Για την τελευταία αποστολή της που είχε προορισμό την Ανταρκτική, μίλησε μεταξύ άλλων στο GRTimes.gr η γυναίκα που κατέκτησε τις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, η Βανέσα Αρχοντίδου.
«Η τελευταία αποστολή με προορισμό την Ανταρκτική ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου του 2021 με ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή Βίνσον και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα, ίσως το δυσκολότερο από τις συνολικά επτά κορυφές που ανέβηκα, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που κυριαρχούσαν. Πριν από την ανάβαση, χρησιμοποιώντας το εργαλείο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, τα Peer Parliaments, διοργανώσαμε μια συζήτηση στην καρδιά της Ανταρκτικής, με συμμετέχοντες ορειβάτες από όλο τον κόσμο και με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Έπειτα ξεκίνησε η πορεία προς το Νότιο Πόλο. Διασχίσαμε 111 χλμ. με σκι, επί δέκα μέρες σε πολικές θερμοκρασίες, με την ομάδα, η οποία αποτελείται από μία Πολωνέζα, μια Γαλλίδα και δύο Αμερικανούς», είπε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Προσπερνώντας πολλές δυσκολίες, καταφέραμε να σηκώσουμε την σημαία για την κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική. Παρά τον προσωπικό στόχο του καθενός, στην ομάδα είχαμε και ένα κοινό που μας ένωνε. Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την προστασία της Ανταρκτικής, ενός φυσικού πνεύμονα του πλανήτη και παρθένου πεδίου επιστημονικής μελέτης, ο οποίος παρά την απόστασή του από τις άλλες ηπείρους, επωμίζεται τις δραματικές συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ανταρκτική είναι σαν να είσαι σε άλλο πλανήτη. Μια ήπειρος που δεν ανήκει σε κανέναν. Οι συνθήκες ωστόσο ήταν οι δυσκολότερες που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ποτέ μου. Με ηλιοφάνεια η θερμοκρασία έφτανε στους -10 βαθμούς κελσίου, ενώ όταν είχε ανέμους έπεφτε μέχρι και στους -40. Ήταν πρωτόγνωρο, επί δέκα μέρες, 24 ώρες το 24ωρο να αντιμετωπίζεις το δριμύ ψύχος και να αισθάνεσαι τον πόνο στο σώμα σου».
Ποια είναι η Βανέσα Αρχοντίδου
Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι Ελληνίδα αλπινίστρια και Ευρωπαία πρέσβειρα για την κλιματική αλλαγή. Με την ανάβασή της στο όρος Βίνσεν της Ανταρκτικής τον περασμένο Ιανουάριο, ολοκλήρωσε τον στόχο της, την κατάκτηση των 7 υψηλότερων κορυφών των ηπείρων του κόσμου. Επίτευγμα που λίγοι Έλληνες ορειβάτες έχουν καταφέρει και για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής. Πάντως είναι μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες που κατέκτησαν τις 7 ψηλότερες κορυφές από τις επτά ηπείρους του κόσμου. Αναλυτικά, αυτές είναι οι εξής:
- Έβερεστ 8.848 μ
- Ακονκάγκουα 6.961μ
- Όρος ΜακΚίνλεϊ 6.194 μ
- Κιλιμάντζαρο 5.895 μ
- Ελμπρούς 5.642 μ
- Όρος Βίνσεν 4.892 μ
- Πούντσακ Τζάγια 4.884 μ
- Κόσιουσκο 2.228 μ
«Είχα ως στόχο τα τελευταία χρόνια να ανέβω στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Ξεκίνησα από το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία και το 2019 ήρθε το Έβερεστ, η μεγαλύτερη δοκιμασία, με αποκορύφωμα την Ανταρκτική, την οποία κατατάσσω στην ίδια κλίμακα δυσκολίας. Ολοκληρώθηκε ένας στόχος και ξεκίνησε ένας καινούργιος, με την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή μέσω του οργανισμού AWomanCanBe.org» σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνια προετοιμασία, καλή φυσική κατάσταση και ψυχική δύναμη, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει η εμπειρία. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία έχει ο ορειβάτης τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της αποστολής. Σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις και να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα όρια σου» συμπλήρωσε .