Στο άκουσμα της λέξη αβοκάντο, πιθανότατα το μυαλό μας πηγαίνει σε κλασικές επιλογές που πρωταγωνιστούν στις τόσες και τόσες επιλογές για brunch: άλλοτε κρεμώδες γκουακαμόλε πάνω σε τραγανές φέτες ψωμιού ή σε αφράτα pancakes και άλλοτε φέτες αβοκάντο κλεισμένες μέσα σε καλοψημένη τορτίγια μαζί με άφθονο τυρί και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.
Τι θα λέγατε, όμως, αν μπορούσαμε να το απολαύσουμε τυλιγμένο με τραγανό μπέικον, να το μετατρέψουμε σε πικάντικα chips γεμάτα γεύση ή ακόμα και να το τηγανίσουμε σε κρούστα από αλεύρι και τραγανό πάνκο; Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε τρεις συναρπαστικές συνταγές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και φέρνουν το αβοκάντο σε πρώτο πλάνο με τρόπο μοναδικό.
Τηγανητό αβοκάντο με μπέικον
Φέτες αβοκάντο τυλιγμένες με μπέικον, οι οποίες ψήνονται στον φούρνο ή στο air fryer για ένα ελαφρύ και συγχρόνως χορταστικό low-carb σνακ.
Υλικά
2 ώριμα αβοκάντο (ή όσα θέλουμε, ανάλογα με τις μερίδες)
μπέικον (αρκετές φέτες ώστε να τυλίξουμε τις φέτες αβοκάντο)
Για ψήσιμο στον φούρνο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Κόβουμε το κάθε αβοκάντο σε 8 φέτες ίσου πάχους. Τυλίγουμε κάθε φέτα με μία λωρίδα μπέικον (κόβουμε το μπέικον αν χρειαστεί), φροντίζοντας να στερεώσουμε καλά την ένωση, ώστε να μείνει στη θέση της. Τοποθετούμε τις τυλιγμένες φέτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας η «ραφή» του μπέικον να ακουμπάει στο ταψί. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι το μπέικον να ψηθεί εντελώς και να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε αν θέλουμε με συνοδεία σος ραντς.
Για ψήσιμο στη φριτέζα αέρος
Διαδικασία
Κόβουμε το κάθε αβοκάντο σε 8 φέτες και τυλίγουμε κάθε φέτα με μία λωρίδα μπέικον (κόβουμε αν χρειαστεί), όπως ακριβώς κάναμε στην προηγούμενη συνταγή. Βάζουμε λίγες-λίγες τις φέτες στο καλάθι της φριτέζας, σε μία στρώση, χωρίς να ακουμπάει η μία την άλλη. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να δούμε το μπέικον ψημένο και τραγανό. Σερβίρουμε ζεστές με σος ράντς.
Φτιαγμένες με αβοκάντο, παρμεζάνα και νιφάδες τσίλι, εντυπωσιάζουν με τη γεύση και την τραγανή υφή τους.
Υλικά
2 μέτρια και ώριμα αβοκάντο
1 λάιμ (χυμός και ξύσμα)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι αμυγδάλου (almond flour)
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (chile flakes)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζ. φρέσκο τριμμένο τυρί παρμεζάνα
αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής (όσο χρειαστεί)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αφαιρούμε τη σάρκα των αβοκάντο και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ και τα λιώνουμε ελαφρώς. Καλό είναι να αφήσουμε και μερικά μικρά κομμάτια αβοκάντο για υφή. Ρίχνουμε το αλεύρι αμυγδάλου στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά, ώστε να απορροφηθεί η περιττή υγρασία. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να ακουμπάει την επιφάνεια του μείγματος για να μη μαυρίσει. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο μεγάλα ταψιά και ψεκάζουμε ελαφρώς με αντικολλητικό σπρέι. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές κουταλιές (ημί-γεμάτες) από το μείγμα, τοποθετώντας τις στα ταψιά με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Βρέχουμε ελαφρώς το δάχτυλό μας με κρύο νερό και πατάμε τα «βουναλάκια» για να σχηματίσουμε λεπτούς, στρογγυλούς δίσκους, περίπου 1/16 του εκατοστού σε πάχος.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, εναλλάσσοντας τα ταψιά στη μέση του ψησίματος, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν δούμε ότι οι άκρες σκουραίνουν πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και *αφήνουμε* τα chips να κρυώσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τα ξεκολλάμε προσεκτικά με μια σπάτουλα και τα μεταφέρουμε σε σχάρα, ώστε να κρυώσουν εντελώς και να γίνουν τραγανά.
Τηγανητό αβοκάντο με μαγιονέζα
Φέτες αβοκάντο παναρισμένες με αλεύρι, αυγό και πάνκο, τηγανισμένες μέχρι να ροδίσουν και σερβιρισμένες με μια πικάντικη σος με λάιμ και κόλιανδρο.
Υλικά
Για τη μαγιονέζα (προαιρετικά)
1/2 φλιτζ. μαγιονέζα
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο (cilantro)
1 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/4 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
αλάτι, όσο χρειαστεί
Για τα αβοκάντο
2 μεγάλα αβοκάντο
1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 αυγά (μεγάλα), ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζ. φρυγανιά panko
1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα – μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο, αν χρειαστεί)
Διαδικασία
Για τη μαγιονέζα: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σος σε ένα μικρό μπολ. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι ή την οξύτητα, αν χρειαστεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
Για τα αβοκάντο: Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα καθαρίζουμε. Κόβουμε κάθε μισό σε 4-5 λωρίδες. Το πανάρισμα θα γίνει σε 3 στάδια: σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, μετά τα χτυπημένα αυγά, και στη συνέχεια τη φρυγανιά πάνκο. Βουτάμε κάθε λωρίδα αβοκάντο πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε την περίσσεια, έπειτα στα αυγά και τέλος στην πάνκο, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσει καλά. Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 δάχτυλα λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, στους 175°C-180°C (περίπου). Τηγανίζουμε λίγες-λίγες τις λωρίδες για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε τις τηγανισμένες λωρίδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε ζεστές, συνοδεύοντας με την πικάντικη μαγιονέζα.