Δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την ψυχική υγεία ανακοίνωσε, χθες από την Πάτρα, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Η πρώτη αφορά την αλλαγή του συστήματος διοίκησης όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε να έχει καλύτερη επίβλεψη ο πάσχοντας από την πρώτη στιγμή που θα αναζητήσει βοήθεια. Και η δεύτερη την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός ήρθε στην Πάτρα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ), με θέμα «Το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα επισκέφτηκε τις ψυχιατρικές δομές της Πάτρας.
Νωρίτερα, ο κ. υφυπουργός, μιλώντας στον «Peloponnisos FM» και στην εκπομπή «Ολα λέγονται», ερωτηθείς σχετικά από τη γράφουσα, σημείωσε ότι «οι δομές ψυχικής υγείας χρειάζονται βαθύτατη μεταρρύθμιση, την οποία και θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή του συστήματος όλων των υπηρεσιών».
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «εντός των επόμενων τριών μηνών θα νομοθετήσουμε μία ριζική αλλαγή του συστήματος λειτουργίας και διοικήσεως όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, θα λειτουργούν υπό ενιαία, επιστημονική και υπηρεσιακή διοίκηση και θα υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα, επιστημονική και διοικητή, να παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που θα απευθύνεται στο σύστημα υγείας. Ετσι θα μπορούμε να βελτιώνουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επίπτωση που μπορεί να έχει η θεραπευτική προσέγγιση στην πορεία του ασθενούς».
Υπενθυμίζουμε ότι οι ασθενείς αυτοί σήμερα στερούνται της συστηματικής παρακολούθησης και συνήθως μετά τη νοσηλεία τους εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ανακοίνωση που αφορά την πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών που είναι οι καρκινοπαθείς, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε: «Ο καρκίνος, από νόσος θανατηφόρα, χάρη στις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί, έχει καταστεί χρόνια νόσος. Επειδή υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση της ψυχικής υγείας με την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη νόσο απαιτείται να έχουμε υπηρεσίες ψυχικής, οι οποίες θα επιφυλάσσουν ολιστική προσέγγιση του ογκολογικού ασθενούς και τις οποίες δεν τις έχουμε σήμερα».
Μάλιστα ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι, η χθεσινή πρόσκληση για την ογκολογική ημερίδα της Πάτρας, αποτέλεσε αφορμή να εμβαθύνει στο θέμα αυτό και να διαπιστώσει το κενό που υπάρχει. «Το κρατικό σύστημα δεν προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες. Υπάρχει αυτή δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων δομών, τις οποίες και θα δρομολογήσουμε άμεσα».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε και στο πλαίσιο της ημερίδας, προκαλώντας ικανοποίηση στους εκπροσώπους των Συλλόγων ασθενών που ήταν παρόντες.
Η ημερίδα
Την ανάγκη στήριξης των ογκολογικών τμημάτων τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο πλαίσιο του χαιρετισμού του κατά την έναρξη της ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events.
«Πρέπει, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα αξιοπρεπές σύστημα, να αποκτήσει η περιοχή μας –υπάρχουν κτίρια, έχω κάνει και σχετική εισήγηση- μία δομή όπου θα πηγαίνουν οι άνθρωποι τελικού σταδίου ώστε να έχουν όλη τη δέουσα φροντίδα για ένα αξιοπρεπές τέλος».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης σημείωσε «Η διαμόρφωση δομών ψυχικής υγείας είναι καθοριστική για τη φροντίδα του ασθενούς ανεξαρτήτου νόσου. Είδαμε τις ανάγκες που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας και πόσο θωρακισμένοι πρέπει να είμαστε έναντι των ψυχικών νόσων».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας Περικλής Δουζδαμπάνης, αναφερόμενος στον στόχο της διοργάνωσης υπογράμμισε ότι είναι η ενημέρωση και η πρόληψη του καρκίνου.
Ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας υπογράμμισε τον ρόλο της πρόληψης, παρουσιάζοντας τα σωτήρια αποτελέσματα του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού που έσωσε τη ζωή εκατοντάδων γυναικών.
Στο μοριακό προφίλ των όγκων και στις εξελίξεις στη διάγνωση και στις θεραπείες αναφέρθηκαν με τις ομιλίες τους η υπεύθυνη της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου και ο Γεώργιος Νασιούλας, επιστημονικός διευθυντής της «GENEKOR I AE», ενώ η Γαλάτεια Καλλέργη, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στις υγρές βιοψίες. Στους προληπτικούς ελέγχους, όπως ο έλεγχος κληρονομικότητας, εστίασε ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στη Μοριακή Ογκολογία Κωνσταντίνος Στρατάκης.
Επισκέψεις σε δομές Υγείας: Τι είδε και τι θα διορθώσει
Την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Αγίου Ανδρέα» και την Παιδοδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου επισκέφτηκε κατά την παραμονή του στην Πάτρα ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τα θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να δει τους χώρους, να συνομιλήσει με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τους διοικητές των τριών νοσοκομείων, αλλά και το προσωπικό.
Ειδικότερα, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ είδε και ο ίδιος τις πιεστικές συνθήκες και τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, λόγω των πολλών περιστατικών και των εισαγγελικών παραγγελιών, όπως εξήγησε ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Φίλιππος Γουρζής. Μάλιστα, ο κ. Βαρτζόπουλος συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Καρβέλη να ανοίξουν στοχευμένα ψυχιατρικές κλίνες και σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως το Αγρίνιο.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος έμεινε ο κ. Βαρτζόπουλος από τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του «Αγίου Ανδρέα». Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Γιώργος Ρήγας αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου, αναδεικνύοντας την ανάγκη δημιουργίας οικοτροφείων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Ο τρίτος σταθμός του υφυπουργού ήταν η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου. Ο κ. Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για «πρότυπο κλινικής». Ενημερώθηκε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου για τις ανάγκες στελέχωσής της και ότι η αναστολή λειτουργίας της έχει αποτραπεί από σειρά ενεργειών του κ. Καρβέλη. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την Κλινική, ενώ έβαλε στο τραπέζι την ιδέα της διασύνδεσης των Παιδοψυχιατρικών Κλινικών με τα ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) του υπουργείου Παιδείας.