπτύξει αντισώματα σχεδόν όλοι, γιατί έχουμε λογικά προσβληθεί από αυτόν. Κυρίως προσβάλλει μικρά παιδάκια, τα οποία σχεδόν όλα έχουν νοσήσει. Το πρόβλημα τίθεται για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να εμβολιαστούν, για τον ιό της εποχικής γρίπης, τον κορωνοϊό, τον πνευμονιόκοκκο, ενώ υπάρχουν εμβόλια και κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Αυτά τα εμβόλια είναι στην διάθεση όλων, και απαραίτητα στις ευπαθείς ομάδες».
«Αναίτια η φοβία, μέτρα προστασίας έναντι του κοκτέιλ ιώσεων»
«Διακινείται αυτές τις μέρες μία αναίτια φοβία, που δεν εγκυμονεί καμιά απολύτως ανησυχία. Η μόνη αναγκαιότητα είναι η επαγρύπνηση. Άρα, όχι στον φόβο, ναι στην επαγρύπνηση. Επαγρύπνηση όχι μόνον του υγειονομικού προσωπικού, αλλά φυσικά όλης της κοινότητας. Υπάρχει ένα «κοκτέιλ» ιών που προσβάλλει αυτή τη στιγμή το αναπνευστικό. Το βλέπουμε στην κλινική πράξη. Ερχόμαστε κυρίως αντιμέτωποι με τον ιό της εποχικής γρίπης, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), και ο ιός του μεταπνευμονοϊού είναι ένας από τους υπάρχοντες ιούς, χωρίς όμως να εμπνέει κάποια ανησυχία. Όλοι οι πολίτες είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, όχι κάτι που να συνιστά ακρότητες».
«Υπάρχει φυσιολογική αύξηση νοσηλειών»
Σχετικά με την αύξηση των εισαγωγών με προσβληθέντες από αναπνευστικές ιώσεις, ο Καθηγητής Τζουβελέκης επισημαίνει ότι όντως έχουν αυξηθεί, όπως είναι αναμενόμενο. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες αυτήν την εποχή, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια επιδημιολογική έξαρση, αλλά βρίσκεται σε ελεγχόμενο βαθμό. Βεβαίως πιέζεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά αυτή ακριβώς είναι η εποχή που η συγκεκριμένη πίεση είναι αναμενόμενη».
«Απαραίτητα μέτρα από όσους νοσούν»
«Οι ευπαθείς ομάδες, όπως προανέφερα, οφείλουν να εμβολιαστούν. Πλην όμως θα πρέπει και οι μη ευπαθείς ομάδες, και οι νέοι οι οποίοι θα παρουσιάσουν έστω και μια ήπια συμπτωματολογία ίωσης, π.χ. μια δεκατική πυρετική κίνηση, πονόλαιμο, κακουχία κ.λπ., θα πρέπει να προστατεύσουν τους γύρω τους και ειδικότερα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα συνιστούσα όσοι εμφανίζουν συμπτωματολογία συμβατή με ιογενή λοίμωξη να μην προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους, να χρησιμοποιούν μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επίσης να μην επισκέπτονται παππούδες και γιαγιάδες. Έτσι, θα περιοριστεί η διασπορά και θα προστατευτεί ο ευάλωτος πληθυσμός».
ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΚΠΑ)
«Σπανίζει η βαριά νόσηση από μεταπνευμονοϊό»
Σε επίρρωση των δηλώσεων του Καθηγητή Τζουβελέκη, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εστιάζει στην επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάποιον νέο ιό και στην εξήγηση της φοβίας τού ότι ο ιός θεωρήθηκε αρχικά ότι είναι νεοεισαγόμενος και προέρχεται από την Κίνα – και ό,τι προέρχεται από την Κίνα συνδέεται με φονικό ιό, ενώ πρόκειται για έναν ήπιο ιό που σπανίως κάνει βαριά νόσηση.
«Ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) πρωτοανακαλύφθηκε το 2001 στην Ολλανδία και κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο. Όλα τα παιδιά έχουν περάσει τουλάχιστον μια φορά αυτήν την ίωση και πέρυσι είχαμε αρκετά μεγάλο κύμα αυτή την εποχή, που τελείωσε αρχές καλοκαιριού. Πρόκειται για έναν ήπιο ιό που σπανίως κάνει βαριά νόσηση, με εξαίρεση κάποιες φορές τα πάρα πολύ μικρά παιδιά, τους ανοσοκατασταλμένους ή πολύ μεγάλες ηλικίες. Η ανθρωπότητα έχει εκτεθεί σ’ αυτόν πάρα πολλές φορές, και υπάρχει συλλογική ανοσία».
«Ο ιός HMPV αλλάζει πάρα πολύ αργά σε σχέση με τον ιό της εποχικής γρίπης. Δεν κάνει απότομες αλλαγές, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πανδημίας. Αφορά μόνον το 5% των νοσηλειών, ενώ η γρίπη το 30%. Άρα, δεν συντρέχει κανείς πραγματικός λόγος ανησυχίας ότι ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να προκαλέσει επιδημικό κύμα, ώστε να γεμίσουν οι υπάρχουσες ΜΕΘ. Το μόνο που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, για κορωνοϊό, γρίπη και RSV».